ПОРАЗ ОД АМЕРИКАНКИ Србија без полуфинала

Србија – САД 0:3 (27:29, 22:25, 19:25)
v
Фото: FIVB

После три везана пораза у међусобним сусретима, одбојкашице Сједињених Америчких Држава прекинуле су лош низ и славиле над Србијом у мечу Б групе финалног турнира лиге нација и оставиле нашу репрезентацију без полуфинала.

Није Србија била на свом нивоу у овом сусрету, шкрипало је у нападу и на сервису, а 25 грешака нашег тима помогло је Американкама да с првог места у групи прођу у полуфинале.

Слабо су наше девојке започеле сусрет, велики проблеми на пријему у комбинацији са ниским интензитетом сервиса, довеле су србију у осетни заостатак. Американке су играле без грешке и за трен ока на средини сета имале предност 16:8. Мирисало је тада све на брзо и лако вођство наших ривалки, али србија је заиграла како уме и преко добрих сервиса Миленковићеве и одбрана Пушићеве ухватила прикључак.

 Наставиле су са добром игром наше девојке и стигле до неизвесне завршнице, напади кроз средину и преко Бошковићеве донеле су нам сет лопту, али је поново Америка одиграла без грешке и неизвесну завршницу завршила у своју корист за вођство после драме.

Бољи почетак американки у другом сету брзо је угушен и србије се добрим блоком вратила у егал и неутралисале три поена заостатка, а онда и до другог обавезног одмора имала минималну предност (16:15). Тијана Бошковић је била на врхунском нивоу, а када јој се придружио добар блок, србија је држала контролу резултата пред улазак у завршницу сета.

Вођство Србије 20:18 брзо је неутралисала Америка серијом 4:0 и повела, али је блок Миленковићеве донео изједначење (22:22) и нову драму у завршници. Најпре сервис грешка, а потом и лоше дизање Бојане Живковић донеле су две сет лопте Американкама које су претвориле у вођство у 2:0 у сетовима после грешке Бошковићеве.

Губитак другог сета оставио је последице по нашу репрезентацију која је веома лоше почела трећи период игре и веома брзо се нашла у озбиљном заостатку већ на првом техничком тајм-аута (3:8). Добар је био блок Амриканки, а наши примачи Благојевићева и Миленковићева нису биле на потребном нивоу у нападу. Ипак, напала је Србија сервисом, а ушла је и Буша па је наш тим заиграо боље и истопио велики део заостатка те пришао на само три поена минуса (15:18). Преоптерећена Тијана Бошковић погрешила је два пута, стао је пријем сервиса у завршници  и Американке су без проблема искористиле прилику те закључиле максималну победу.

М. Р.

НАНЂИНГ: Дворана Олимпијског спортског центра, гледалаца: 800, судије: Родригез Хатива (Шпанија), Казамигела (Аргентина).

Србија: Буша 1, Живковић 3, Малешевић, Антонијевић, Вељковић 7, Пушић (Л), Бјелица, Алексић, Стевановић, Рашић 7, Поповић (Л), Бошковић 27, Миленковић 5, Благојевић 9.

САД: Хенкок 1, Лојд 5, Орантес, Адамс, Диксон 4, Гибемајер, Ришел, Ларсон 8, Друс 2, Марфи 9, Хекли 16, Хил, Акинрадево 9, Робинсон (Л).

Кобни падови у завршницама

Селектор Србије Зоран Терзић дао је кратски осврт на читаво, како је рекао, „сулудо“ такмичење и освојено пето место у Лиги нација.

„Приметно је било већ негде после трећег викенда да смо полако почели да падамо, има ту објективних разлога, изостанци појединих играчица, умор и још понешто. С друге стране, и друге екипе су биле у истој или сличној ситуацији тако да не можемо да се „вадимо“ на то, али нисмо завршни турнир одиграли како смо желели. Не могу да кажем да је фалило мотива, али недостајало је енрегије посебно у мечу с Турском. Са Американкама је било боље, али смо падали у завршници, поклањали смо поене и да смо грешкама помогли ривалкама. Може да нас радује што немамо повређених, осим Михајловићеве, после овог сулудог такмичења и надам се да ћемо време за одмор сви искористити и да ћемо спремни доћи на припреме за Светско првенство које је најважније такмичење ове године“,  рекао је Терзић.

Средњи блокер наше репрезентације Сефана Вељковић истакла је да је Лига нација била напорна и честитала тиму на учињеном.

„Покушале смо да одиграмо боље и пружимо отпор једном од најбољих тимова на свету, али није нам пошло за руком. Свака част девојкама које су биле ту и издржале свих пер викенда, готово без припрема, било је веома напорно. Пружиле смо максимум, свака од нас, али можда је ово наша реалност у овом тренутку. Како год, нисмо незадовољне, а спремићемо се боље за Светско првенство јер је оно најважније“,  истакла је Вељковићева.

 

А група

Бразил – Холандија 3:0

Кина – Холандија 3:1

Кина – Бразил

1. Бразил        1          1          0          3:0       3

2. Кина           1          1          0          3:1       3

3. Холандија  2          0          2          1:6       0

 

Б група

Србија – Турска 2:3

САД– Турска  3:2

Србија – САД 0:3

1. САД 2          2          0          0         6:2       5

2. Турска         2          1          1         5:5       3

3. Србија        2          0          2          2:6       1

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести