Промовисана књига о чувеном одбојкашу Жарку Петровићу

Сећања и успомене на спортску и људску величину као што је био чувени одбојкаш Жарко Петровић никада неће избледети.
Дневник/Ф. Бакић
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Када неко залагањем, преданошћу и љубављу према ономе што ради досегне звезде, а на исти начин се и води у животу, са породицом и пријатељима, тај је заувек отргнут од заборава.

Без обзира на то, на легендарног Жарета, репрезентативца Југославије и играча новосадске Војводине, подсећаће и књига о њему, аутора др Велимира Шешума која је промовисана јуче у амфитеатру Спенса, тачно на дан када је 2007. прерано напустио овај свет у 42. години.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

Дело под називом "Жарко Петровић" о легенди југословенске одбојке издали су Одбојкашки савез Србије и Одбојкашки клуб Војводина. У присуству породице Жарка Петровића, супруге Виде и ћерке Соње, чланова новосадског црвено-белог клуба, гостију из Маглића одакле је овај чувени спортиста, његових саиграча Ђорђа Ђурића, Владимира Батеза, Слободана Бошкана, те начелника Градске управе за спорт и омладину Новог Сада Властимира Мастиловића, легендарног боксера Тадије Качара и бројних других званица, представљено је дело, које између корица садржи све о богатој и успешној каријери јединственог Жарета.


Дрес на поклон Воши

Фото: Одбојкашки савез Србије

Председник ОСВ и потпредседник ОШ, Петар Богуновић, уручио је признања за очување одбојкашке историје аутору књиге "Жарко Петровић" Велимиру Шешуму, као и Срђану Симићу и Срђану Стојановићу, док су они заједно Одбојкашком клубу Војводина доделили репрезентативни дрес Жарка Петровића, а примио га је генерални директор клуба Никола Салатић.


– Још пре много година јавила ми се идеја да направим нешто о спортистима, громадама Олимпа, како их ја зовем, људима који су заувек оставили трага у мени, а један од њих је Жарко Петровић – истакао је у обраћању аутор књиге Велимир Шешум.

Колико је значајно ово дело говори и чињеница да је до сада о одбојкашима и одбојкашицама објављено публикација које се могу набројати на прсте једне руке.

– Данашње генерације, које су заокупљене мобилним телефонима и мало заинтересоване за књиге, не знају ко су наше спортске легенде. Они морају да читају дела попут овог како би видели како из једног малог места, када имате талентат и уложите рад уз добру струку, можете додирнути звезде. Нека ова књига буде на понос нама који смо га познавали, а деци верни путоказ како треба радити и делати у животу – навео је Шешум.

Фото: Дневник/Ф. Бакић

Присутнима су се још обратили генерални директор ОК Војводина Никола Салатић, председник Одбојкашког савеза Војводине и потпредсеник ОШ, Петар Богуновић, председник Скупштине ОК Војводина и Жарков саиграч Драган Нишић, председник Спортског савеза општине Бачки Петровац и Петровићев пријатељ из детињства, Синиша Станивук, као и председник општине Бачки Петровац Срђан Симић који је напоменуо да је у Маглићу пре четири године подигнут и први споменик једном одбојкашу у Србији, а место на ком се он налази добио је назив Меморијални парк "Жарко Петровић".

Књига се може купити у ОК Војводина у Новом Саду.  

К. Бугарски

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести