ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ Наше девојке данас са Словенијом

Одбојкашице Србије стартовале су победом на Европском првенству које се игра у Белгији, Италији, Немачкој и Естонији. Оне су у првом колу А групе, која се игра у белгијском Генту, очекивано савладале  Украјину са 3:0 за нешто више од сат времена игре.
s
Фото: Youtube printscreen/European Volleyball

Србија, као двоструки узастопни шампион света и репрезентација која је три пута била европски првак, један је од фаворита за титулу на овом турниру. Изабранице селектора Ђованија Гвидетија већ су у првом мечу наговестиле да су на ово првенство дошле с победничким амбицијама. Надиграле су Украјинке у свим сегментима игре, не дозволивши им ни промил шансе да могу да се надају нечему више, од убедљивог пораза.  Тијана Бошковић је још једном показала класу, а фантастично је одиграла и Мина Поповић која је, уз њу, била најефикаснија. Капитен и техничар Маја Огњеновић, треба ли то посебно истицати, одлично је проигравала саиграчице. Генерално гледано и све остале девојке су показале да им је место у овом тиму, а Гвидети се трудио да свакој укаже прилику да се докаже на терену.

Нажалост, Србија и Украјина су у Генту играле пред свега стотињак гледалаца, а на терену, иако се види да то још није избрушена и најбоља могућа форма нашег тима, све је функционисало како треба, а поени су освајани након уиграних акција.

Блокер Србије Мина Поповић је истакла да екипа дуго није одиграла званичну утакмицу и да су сви били узбуђени.

- Једва смо чекали да почне првенство и драго нам је што је све почело како треба од првог сета. Задовољни смо што је све добро функционисало и што смо победили максималним резултатом - казала је Поповићева.

Либеро Александра Јегдић рекла је да је увек важна прва утакмица на шампионату.

- Прошле године ми је било прво Светско, а сада је, ево, на реду и прво Европско првенство. Имала сам срећу да се нађем у првој постави. Драго ми је да смо добро отвориле утакмицу против Украјине и што смо добро играле. Од почетка смо наметнуле свој ритам, добро смо се осећале и имале лепу енергију, па ми је драго да смо тако добро завршиле утакмицу и направиле добар увод за остале мечеве - додала је Јегдићева.

Капитен Србије Маја Огњеновић игра на даветом Европском првенству, а прво је одиграла још давне 2005. године.

- Прве утакмице на шампионатима увек изгледају мало другачије од онога што ми замислимо и желимо, зато што претпостављам да на то утиче више фактора. Присутно је и узбуђење, треба да се осети терен, ту је и превелика жеља да све буде како треба... Можда је нешто спорије све било него што ће бити на наредним утакмица. Али, није се победа доводила у питање. Очекивале смо више публике, прокоментарисале смо то чим је утакмица кренула. Испада да је неминовност када се играју утакмице у земљама и градовима који нису толико одбојкашки и када не игра домаћин. Волела бих да буде више публике, јер је онда другачије за игру - истакла је Маја Огњеновић.

Следи дуел са Словенијом данас од 17 часова, а најтежи ривал у групи биће Пољска, с којом се наш тим среће сутра.

- Добро је што су нам први дуели с Украјином и Словенијом, на којима ћемо користити прилику да се уиграмо и нашу игру доведемо до жељеног нивоа за ову фазу такмичења. Пробаћемо да против Словеније будемо још боље него против Украјине. Више пута смо причали о групи, та утакмица са Пољском је свакако кључна, али опет је то и она последња, против Белгије - закључила је Огњеновићева.

Г. Маленовић

Данашњи програм

А група

Србија - Словенија (17)

Пољска - Мађарска (20)

Ц група

Грчка - Чешка (17)

Турска - Азербејџан (20)

Д група

Француска - Финска (15)

Холандија - Естонија (18)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести