Првих 75 година ОК Војводина: Светла будућност дива из бачке равнице

НОВИ САД: Није мала ствар трајати 75 година и уз то остварити историјске и неке од највећих успеха у српској одбојци. То је постигла новосадска Војводина, која је свечаном академијом на сцени „Јован Ђорђевић“ у Српском народном позоришту обележила вредан јубилеј, осврнувши се на претходних седам и по деценија, испуњених мноштвом трофеја.
o
Фото: Dobitnici priznanja na svečanoj akademiji u SNP-u/ Dnevnik (Filip Bakić)

Пут кроз прошлост почео је химном „Боже, правде“ коју је извео мешовити инклузивни хор Исон Миодрага Мише Близанца, потом кратким скечом познатог трија из емисије „Државни посао“ и емитовањем десетоминутног филма, којим су фотографијама и снимцима из архиве евоциране успомене на све титуле и пехаре који су у ризници црвено-белог колектива, на овој свечаности називаним „дивом из бачке равнице“. Присутнима се прво обратио председник Војводине НС семе Драгољуб Збиљић.

– Велика дела каква су направљена у историји нашег клуба могу да направе само велики људи. Они са визијом, који то знају, умеју и који виде даље. Наш клуб је у ових 75 година показао да су велика имена била на паркету, али и у управама и видели су ту будућност. Били смо надомак великих резултата у Европи, али смо нешто оставили и за садашњост, а нешто ћемо да оставимо и за будућност. Клуб је настао на здравим основама, мењале су се државе и системи, многи су нас делили, али ми смо остали заједно и верни себи. Верујем у себе, у наш Нови Сад, одбојкашку Србију и стандарде које постављамо и сигуран сам да имамо светлу будућност – рекао је у обраћању присутним званицама Драгољуб Збиљић.

Некадашњи успешан играч, па тренер, а сада руководилац клуба, генерални директор, Никола Салатић, нагласио је да Војводина жели да обогати ризницу трофеја и да буде крем, не само српске, него и европске одбојке.

– Поносан сам на Војводину, која је освојила Челенџ куп, једини европски клупски трофеј у историји српске одбојке и то као најмлађа екипа. Било је још много успеха у ових 75 година и није их било лако остварити. То је прошлост, а ми гледамо и у будућност. Од прошле године такмичимо се у свим узрасним категоријама, од млађих пионира до сениора. Имамо 25 репрезентативаца у свим узрастима и сигуран сам да ће уз напоран рад будућност клуба бити светла – рекао је Салатић.


Јововић: Богата историја великог клуба

У име 24 добитника највећег клупског призњања, Статуе великана, обратио се некадашњи играч Војводине и актуелни репрезентативац Србије, Никола Јововић.

– Заиста мислим да сви ми који смо се окупили на свечаној академији, пре свега, искрено волимо Војводину. Драго ми је што је дошло много људи да увелича обележавање 75 година постојања овако великог клуба. У иностранству сам десет година и ретко који клуб може да се похвали оваквом историјом и сигуран сам блиставом будућношћу – рекао је Јововић. 


Овим поводом објављено је и друго издање монографије клуба, као својеврстан начин да се пркоси забораву и оставе у аманет сви битни детаљи из претходних деценија. Клуб је припремио и плакете које је доделио спонзорима, Нафтној индустрији Србије и Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду у знак захвалности за дугогодишњу помоћ и успешну сарадњу. Ово признање припало је и Граду Новом Саду, које је примио заменик градоначелника Милан Ђурић. За допринос развоју одбојке плакету је добио наш прослављени одбојкаш, златни олимпијац Васа Мијић, а иста је уручена и онима који су дали немерљив допринос развоју клуба и стварању врхунских играча, тренерима Слободану Галешеву, Неџаду Османкачу и Синиши Гавранчићу, док је Никола Грбић то заслужио освајањем Лиге шампиона, што није пошло за руком ниједном другом српском тренеру.

Највеће и највредније клупско признање „Великан Одбојкашког клуба Војводина“ додељено је онима који су постигли најзначајније успехе, како на терену, тако и ван њега, као и у дресу репрезентације. Подељено је 24 Статуе великана, уметничке скулптуре, која је рад нашег познатог вајара Јована Солдатовића и на тај начин клуб се захвалио свима који су на дугом путу, богатом трофејима, допринели да се име Војводине увек изговара уз епитет најбољег у Србији, па и шире.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести