СЛОБОДАН БОШКАН Пут трасиран, нема скретања

НОВИ САД: Троструки узастопни шампион Србије у одбојци Војводина НС семе у јеку је припрема за нову сезону, у којој је  жеља свих у клубу да се настави зуацртаним путем ка европским висинама.
slobodan boskan, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Упркос чињеници да је екипа претрпела бројне измене, црвено-бели неће одступити од свог плана и за кратко време су оформили респектабилан састав, који треба да нападне све домаће трофеје и групну фазу Лиге шампиона.

Осам играча из прошле сезоне је отишло, а дошли су Немања Машуловић, Филип Ковачевић, Борис Буша и Милош Никић, уз повратнике у старо јато Неђељка Радовића и Бошка Бојичића.

- Имамо лигу какву имамо, као и могућност довођења младих играча, а чињеница је већ дуже време да је све мање талентованих одбојкаша. То је већ прича којом мора да се бави Савез, као и сваки клуб понаособ. Ту си и менаyери који имају свој интерес  и с њима је сарадња обавезна. Европски клубови имају своје скауте и брзо добију информације о квалитетном играчу из Србије. У таквом окружењу Војводина мора да нађе своје место, мислим да смо се добро позиционирали, мада увек може боље, али ово сам истакао као присутан проблем. У паузи између шампионата неким играчима смо се захвалили, неки су имали излазне клаузуле, што је саставни део рада клуба. Свесни смо чињенице  да играчи код нас  долазе млади, добију основну одбојкашку обуку и чим почну да показују квалитет постају мета иностраних клубова – каже спортски директор  Слободан Бошкан.


Милош Никић нови лидер

Војводина традиционално  обележи прелазни рок довођењем бар једног класног одбојкаша. Сада је доведен Милош Никић, некадашњи репрезентативац с богатом иностраном каријером.

- Њега видимо као лидера на терену, не можете се ослонити само на младе играче. Нормално је да младићи неће можда имати храбрости да преузму одговорност у битним тренуцима, ту видимо његову улогу. Воша задржава свој правац, млади су ту да сазревају, али је важно да имају уз себе једног или двојицу старијих који ће преузети одговорност. Ове сезоне нам је било важно да направимо екипу с карактером, довођењем Никића и Машуловића, а уз наше Перића и Симића, верујемо да смо у томе успели. Карактер се показује у важним мечевима, а наша екипа ће бити синергија младости и искуства. Сматрам да нам је то била бољка ранијих година, често је фалио лидер на терену – истакао је Бошкан.


Рани одласи у иностранство најталентованијих је судбина домаћих клубова.

- Наши играчи, Мехић, Кујунyић, Вучићевић и Ковачевић, су искористили клаузулу из уговора да оду, а да смо направили другачије уговоре отишли би без обештећења. Играчи углавном код нас проведу две или три сезоне, а онда наставе пут у иностранство. Осам играча из прошлосезонске екипе је отишло, али сматрам да смо направили добар избор када су појачања у питању. Није лако довести квалитетне одбојкаше јер их је све мање.Наш задатак је  довођење талента и њихова обука, а затим, после две – три сезоне, следи одлазак у јаче клубове.

Војводина је у сваком смислу најјачи клуб у земљи и није успела да задржи играче које је желела, како то онда да учине други клубови и какав ће бити квалитет предстојећег шампионата.

- То је веома комплексно питање које захтева одговор од више страна. Сви треба да радимо на подизању квалитета нашег шампионата, што није лако из два разлога: први је што већина клубова са условима не раде довољно с младих играчима и школом одбојке, а други је финансијска немоћ у односу на европске земље. Има ту још ствари којима се треба позабавити, али Војводина гледа само у своје двориште.Почели смо најозбиљније да радимо са  најмлађима, сада имамо око 50 дечака, а план је да их у следећој сезони буде више и да то буде база из које ће стизати будући играчи за прву екипу.

Пипреме су почеле много раније од уобичајене праксе.

- Почели смо припреме нешто раније од уобичајеног јер смо свесни да улазимо у нову сезону с новим тимом и да су пред нама велики изазови. Желимо све домаће трофеје и Лигу шампиона, а мислим да је за то неопходна добра физичка припрема. Ове сезоне ћемо бити сјајно припремљени и очекујем да нови момци брзо прихвате систем рада и да дођу на ниво потребан за играње у Војводини. Имамо мање искусних играча у односу на европске тимове, па физичка снага мора да буде значајна  ставка нашег тима у квалификацијама за Лигу шампиона – казао је Бошкан.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести