Победа одбојкаша против Грчке за крај групне фазе ЕП

КРАКОВ: Мушка одбојкашка репрезентација Србије победила је вечерас Грчку 3:2 (25:23, 22:25, 25:16, 28:30, 15:5) у последњем петом колу групе А на Европском првенству у Кракову.
odbojkasi
Фото: ОССРБ
Изабраници Слободна Ковача тако су групну фазу завршили са скором од четири победе и једног пораза.
Слично као и у мечу са Португалијом, Србија је имала осцилације у игри, два пута је водила у сетовима, да би на крају у петом сету сломила отпор Грка, који су наступ на шампионату Европе завршили као последњи у групи.
Србија је бољом игром отворила уводни сет. Одмах на почетку су изабраници Слободана Ковача повели са 4:0, па са 7:1, после чега су наставили да повећавају предност. Грчка је у завршници покушала да се врати у сет, смањила је резултат на 21:20, али су нешто касније сениори Србије успели да искористе четврту меч лопту и стигну до предности – 25:23.
На старту другог сета играло се поен за поен све до резултата 8:8, после чега је Грчка направила серију од 4 поена (12:8). Ова предност донела је мирну завршницу сета и омогућила је Грцима да изједначе резултат – 25:22.
После неуспеха у претходном, Србија је у трећи сет ушла са жељом да што пре дође до новог вођства, а касније и до четврте победе. Водио је актуелни првак Европе са 6:3 и 14:10, па са 20:15, да би овај период лако решио у своју корист са 25:16.
Четврти сет био је више него узбудљив. Обе екипе су приказале сјајну игру, али је Грчка у неизвесној завршници успела да по други пут дође до изједначења и одведе меч у тај-брејк – 30:28.
После уводних 4:4, Србија је у петом сету направила серију од шест поена (10:4), да би у наставку лако дошла до победе. Одлучујући сет завршен је са 15:5.
У победничком тиму најефикаснији је био Павле Перић са 14 поена, Александар Атанасијевић и Петар Перић стали су на 13, Урош Ковачевић је уписао 12, као и Марко Ивовић.
Србија је већ обезбедила осмину финала ЕП. Уколико Пољска сутра савлада Украјину, Србија ће као другопласирана у осмини финала играти са трећепласираном екипом из Ц групе. 
Ковач: "Морали смо да одиграмо боље, следи судар титана"

Селектор одбојкаша Србије Слободан Ковач рекао је да је меч против Грчке на Европском првенству морао да буде одигран боље и да је једино пети сет био одличан.

"Ово је морало да буде много боље. Морамо да причамо мало, да разјаснимо неке ситуације. Понекад кад ти хоћеш, деси се да не можеш. Морамо да уђемо концентрисано, јако... Честитам Грцима на доброј игри... Победили смо, пети сет је био одличан, ово остало са великим проблемима", рекао је Ковач, пренео је Одбојкашки савез Србије.
Ковач је додао да су углавном проблем утакмице, које су унапред добијене, као и да су њихови играчи имали већи мотив.

"Уместо да искуснији играчи дају подршку млађима, који су ушли, долазимо до тога да сав терет пада на млађе играче, који не могу да буду носиоци", додао је он.

Селектор је оценио да је меч са Грчком служио и за тактичке потезе, пред утакмице "које су бити или не бити".

"Та реакција је била никаква. Са друге стране кад је важно 'напалимо се', па је све супер", рекао је он.

Србија се раније пласирала у осмину финала, а највероватнији противник у другој фази биће селекција Русије.

"Мислим да ће то бити судар титана, они су свесни да морају да подигну ниво игре. На нама је да смањимо грешке из вечерашње утакмице, и да се спремимо за меч, који неће бити лак", рекао је српски одбојкаш Александар Атанасијевић.

Меч осмине финала Србија ће играти 11. или 12. септембра у Гдањску.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести