ЕП за одбојкаше: Срби с Французима, Словенија-Пољска за финале

Одбојкаши Србије играће своје 10. полуфинале Европског првенства у последњих 13 издања, а четврто у последњих пет.
Atanasijević i Podraščanin u bloku/CEV
Фото: ЦЕВ/ Александар Атанасијевић и Марко Подрашчанин  на утакмици с Украјином

Победом од 3:2 над Украјином у четвртфиналу, изабраници селектора Слободана Ковача су заказали полуфинални меч у Паризу, сутра, са домаћином Француском. Данас се у Љубљани за финални меч боре Словенија и Пољска. Очекивао се неизвестан дуел с Украјинцима, без обзира што је реноме наше селекције далеко изнад њиховог, пре свега зато што  је ривал млад и амбициозан и што је био  у позицији да нема шта да изгуби против великог фаворита. Украјинци су одиграли храбро, много су ризиковали, сјајно сервирали, што им је ипак  било довољно само за два сета, победа је припала искуснијем тиму, репрезентацији Србије.

Добила је Украјина први и четврти сет, али су Урош Ковачевић, Александар Атанасијевић и дружина чекали своју шансу, одмеравали сваки поен и на квалитет и искуство славили у најбитнијем мечу на шампионату. Тиме су опрвдали улогу фаворита,обезбедили још два меча на ЕП и  од њих зависи хоће ли доћи медаља и ког ће евентуално она бити сјаја.

- Украјина је дошла до четвртфинала, сви су је потцењивали, али је она показала квалитет и најавила успешне резултате на наредним такмичењима. Било смо нервозни у неким ситуацијама, нисмо добро примали сервис, мало је фалило инашег  бољег севриса. Наши најбољи сервери, Атанасијевић, Лисинац и Петрић, су правили разлику у битним тренуцима и ту смо превладали. Утакмица је била узбудљива и уједно велики наук за нас. Имамо много простора за напредак, јер ако смо одиграли испод свох  нивоа и прошли у полуфинале, онда само можемо да претпоставимо колики нам је највиши ниво – рекао је најбољи играч у мечу са Украјином  Урош Ковачевић.

Селектор Слободан Ковач задовољан је победом, али има доста замерки на то што нису испоштовани сви договори и што је у неким деловима меча била “расуло” у нашој игри.


Подрашчанин: Наук за будућност

Од 2007. године је Марко Подрашчанин у репрезентацији и китио се медаљама с највећих светских такмичења. Улогу фаворита у полуфиналу препушта Французима, али се нада да Србија може да изненади.

- Пословично је четвртфинале најтежи меч на сваком турниур и још једном се показало да екипе пруже максимум у тим утакмицама. Чињеница је да со били фаворити против Украјине, што је њих растреретило, иамли су мало и среће, али славили смо на искуство и на заједништво. Показали смо да, када играмо срцем и хладном главом, можемо све, с тим што нам је ово наук за будућност. Други сет је одлучио победника, Атанасијевић је сервисима преокренуо, а  у петом сету смо били на свом нивоу. Остварили смо циљ, пласирали смо се у полуфинале, а улогу фаворита препуштам Французима, јер су уз Пољску показали највише. Настојаћемо да се што боље припремимо за Французе, да изненадимо фаворита  и уђемо у финале – казао је Подрашчанин.

Атанасијевић: Морамо у полуфиналу боље

Коректор Александар Атанасијевић, који је одличним сервисима у више наврата покренуо нашу селекцију, каже да је у победи над Украјином пресудило искуство.

– Била је ово невероватна утакмица. Украјинци су играли добро, али смо им ми са много грешака дозволили да буду још бољи. Наше искуство је, међутим, било пресудно и добили смо пети сет релативно лагано. Прошли смо у полуфинале, заборављамо све што је било и сада нам је потребна наша најбоља партија. Надам се да ћемо моћи да будемо најбољи када је најпотребније. Морамо да будемо свесни да оваквом игром не можемо да се надамо уласку у финале јер сви морамо да играмо макар 30-40 одсто боље. Сад знамо шта нам је чинити, одиграли смо најлошији меч на првенству, али сигурно ћемо бити бољи и надам се да ћемо показати да смо прави играчи – поручио је Атанасијевић.  


- Показала се Украјина у добром светлу, најпре проти Белгије, а онда и против нас. Имају недостатке, али ни ми нисмо испоштовали комплетан догоров. За то је крива важност утакмице, аутсајдери на папиру увек имају већи мотив,мада смо и ми имали највеће мотиве да се пласирамо у полуфинале.  Нисмо одрадили неке ствари које би нам олакшале посао, али на крају је битан резултат. Не може се увек побеђивати перфектном игром, успони и падови су нормална ствар у спорту, али добро је што смо пети сет одиграли одлично. Ту је можда био присутан и страх од неуспеха, мора још да се ради на самопоуздању. Није се отишло на Олимпијске игре из прве, размишљамо о следећем турниру. У неким тренцуима је било расуло у игри, да се не лажемо, Атанасијевић нас је вратио у другом сету, после ј све ишло боље – рекао је Ковач.

Ривал у полуфиналу биће нам селекција Француске, која ће имати велику подршку домаће публике.

- Французи играју код куће, одлична су екипа, али имају и они мана. Играчи јесу технички јаки, али им фали понеки центиметар, па треба да искористимо нашу физичку надмоћ. Биће сигурно могућности да их зауставимо, наш мотив мора да превлада, најпре због проласка у финале, а онда и да покажемо Французима да смо озбиљан ривал и у кавификацијама за Олимпијске игре. Нема калкулација, морамо да уђемо у меч на најбољи могући начин, јаки у глави и да не размишљамо о резултату, већ да играмо поен за поен – поручио је Ковач.

М. Ристић

Полуфинала

Љубљана

Четвртак: Словенија – Пољска   (20.30)

Париз

Петак: Србија – Француска        (20.45)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести