ПЕТИ ПУТ УЗАСТОПНО одбојкашице Србије на ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА

Женска одбојкашка репрезентација Србије, актуелни светски првак и вицешампион Европе, изборила је пети пут узастопно пласман на Олимпијске игре. Наше девојке су играле на турниру А групе у кинеском граду Нингбоу и као друге су прошле квалификације иза Доминиканске Републике. Изабранице Ђованија Гиведија су у Нингбоу забележиле пет победа и два пораза. Савладани су Мексико (3:0), Украјина (3:0), Канада (3:0), Чешка (3:1) и Холандија (3:0), а изгубљени су дуели од Доминиканске Републике (3:1) и Кине (3:1).
s
Фото: Одбојкашице Србије, фото: ФИВБ

Селектор Србије Ђовани Гвидети шансу је у Нингбоу пружио свим играчицама, нарочито у последњем сусрету са Кином, када је све већ било решено и када је одмарао Тијану Бошковић, Јовану Стевановић и Александру Јегдић.

- У последњој утакмици са Кином дао сам простора играчицама које су мање играле на овом турниру и оне су показале снагу и вредност које поседују. Били смо близу победе и играли смо на истом нивоу са ривалом, који је наступао у најјачој постави. Сума сумарум читаво лето је било веома добро. Додуше, почели смо да радимо веома касно за Лигу нација, тако да нисмо били спремни за то такмичење и нисмо остварили жељени резултат, али зато јесмо у наредна два која су и била најважнија, а то су Европско првенство, где смо освојили сребро и квалификације за Олимпијске игре, где смо изборили пут за Париз. И веома сам поносан како је екипа напредовала, јер све је било ново и за мене и за играчице. Требало је времена да се упознамо боље и да научимо да радимо заједно, али мислим да је ово добар почетак, тако да у овој прилици могу да употребим мисао Робина Шарме, коју веома ценим, а која гласи: "Промене су тешке на почетку, хаотичне у средини и дивне на крају". Крај је ове године био добар, али желимо бољи наредне године и веома смо срећни што ћемо играти у Паризу - казао је Гвидети.


Јелена Николић: Још један успех наших одбојкашица

Јелена Николић позната одбојкашица и први потпредседник Одбојкашког савеза Србије бодрила је девојке и Нингбоу и била је веома срећна после пласмана Србије на Олимпијске игре.

- Ово је још један успех наших одбојкашица и у име ОСС захваљујем се свим девојкама и стручном штабу на свему што су урадили овог лета, пре свега на великој посвећености, труду и на уложеном времену. Далеко је био мај када се репрезентација први пут окупила и ево дошли смо до краја после овог турнира. Освојено је сребро на Европском првенству, што је одличан резултат, али је главни циљ да се квалификујемо за Олимпијске игре и то је успешно изведено. Било је доста изазова, али девојке су пласман заслужиле приказаном борбеношћу, залагањем и енергијом. Нарочито су то показале после пораза од Доминиканки, када су се подигле и портив Холандије одиграле можда и најбољу утакмицу сезоне. Сада ће имати и времена да се одморе и да се припреме за Олимпијске игре - истакла је Николићева.


Катарина Лазовић, примач сервиса, истакла је да је сан сваког спортисте да игра на Олимпијским играма.

- Успели смо да се пласирамо на Олимпијске игре на турниру у Нингбоу. Последња утакмица са Кином била је само да се одигра, али драго ми је да су све девојке добиле шансу и да смо уживале у атмосфери и нашој игри. Било је ово дуго и напорно лето, али успешно за нас. Следеће године нас чека Лига нација и Олимпијске игре, а сада се окрећемо клупским обавезама - рекла је Лазовићева.


Српкиње освојиле сребро у Рију и бронзу у Токију

Одбојкашице Србије играла су до сада четири пута на Олимпијским играма. Српкиње су у Пекингу 2008. заузеле су пето место, у Лондону 2012. 11, у Рио де Жанеиру 2016. су освојиле прву, сребрну медаљу, а 2021. у Токију бронзану медаљу. На Олимпијским играма за Србију је до сада играло 27 играчица. Рекордер је Маја Огњеновић са 27 одиграних утакмица на четири олимпијска турнира. По три пута су на Олимпијским играма играле Бранкица Михајловић (21 меч), Милена Рашић (21), Јована Бракочевић (19) и Стефана Вељковић (19).


Из Б групе, која је играна у Токују пласман у Париз обезбедиле су шампионке Европе Туркиње и Бразил, који је у одлучујућем мечу после велике борбе савладао Јапан у Токију. У Ц групи у Лођу било је најдраматичније, а последње место обезбедила је домаћа селекција Пољске, која је у директној борби за другу позицију савладала Италију са 3:1 и придружила се Американкама, које ће у Паризу бранити златну медаљу. Тако је са три квалификациона турнира познато шест учесника плус домаћин Француска. Преосталих пет репрезентација које ће играти у Паризу биће познато 17. јуна следеће године, по завршетку прелиминарне фазе Лиге нација.


Пласман

А група: Доминиканска Република 6-1 (17), Србија 5-2 (15), Канада 5-2 (14), Кина 4-3 (14), Холандија 4-3 (13), Украјина 2-5 (6), Чешка 2-5 (5), Мексико 0-7 (0).

Б група: Турска 7-0 (21), Бразил 6-1 (16), Јапан 5-2 (16), Порторико 4-3 (11), Аргентина 3-4 (8), Белгија 2-5 (6), Бугарска 1-6 (5), Перу 0-7 (1).

Ц група: САД 6-1 (18), Пољска 6-1 (18), Италија 5-2 (15), Тајланд 4-3 (11), Немачка 4-3 (11), Словенија 2-5 (6), Колумбија 1-6 (3), Јужна Кореја 0-7 (2).


На основу ранг-листе ФИВБ биће одређено још пет репрезентација, а приоритет приликом одређивања имаће селекције са континената које у том трентуку немају квалификоване репрезентације за Олимпијске игре, а потом најуспешније рерпезентације за ФИВБ ранг-листе које се до тог тренутка нису квалификовале. Као и до сада у саставима репрезентација на Олимпијским играма ће бити по 12 играча. ФИВБ је саопштио да је промењен систем такмичења на Олимпијским играма, па ће у Паризу 12 репрезентација бити подељене у три групе са по четири селекције. Пласман у четвртфинале избориће по две првопласиране репрезентације из три групе, као и две најбоље трећепласиране селекције.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести