Преокрет и победа одбојкаша Србије против Турске

ГДАЊСК: Мушка одбојкашка репрезентација Србије пласирала се у четвртфинале Европског првенства, пошто је вечерас у осмини финала, после велике борбе у пет сетова и преокрета, савладала Турску 3:2 (25:18, 22:25, 22:25, 25:23, 15:12).
r
Фото: Youtube Printscreen

На феноменалан начин су изабраници Слободана Ковача отворили утакмицу. Сигурном игром у нападу, уз одличан сервис, већ на старту меча направили су велику разлику - 8:1. Србија је наставила са доминантном игром, на коју Турска није имала одговор и лако је решила сет у своју корист, искористивши трећу сет лопту – 25:18.

У истом ритму је Србија започела други сет. Повела је са 5:0 и са 11:6, али су Турци у завршници успели да ухвате прикључак и дођу прво  до изједначења у поенима (19:19), а нешто касније и у сетовима – 25:22.

Србија је као и у прва два, боље отворила и трећи сет. Имала је резултатску предност у већини сета, али је Турска при резултату 19:15, направила серију од четири поена и поново одвела сет у неизвесну завршницу. Епилог овог периода био је исти као и претходни, што је Турској донело вођство у сетовима – 25:22.

У већини четвртог периода играло се поен за поен. Ипак, Србија је пред крај сета успела да наметне своју игру, дошла је до изједначења и одвела је утакмицу у тај-брејк – 25:23.

Као и сваки тај-брејк, и овај је донео истинску драму. После изједначеног почетка (4:4), Србија је повела са 6:4, а на промену страну отишла је са вођством од 8:5. Турска је у наставку покушала да се врати у меч, али им тим Слободана Ковача то није дозволио. На крају, Србија је освојила одлучујући сет (15:12) и пласирала се у четвртфинале ЕП.

Србија, актуелни првак Европе, играће у четвртфиналу против Холандије, која је, такође после пет сетова, савладала Португалију.

Ковач: Најважније је да смо победили

Селектор одбојкаша Србије Слободан Ковач рекао је да меч са Турском треба буде велика опомена, али да је задовољан што је тим победио и изборио четвртфинале Европског првенства.

Србија је синоћ у Гдањску у осмини финала ЕП после велике борбе и преокрета победила Турску 3:2 (25:18, 22:25, 22:25, 25:23, 15:12).

"Рекили смо да ће бит тешко, нисмо искористили прилике. Први сет смо одиграли одлично, други смо водили пет разлике и онда као да је неко искључио светло. Оно што је добро јесте реакција, али је много страха. Мислим да ово постава не би требало да има оволики проблем са пријемом сервиса и то не јаког. Најважнија је победа, надам се да ће нам ово бити једна велика опомена, да не можемо да станемо да не можемо да очекујемо да ће противник сам да се победи", рекао је Ковач после меча у изјави за ОСС.
 

Ивовић: Увукли су нас у лавиринт

Одбојкаш Србије Марко Ивовић рекао је екипа није одиграла на свом нивоу против Турске и да такав приступ не би смео да се понавља.

"У првом сету је био јако добар приступ, игрлаи смо веома добро, нисмо и мм одзолили а играју своју игру. После првог сета се све окренуло, све смо им дозолили, увукли су нас у лавиринт из ког нисмо имали излаз. Са друге, стране ми нисмо одиграли на свом нивоу и то је највећа грешка. Добро је да смо се на крају извукли и да се овакве ствари неће понављати", рекао је Ивовић после меча у изјави за ОСС.

Коректор Србије Дражен Лубурић истакао је да је репрезентација показала карактер и сматра да ће играти све боље и боље у наставку такмичења.

"Кроз године турска одбојка је много напредовала и доста се улаже у њу. Из оваквих утакмица се види наш квалитет. Показали смо карактер, све ће доћи на своје како такмичење буде даље одмицало. Мислим да ћемо играти све боље, али овакве ствари се ипак морају проћи на првенствима", рекао је Лубурић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести