Никола Грбић: Нисмо показали колико можемо

Освајањем петог места у Светској лиги, одбојкаши Србије наставили су континуитет добрих резултата на овом комерцијалном такмичењу и уписали треће узастопно учешће на финалном турниру.
ФИВБ/ Никола Грбић и стручни штаб
Фото: ФИВБ/ Никола Грбић и стручни штаб

Истина, прошле године су освојили злато, ове нису успели да га одбране, али бледуњаве партије у групи с Француском и Америком криве су за освајање петог места. Нису “орлови” били најбољи када је требало, зато је разочарање у нашем табору велико, али ће сигурно послужити у наредним репрезентативним акцијама и натерати играче и стручни штаб да буду на максималном нивоу.

- Најжалије ми је што нисмо показали оно што најбоље можемо да урадимо, односно да достигнемо ниво игре који смо имали кроз већину утакмица у такмичењу по групама. Једноставно, то је спорт. Има пуно репрезентација које играју добру одбојку и вредности су некако изједначене, а о томе најбоље говоре резултати кроз овогодишњу Светску лигу. Није то ништа ново и зато сви морамо да будемо свесни да ако не играмо максимално емотивно, агресивно и са много  концентрације, ризикујемо пораз од било које екипе. Наишли смо на два изузетно јака ривала у групи, имали смо шанси посебно у првом мечу, али нисмо се најбоље адаптирали на нове услове. Са Французима смо добро отворли меч, али после видео провере на 9:5, нешто се променило и нисмо били своји до краја сусрета. Искуство са овог турнира ће нам пуно значити у будућим акцијама – рекао је Грбић.

Реакција играча је таква да једва чекају нову репрезентативну акцију. Како гледате на то?

- Нормално је да после разочаравајућег резултата дође реакција у којој одмах желиш да се докажеш у другачијем светлу и да покажеш да можеш много боље. Та жеља за доказивањем је нормална и драго ми је што је то тако, да постоји та доза ината да се докаже да ово из Бразила није наше право лице.Ипак, до Европског првенства има доста времена, пуно тренирања, и надам се да ће играче та жеља држати.

Има пуно репрезентација које играју добру одбојку и вредности су некако изједначене, а о томе најбоље говоре резултати кроз овогодишњу Светску лигу. Није то ништа ново и зато сви морамо да будемо свесни да ако не играмо максимално емотивно, агресивно и са много  концентрације, ризикујемо пораз од било које екипе

Како оцењујете комплетно учешће у овој Светској лиги?

- Било је пуно потешкоћа, у смислу путовања и начина припрема јер смо нешто пре почетка Светске лиге играли квалификације за Светско првенство. Никоме од играча не може ништа да се замери јер је било њих неколико који нису имали слободан дан, већ су са авиона одмах дошли на припреме. У том смислу ми је драго јер су показали посвећеност овоме у шта сви верујемо и да су се трудили да све ураде како је замишљено. Остварили смо пласман на Светско првенство без изгубљеног сета, одморили неколико играча и најважније је да су нас повреде заобишле јер смо између Ирана и Аргентине, где смо путовали у просеку 30 сати, и имали два кратка тренинга.

Неће бити пуно времена за одмор јер је следећа акција Европско првенство. Какви су планови и очекивања?

- Окупљамо се 23. јула, што није оптимално у неком физиолошком смислу, међутим календар је такав каква је и није било могућности за другачији план. Играчи треба да буду одморни и ментално и физички јер тражим од њих концентрацију и потрошњу у сваком смислу и реално је то мало времена за потпуни опоравак. Пољаци, Бугари, Словенци и још неке добре репрезентације су у благој предности јер нису прошли на финални турнир Светске лиге и играчи ће морати мало да раде и сами у тим данима одмора, како не бисмо почели баш од нуле, а надам се да ће Европско првенство бити боље за нас него оно од пре две године у Италији – закључио је Никола Грбић, селектор одбојкаша Србије       

М. Ристић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести