Пала и Турска, одбојкашице Србије у финалу Европског првенства

БЕОГРАД: Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирале у финале Европског првенства, пошто је вечерас у Београду у полуфиналу победила Турску 3:1 (32:34, 28:26, 25:23, 25:13).
odbojkasice srbije, Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

У репризи финала ЕП из 2019. године, после велике борбе, драме и преокрета, актулени светски и европски шампион имаће прилику да дође до трећег узастопног злата на ЕП.

Ривал у финалу биће бољи из дуела у ком се састају Италија и Холандија.

Најефикаснија у српском тиму била је Тијана Бошковић са невероватних 37 поена.

Полуфинални сусрет боље је отворила Турска, која је одмах на старту повела 3:0, што је био знак да Зоран Терзић затражи тајм-аут.

Након тога Србија је стабилизовала пријем, успела да дође до изјеначења, али се ривал није опустио, корстио је грешке и брзо дошао до пет поена вишка.


Са Италијом за злато на ЕП

Женска  одбојкашка репрезентације Италије играће против Србије у финалу Европског првенства у Београду.

Италијанке су вечерас у другом полуфиналу салавладале Холандију 3:1 (25:19, 25:17, 16:25, 25:18), после 110 минута игре.

Финале је на програму сутра од 20 сати, док ће од 17 сати Турска и Холандија играти за бронзу.


Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

Турска је константно била у вођству, али је Србија преко Тијане Бошсковић и Милене Рашић остала у овом сету и изборила егал (13:13).

Уследила је велика борба, играло се поен за поен, прва је до сет лопте дошла Турска, али су српске одбојкашице бориле и тек после резултата 34:32 поклекле су пред Туркињама у првом сету.

Други сет боље су почеле актуелне шампионке Европе и света, повеле 6:2, али се Турска није предавала и донела је неизвесност и у овом делу игре.

После велике драме Србије је дошла до изједначења у сетовима, поеном Милене Рашић (28:26).

Ништа ново није донео ни трећи сет - водиле се борба за сваки поен, али су српске одбојакшице прве дошле до значајне разлике када су повеле 19:15.

Висока предност као да је донела опуштеност у српском тиму, јер је лако дозволио да Туркиње дођу до изједначења, па је публика у Арени трећи пут присуствовала неизвесној завршници.

Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

И овај пут Србија се боље снашла, издржала је нападе турског тима и на крају дошла до преокрета и вођства од 2:1.

После вођства Србије од 16:8 у четвртом сету било је јасно да Труска више нема шта да тражи у овом мечу.

Домаћи тим чувао је предност, иако је ривал претио, Тијана Бошсковић била је незаустављива, а Србија је успела да уђе у финале и да се бори за треће узастопно злато на Европском првенству.

Маја Огњеновић: Играле смо срцем

Капитенка одбојкашке репрезентација Србије Маја Огњеновић била је поносна на тим после пласмана у финале Европског првенства.

"Данас смо играле срцем. Толико смо желеле ову победу. Знала сам да ће Туркиње од почетка утакмице ићи на све или ништа, што се видело по њиховом сервису, нападу. Пресрећна сам што смо успеле да дођемо до наше игре. У последњем сету је сваки елемент функционисао. Очекивала сам напету утакмицу, јер су Туркиње ушле у меч тако да немају шта да изгубе“, рекла је Огњеновић после меча.

Додала је да су турске одбојкашице Српкињама стари и добро познати противник, као и да знају да против Србије морају да играју много јаче него иначе.

„Показале смо да играмо на другачијем нивоу. Када дође прави противник, што Турска свакако јесте, ми ћемо ниво наше игре подићи на виши ниво, што смо вечерас и показале", рекла је Огњеновић.

Огњеновић је истакла да се умор пред сам крај шампионата не сме осетити и да је амбијент у ком су вечерас играле невероватан, али да сутра у финалу очекују још бољу атмосферу.

"У овим тренуцима када се играју овако важне утакмице у завршници шампионата, умор не сме да се осети. Евидентно је да смо уморне, знајући какво смо лето имале, али зна се зашто сутра играмо. Играмо у фантастичном амбијенту, надам се јосх бољем сутра него вечерас", рекла је Огњеновић.


Терзић: Свака част девојкама

Селектор одбојкашица Србије Зоран Терзић био је задовољан после победе против Турске и пласмана у финале Европског првенства.

"Отприлике очекивано, већ понављам неколико дана да ми са Турском последњих десетак година играмо на ЕП и на срећу добијамо их скоро увек. Али, све утакмице су биле сличне овој. Сећате се полуфинала у Београду 2011. године где смо имали изгубљену ситуацију и вођство Турске 6:1 у петом сету или тако нешто. Не само да имају јак тим него и континуитет добрих резултата. Сасвим је логично онда да утакмица не може да буде лагана кад се игра против њих", рекао је Терзић после меча.

Терзић је честитао свим девојкама на борбености и приступу.

"Огромне честитке девојкама, зато што заиста после целог овог лета и дугачког ЕП, већ је приметно било да их хвата умор. И јуче и данас пре подне на тренингу је изгледало онако - не баш. Међутим, толико снаге и мотива да нађу у себи да одиграју једну овакву тешку утакмицу, могу само да им кажем свака част", додао је селектор српског тима.

Србија ће сутра од 20 сати играти против бољег из дуела Италија - Холандија, а питање је да ли ће девојке имати снаге.

"Видећемо, тешко ће бити, јер је цело ЕП конципирано тако да одиграш мали број утакмица за не знам колико дана, а онда ти дође четвртфинале, полуфинале и финале – три меча у четири дана. То је проблем, поготово када имаш екипу какву ми имамо. Да ме не чује Маја – мало старију, јел тако? И екипу која је од почетка маја заједно и била је и на Олимпијским играма. Није лако, али и Италија је у сличној ситуацији. Или Холандија, ко већ буде био. Ја се искрено надам да девојке могу да одиграју једну удакмицу за њихову душу. Ништа друго... Да не брину да ли ће им неко рећи нешто лоше после утакмице ако изгубе. Једноставно, да буду веселе, расположене и пре и за време и после мечс, како год се он заврашио", каже Терзић.

Селектор је упитан и колико публика може да буде пресудан фактор.

"Па не знам пресудан или не. Али, публика значи наравно. Девојкама је много лакше да играју у оваквој атмосфери, она те носи. Али са друге стране, видели сте против Француске, видели сте данас у једном делу меча са Турском, притисак је то за њих велики. На ЕП 2011. је било исто, играли смо првих неколико утакмица катастрофално, управо због тог притиска. Тако да има ту и за и против. Али наравно да их питате, оне су сигурно за овако нешто, то се подразумева", закључио је Терзић.


Бошковић: Било је потпуно лудило, поносна како смо се бориле

Поносна сам на то како смо се бориле, нисмо ниједног тренутка губиле наду, изјавила је вечерас одбојакшица Србије Тијана Бошковић после пласмана српских одбојкашица у финале Европског првенства.

"Било је попуно лудило, као што сте могли да видите. Било је стварно неизвесно до последњег поена у првом и другом сету. Поносна сам на то како смо се бориле, нисмо ниједног тренутка губиле наду. Ни после тог првог сета, иако смо и у другом губиле три разлике пред крај. Успеле смо да преокренемо и касније без неких великих проблема да завршимо утакмицу у нашу корист. Заиста сам поносна на све нас. Посебно на девојке које су са клупе допринеле и дале нам ненормално добру енергију, хвала им много на томе. Надам се да ће сутра бити још боље, а ми ћемо се потрудити да донесемо још једно злато", рекла је Бошсковић после меча.

Бошковић је истакла да не зна одакле је тим црпео снагу.

"Не знам о, сваки пут када играмо за национални тим мотив је огроман, посебно што смо сада у Београду. Хвала публици која нам је кроз све ове утакмице на Европском првенству дала додатну снагу", рекла је Бошковић, која је упитана и да ли екипа сутра може растерећено да изађете на терен.

"Мислим да можемо, јер ипак имамо искуства, нећу да будем скоромна, у игрању оваквих утакмица. Претходних година смо биле у полуфиналима и финалима свих најјачих такмичења, знамо шта нас сутра очекује без обзира ко ће бити противник", додал је она.

Тијана је уз невероватних 39 поена на овом мечу одборила и светски рекорд по брзини смеча.

"Не бих то да коментаришем, мислим да су данас неки играчи када ја нисам могла, повукли. Заиста сам им захвална, без обзира на то колико сам поена ја освојила", закључила је Бошковић.

Миленковић: Поносна сам; Лазовић: Показале смо квалитет

Одбојкашица Бојана Миленковић честитала је и екипи Србије и Турске на борби у полуфиналу Европског првенства у Београду, истакавши да је српски тим заслужио победу.

"Морам да честитам и нашој и протвничкој екипи на борби. Пресрећна сам и веома поносна нешто смо ушле у финале. У првом сету је било мало осцилација у свим елеиментима, али целу утакмицу смо одиграли на виском нивоу. Залужена победа", рекла је Миленковић после меча.

Катарина Лазовић, која је одлично искористила прилику на полуфиналној утакмици, није желела да свој индивидуални наступ ставља испред тимског.

"Причаћу данас о екипној игри, зато што је била невероватна. Ова енергија на терену коју смо дали, уопште није било лако. Када смо припремали утакмицу знали смо да ће бити верома незгодно и да је екипа Турска млад тим, да имају мотива да нас победе. Када је било најтеже, показали смо квалитет и искуство", поручила је Лазовић.

Поповић: У финалу најјаче и најбоље што можемо

Одбојакшица Србије Мина Поповић изјавила је да је неизвестан меч против Турске био очекиван и да ће српске репрезентативке финале покушати да одиграју најбоље што могу.

"Очекивано, знали смо да овако изгледати. Први сет је свима појео живце и био неизвестан, Ништа ново за нашу утакмицу против Туркиња. Већ крајем другог сета успеле смо да наметнемо нашу игру и у четвртом сету је било очигледно да немају велике шансе", рекла је Поповић након уласка у финале.

Изабранице Зорана Терзића ће сутра од 20 сати играти са бољим из дуела Италија- Холандија и имаће прилику да освојии треће узастопно злато на ЕП.

"Сад већ можемо да размишљјамо о томе, јер смо у финалу. У финалу нема лаких противника и ко год да дође, наша припрема је иста. Улазимо са истим ставом - најјаче и најбоље што можемо. Атмосфера је феноменална, ја сам 2011. године била у публици када је реперезентација играла у Србији, а сада сам на терену. Стварно је феноменално", закључила је Поповић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести