Почиње светско првенство за одбојкашице: Србија и Доминикана

НОВИ САД: Светско првенство за одбојкашице почиње сутра у Јапану и трајаће до 20. октобра, а наше репрезентатвке састају се у 9.10 са Доминиканском републиком.
1
Фото: FIVB

Титулу бране Американке, највеће фавориткиње за звање најбољег, тим пре што су и победнице премијерно издање Лиге нација. Према проценама,највећу конкуренцију имаће у одбојкашицама Србије, које, с повратницом у националну селекцију Мајом Огњеновић, желе да се искупе за седмо место освојено пре четири године у Италији.

Наше одбојкашице су у Лиги нација стигле до финалног турнира, што је добар резултат, а с Мајом Огњеновић, која је поново добила капитенску траку, могу много више. После освајања сребра на Олимпијским играма у Рију, Огњеновићева жели злато у Јапану, у земљи у којој смо 2006. године на Светском шампионату освојили  бронзу. Србија ће се  у Д групи за прво место борити највероватније с Бразилкама, али за сада нико у нашем табору не гледа толико унапред, концентрисане су наше даме на данашњу утакмицу са Доминиканском Републиком.

- Верујем да смо спремни, пре свега психички за утакмицу, јер већина одбојкашица већ годинама играју на великим такмичењима и знају како треба да се понашају и да уђе у први меч. Не бојим се како ћемо одиграти, уз нормалну, паметну и и пре свега непотцењивачку игру требали бисмо да добијемо утакмицу. Ако одиграмо једну нормалну утакмицу,  стрепњи око исхода нема места  – рекао је селектор Зоран Терзић.

Терзић је упозорио да Доминиканке могу многима да помрсе рачуне ако одиграју  без пуно грешака.


Србија други фаворит

Према мишљењу светских кладионица, одбојкашице Србије друге су фавориткиње за освајање Светског првенства са квотом 4, а прве су Американке са коефицијентом 3,5. Треће су Кинескиње (5), четврте Бразилке (6), а следе: Холандија (12,5), Италија (15), Русија (18), Турска (25), Јапан (40), Бугарска (80)... На зачељу су Кубанке са квотом 1.000 и Мексиканке са 1.500.


- Тешко је рећи колико смо спремни јер је план био да не играмо превише припремних утакмица, већ да се више посветимо тренингу и неким стварима које смо требали да поправимо, а да кроз утакмице прве фазе подижемо форму. Доминиканке су репрезентација по рејтингу нешто слабија од наше, али на сваком такмичењу умеле су да одиграју по неку врхунску утакмицу. Надам се да то неће бити случај данас – казао је Терзић.

Једна од најискуснијих у нашем тиму Милена Рашић, капитен пре повратка Маје Огњеновић, истакла је да неће бити никаквог потцењивања ривала.

- Све смо спремне и здраве, што је најважније, и жељно ишчекујемо меч с Доминиканкама. Добро се познајемо, играле смо у више наврата. Фаворити смо, али не треба никога потценити, већ на прави начин започети  шампионат – најавлила је Рашићева.

М. Ристић

Фото:ФИВБ

 

СУБОТА

А група (Јокохама)

Мексико – Камерун (6.10)

Холандија – Немачка (8.40)

Јапан – Аргентина (12.20)

Б група (Сапоро)

Италија – Бугарска (6.40)

Турска – Канада (9.10)

Кина – Куба (12.20)

Ц група (Кобе)

Русија – Тринидад и Т. (6.40)

САД – Азербејyан (9.10)

Кореја – Тајланд (12.20)

Д група (Хамамацу)

Бразил – Порторико (6.40)

Србија – Доминиканска Р. (9.10)

Казахстан – Кенија (12.20)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести