Мирко Радевић: Коначно на месту дечачког сна

Једно од искуснијих појачања Војводине НС семе, средњи блокер Мирко Радевић одлично се уклопио у црвено-белу младост, вредно ради и пример је правог професионалца.
Mirko Radevic/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Одавно му је одбојка у срцу, не плаше га нови изазови иако је начео четврту деценију живота и чини се да ће актуелном шампиону донети снагу и искуство на мрежи,као и добре људске особине.

Одбојкашки пут га је водио из родног Краљева и Рибнице, у којој је поникао, преко Ирана, Француске и Румуније до Српске Атине и црвено-белог дреса, о којем је, како каже, сањао као дечак. У време када је чинио прве одбојкашке кораке Војводина је била, као што је и сада, појам одбојке у овом региону. Било је прича и преговора око његовог доласка у Нови Сад пре нешто више од десет година, али сада је коначно на месту које му је, чини се, било суђено.

- Ово је за мене остварење дечачких снова. То није фраза. Добро се зна шта значи име Војводине у одбојци, а да носим црвено-бели дрес је нешто што сам желео откад се бавим спортом – каже Радевић.

Да ли је за сада Војводина  оно што сте очекивали?

- Поново ће ово што ћи рећи  звучати као фраза, али сам сада сигуран да је Војводина најорганизованији клуб у земљи. Почетни утисци су више него добри, пријатно сам изненађен условима и функционисањем клуба, као и људима који су максимално ангажовани око овог узорног колектова. Екипа је, такође, сјајна, то су све млади момци, спортски опредељени, жељни рада и доказивања, а квалитет је посебна прича. Пратио сам у великој мери игре Воше у минулим сезонама и заиста сам пријатно изненађен квалитетом играча, ово је најбоље што Србија има. Потенцијал младих играча је невероватан и сигуран сам да ће многи од њих стасати у играче репрезентативног калибра.

Како  теку припреме?

-Лагано се уигравамо, иако нам недостаје неколико играча који су с репрезентацијом. Остаје нам да подижемо форму и да будемо спремни за почетак шампионата. Одбојка је спорт детаља, зато све сегменте треба довести до аутоматизма и тада неће бити проблема.

Пут од Рибнице до Војводине водио  је преко иностранства?

- Најпре сам био у Нансију с којим сам ушао у Прву лигу, па сам прешао у Ницу и с њом поновио исти успех, с тим што сам следеће сезоне догурао до полуфинала плеј-офа. Три сезоне у Француској су биле добре, могао сам да останем још, али тамошњи стил живота ми није одговарао. Одбојка је добра, хале су пуне, идеално за искусније играче. Прошле сезоне сам случајно завршио у Румунији, били су добри услови, а искрено народ ме је одушевио. Отишао сам тамо пун предрасуда, а увидео сам да су доста слични нама и осећао сам се као код куће. Иран је за мене, ипак, остао најлепше искуство, тада сам као млад играч бачен у ватру, али сам све издржао, а  одбојка је у Ирану врхунска.

Откуд идеја да се вратите у Србију?

- Од одласка из Србије највише сам пратио моју Рибницу која је прошле сезоне испала из лиге. У недавним разговорима са другарима из одбојкашког света, дошли смо до закључка да је веома мало потребно да се клупска одбојка у нашој земљи врати на онај стари, препознатљиви ниво. Вратио сам се доста зрелији, са још много тога да понудим, али и да научим. Очекујем да ће се све више наших играча са интернационалним стажом вратити. Мислим да ће се ниво одбојке код нас подићи, како се побољшава стање у друштву. Јесмо иза фудбала и кошарке по финансијама и масовности, али наш спорт има много тога лепог да понуди.

Пратио сам у великој мери игре Воше у минулим сезонама и заиста сам пријатно изненађен квалитетом играча, ово је најбоље што Србија има. Потенцијал младих играча је невероватан и сигуран сам да ће многи од њих стасати у играче репрезентативног калибра

Дошли сте у клуб високих амбиција?

- Поменућу само 2015. годину када је Војводина освојила Челенy куп што је заиста био подвиг. Наша екипа, из услова какви су тада владали код нас је успела да освоји веома квалитетно европско такмичење, тако да ни ове сезоне ништа није немогуће. Мислим да смо апсолутни фаворити за све домаће трофеје, ту не би смело да буде проблема. Сви тренирају и играју, али на нама је да покажемо зашто смо одабрани да играмо у Војводини и да будемо најбољи. Што се Европе тиче, мислим да имамо шансе, а потребно је да се психички спремимо. У потенцијалном трећем колу квалификација за ЛШ можемо да се састанемо са Шомоном, екипом која такве утакмице, какве су у Европи, игра готово стално у домаћем првенству. Ипак, оптимиста сам, а ако се не испуни европски циљ-  неће бити смак света, јер за велики резултат мора пуно тога да се поклопи. Ипак, сваком мечу ћемо прићи максимално, имамо квалитет и жељу, па је апсолутно све могуће.

Колико развој младих игра­ча и притисак резултат могу заједно?

- Рекао сам већ да је квалитет младих играча у Војводини изузетно висок, али исто тако мислим да је неопходно да сви добију праву шансу. Сезона ће бити дуга и биће прилике да се сви истакну. Млади коректор Божидар Вучићевић је невероватан потенцијал и очекује га сјајна каријера ако се правилно усмери. Ништа не иде преко ноћи, за све је потребно стрпљење, треба се бавити младим играчима. Сматрам да је за Вошу битно да развија будуће репрезентативце, овде их је заиста много, а притисак резултат и трофеја ће доћи сам по себи, као и њихова способност да се изборе с тим  – закључио је Радевић.

Марко Ристић

Добри момци

Како функционишете с млађим играчима?

- Поштују ме млади, то се види и на терену и ван њега. За сада немам ниједну замерку, а поновићу да сам изненађен колико су момци добри. Као да сам са њима већ пет година, а не непун месец дана, што је веома добро. Ретка је ситуација да у неком колективу, где има пуно добрих играча, нема сујете и да су односи на врхунском нивоу. Све то ми заиста улива оптимизам пред почетак сезоне – рекао је Радевић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести