Одбојкашице Србије сребрне, Италија шампион Европе

БЕОГРАД: Одбојкашице Србије нису успеле да дођу до трећег узастопног злата на Европском првенству, пошто су вечерас у финалу изгубиле од Италије 3:1 (24:26, 25:22, 25:19, 25:11).
Фонет/АП
Фото: Фонет/АП

Италија је после преокрета била боља и дошла до титуле шампиона Европе, трећи пут у својој историји.

До европског злата предводила је Паола Егону са 29 поена, док је Миријам Сила помогла са 20.

Код Србије Тијана Бошковић била је најбоља са 20 поена.

Изабранице Зорана Терзића ношене великом подршком навијача у Арени боље су отвориле меч и брзо стекле предност од три поена. Да неће бити тако лако, Италијанке су одмах показале и брзо довеле меч у егал, јер се цео први сет играло се поен за поен.


Паола Егону МВП Европског првенства за одбојкашице

Италијанска одбојкашица Паола Огечи Егону изабрана је за најкориснијег играча (МВП) Европског првенства.

Егону је предводила Италију до треће титулуе шампиона у историји.

У финалу против Србије забележила је 29 поена.


На крају је Србија предвођена Тијаном Бошковић и Миленом Рашић успела да освоји поене у кључним тренуцима и да добије први сет 26:24 после 34 минута игре.

Италијанке су у наставку показале да неће лако одустати и за разлику од првог сета, други је почео њиховом сигурнијом игром.


Терзићев тајм-аут за историју: Ви сте мени најбоље на свету

БЕОГРАД: Женска одбојкашка репрезентација Србије није успела да освоји трећу титулу првака Европе у низу, а селектор Зоран Терзић у четвртом сету финалне утакмице против Италије узео је тајм-аут и послао поруку играчицама о којој ће се дуго причати.

У тренутку када Италијанке воде 12:4, пред 20.000 српских навијача у Арени, Терзић је окупио играчице и рекао: "Хало екипа! И кад се побеђује и кад се губи, и кад је добро и кад је лоше, ви сте мени најбоље на свету. Ко их ј....".

Снимак Терзићевог тајм-аута убрзо је постао виралан, преплавио је друштвене мреже и можда на најбољи начин описује утицај човека, који је већ 20 година селектор, на фантастичне резултате српских одбојкашица.
 

Одбојкашице Србије за само месец дана освојиле су бронзу на Олимпијским играма у Токију и сребро на Европском првенству у Београду.

 


Није дуго требало Србији да се врати у сет, искористила је опуштање ривала и још једном пубилка у Арени имала је прилику да види изједначену игру.


Вучић честитао одбојкашицама на сребру

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас женској одбојкашкој репрезентацији освајање сребрне медаље на Европском првенству.

"Драге девојке, честитам вам на освојеном сребру. Хвала вам за сву енергију и труд који сте уложиле, бориле сте се истрајно до краја. Идемо даље, чекају вас нови изазови и нови успеси", поручиоје Вучић на Инстаграм налогу "buducnostsrbijeav".


Након тога Србија је била у доброј прилици да дође до сета, водила је 22:20 и "мирисало" је на 2:0. Изабранице Зорана Терзића као да су тада потпуно стале, Италијанке искористиле опуштеност и грешку ривала и у кључним тренуцима направиле серију 5:0 , која им је донела изједначење у сетовима.

Србија у трећем сету није играла своју игру, грешило се у одбрани и у нападу, што је Италији, уз одличне роле Егону и Силе, омогућило вођство од 2:1 у сетовима.

Наставила је екипа Давидеа Мацантија у истом ритму и у четвртом сету, повела 14:5, док изабраницама Зорана Терзића ништа није полазило за руком.

У сваком нападу морале су да одиграју ударац више, али је одбрана Италије била на висини задатка и тешко је дозвољавала пролаз српским играчицама, којима је понестало снаге.

Са друге стране, Егону је наставила да доминира, предност Италије је расла и на крају је убедљиво добила овај део игре и дошла до треће титуле шампиона Европе у историји.

Огњеновић: Морамо да будемо срећне и поносне

Капитенка одбојкашица Србије Маја Огњеновић изјавила је вечерас да цео тим треба да буде срећан, поносан и задовољан после освајања сребрне медаље на Европском првенству у Београду.

"Сигурно да је ово такмичење дуго трајало, кренули смо 19. августа, а данас је 4. септембар. У групи смо играли са противницима који можда нису били нашег квалитета, полако смо уводили за оно најважније што смо одиграле синоћ и вечерас. Морамо да будемо срећне, задовољне и поносне и да имамо само најпозитивније емоције, јер смо имале дуго, напорно и тешко репрезентативно лето. Знали смо шта нас очекује. Бронза са ОИ и сребро са ЕП - не верујем да то било ко сматра неуспехом. Завршила се и ова година, захваљујем се свим саиграчицама, стручном штабу и свима у Арени који су нас подржавали", рекла је Огњеновић после меча.

Дизач српског тима истакла је да у финалу нису одиграле онако како су планирале.

"Играли смо против Италије која је била изузетно расположена, омогућили смо им да играју на идеалан пријем током читаве утакмице, а свакако није била наша замисао и наш договор пред меч. Видело се да смо биле мало и емотивно испражњене после јучерашње утакмице. Искрено, можда смо биле и на ивици снаге. Жеље није мањкало, али када играте против репрезентације која је једна од најбољих у Европи и у свету, тешко је. Нисмо незадовољни сребром, али остаје горак утисак због овог фантастичног амбијента и због што нисмо успеле да подигнемо пехар у нашем главном граду", рекла је она.

Осврнула са и на изајву селектора Терзића, који је на тајм-ауту рекао да су без обзира на све оне најбоље на свету.

"То су неке речи и констатације које вас помере тотално и изазову неке најлепше и најјаче емоције", закључила је Огњеновић.

Жал остаје док не укапирамо да је и сребро велики резултат

БЕОГРАД: Селектор одбојкашица Србије Зоран Терзић изјавио је вечерас да остаје жал и велика бол због пораза у финалу Европског првенства, који ће трајати неко време док не схвате да је и сребро велики резултат.

"Зна се каква смо ми земља, какав смо народ. Тражимо увек најбоље, да победи наша екипа без обзира на то која је у питању. Наравно да нам је много тешко данас... Изгубили смо једно овако финале пред не знам ни ја колико хиљада људи у „Арени“ у нашем главном граду. Логично је да не можемо да будемо претерано срећни, с једне стране. С друге, треба бити реалан – две медаље за ово лето су фантастичан резултат. Ове девојке су освојиле 20. одличје за претходних 15 година. Не знам да ли постоји екипа на свету која је то урадила на великим такмичењима", рекао је Терзић после меча.

Терзић је још једном апострофирао квалитет свог тима.

"То сам већ поменуо више пута и током утакмице сам рекао. Оне су најбоље на свету сигурно, то што понекад изгубе, то се дешава. Ми смо од 2016. године на свим такмичењима до ове године били први. Не може увек да се буде први, наравно. Не би било интересантно, на крају крајева. Али, остаје жал, остаје велика бол због овог пораза, која ће трајати неко време док не укапирамо да је и то сребро велики резултат", рекао је селектор и додао:

"Још једном бих рекао да не памтим сезону када сам био поноснији на моју екипу. Свака им част. Знају оне све, рекао сам им после утакмице и за време све што сам хтео. Знају моје мишљење, без обзира на то да ли победимо или изгубимо", закључио је Терзић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести