ПРВИ ПОРАЗ одбојкашица СРБИЈЕ у квалификацијама за ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

Одбојкашице Србије доживеле су први пораз на квалификационом турниру А групе, који се игра у кинеском граду Нингбоу. Изабранице Ђованија Гвидетија изгубиле су од Доминиканске републике са 3:1 и закомпликовале су стање у групи, па ће у мечевима против Холандије (субота, 10 часова) и Кине (недеља, 13:30) имати императив победе.
s
Фото: Александра Узелац, фото: ФИВБ

Доминиканке су још једном показале да су веома неугодан ривал и дефинитивно не леже нашим девојкама. Српкиње су доста грешиле у овој утакмици, нарочито на сервису, а сваку грешку су искусне играчице Доминиканске републике користиле и на крају заслужено стигле до важног тријумфа. Гвидети је доста мењао, тражио праву поставу, што је можда и допринело још већој нервози и грешкама наших одбојкашица.

Боље су отвориле утакмицу Доминиканке, али су Српкиње успеле да преокрену на 9:7. После периода изједначене игре од резултата 14:14 на сервисе Гиљенове и уз неколико грешака наших девојака Доминиканска република је стекла предност од 20:15. Тада је гвидети променио дијагоналу, па су уместо Бошковићеве и Огњеновићеве на терен изашле Мирковићева и Бјелица. То је донело промену у игри нашег тима који је успео да дође до изједначења (21:21), али је од 23:23 уследила прво сервис грешка Катарине Лазовић, а онда је Бошковићеву изблокирала Жинејри Мартинес  за вођство Доминиканки од 25:23. Србију је скупо стајало 10 грешака које је направила у првом сету. У другом сету уследила је пуно боља игра Српкиња. Доминиканке су се држале до средине сета. У том периоду игре уследило је неколико поена младе Александре Узелац која је тако растеретила Тијану Бошковић, која је сјајно одиграла у другом делу сета. Од резултата 14:14 одвела је Србију на „плус 4“ (18:14) и до краја сета није више било неизвесности, па је Србија добила тај период игре са 25:18 и изједначила на 1:1.

Али, већ на почетку трећег сета Гвидети је променио је поставу која је добила претходни сет, па је уместо Буше играла Лозо. Доминиканке су брзо повеле са 9:3, па са 14:8, а онда су поново наше девојке успеле да се врате у меч и стигну до изједначења (17:17), па чак и престигну свог ривала (20:19), поеном Бошковићеве. Али, Доминиканке су биле одличне на пријему и ефикасне у нападу, па су преко Брајлин Мартинес убрзо дошле до 23:21, да би сет решила Гаила Гонзалес за 2:1 (25:23). У четвртом сету изабранице Маркуса Квика су потпуно доминирале. Гвидети је опет мењао играчице, Србија је грешила, а Доминиканке су играле све боље и сигурније, увећавале предност и убедљиво славиле са 25:17, а тиме и добиле меч.

Србија - Доминиканска република 1:3 (23:25, 25:18, 23:25, 17:25)

НИНГБО: Дворана Беилун, гледалаца: 3.200. Судије: Епаминондас (Грчка) и Канг (Кореја).

СРБИЈА: Буша 1, Лазовић, Поповић, Мирковић, Узелац 12, Огњеновић 2, Куртагић, Пушић (л), Бјелица, Алексић 5, Стевановић 7, Јегдић (л), Бошковић 32, Лозо 8.

ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА: Ариас 7, Еве, Пералта, Кастиљо (л), Родригез, Марте 1, Ге. Гонзалес, Гиљен, Пења 13, Де Ла Круз 2, Б. Мартинез 16, Ж. Мартинез 7, Га. Гонзалес 18, К. Мартинез (л).

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести