Слободан Ковач изненађен начином како је смењен

Вест да је Слободан Ковач (54) добио отказ на место селектора мушке одбојкашке репрезентације, пробудио је у суботу спортску Србију.
Slobodan Kovač/Fonet/CEV
Фото: Фонет/CEV/Слободан Ковач

- Не знам, тињало је у ваздуху…„, почео је популарни Боба причу. - По повратку са Европског првенства, председник Савеза Зоран Гајић, Един Шкорић, као тим менаyер и ја, разговарали смо о свему и како ћемо даље. Било је приметно незадовољство резултатима и замерено ми је како је екипа изгледала. Причало се само о неуспесима… Не знам да ли је председник очекивао да дам отказ, али с обзиром на то да нисам ни имао важећи уговор, нисам ни могао никоме да дам отказ. Баш као што га нико мени није дао, иако у саопштењу пише баш то.

У сваком случају, Ковач има једну реченицу која одсликава цело стање око њега и репрезентације.

- Умро је један папа, доћи ће други… Само ми је криво што сам одлуку Председништва ОШ морао да прочитам на неком сајту, или да је сазнам од играча. Ето, мени је све јавио Марко Подрашчанин. Мислим да је било коректније да ме неко позвао на „вибер“, или „вотс-ап“, као ви сада, и да ми каже да продужетка уговора неће бити -  каже Ковач.

Да ли вам је још нешто замерено осим резултата и „изгледа екипе“?

- Да се разумемо. И ја сам био незадовољан сезоном без медаље. И не желим да се расправљам са оним ко командује. Председник одлучује о томе шта је добро, а шта не. Речено је да то што смо радили није било добро и то је то.

Да ли је био „грех“ и то што је ваш син Давид постао репрезентативац за вашег мандата?

- Морам да признам да је притисак због његовог присуства у репрезентацији био огроман. Пуно њих је тражило алиби због тога. Али, толико играча је било ту, у којима сам нешто видео и само незналица може да каже да Давиду није било места у националном тиму. Убеђен сам, како се одвијала ситуација, да је требало да буде и на Европском првенству. Али, нисам га повео баш због тог притиска. Нико није ни гледао мечеве са Македонијом, на којима је играо одлично. ОК, проћи ће неко време, видећемо ко је био у праву?“

Не крије Ковач да му је жао што напушта кормило репрезентације, због неколико ствари…

- Мислим да смо изузетно добро кренули у целу причу, а да је пуно фактора касније утицало на неке лошије резултате. Сетите се само повреда најбољих играча на олимпијским квалификацијама у Берлину. Па онда година короне, долазак на припреме и пребрзи одлазак са истих. Неке репрезентације су тренирале чак и у то доба. И онда 2021. година, од које смо сви доста очекивали. Опет муке са играчима који нису имали добар статус у својим клубовима, па доста момака који су се лечили и тај Римини, на који смо повели најјачу селекцију, јер смо поверовали да ће то бити добро, ако одиграмо комплетни јак турнир, пошто нисмо учествовали на Олимпијским играма. Сада мислим да је то била грешка и да је требало да и тамо играју млађи момци. Видели сте како су из свега профитирали Италијани?-  подсећа Ковач.

На Европском првенству сте на крају сви деловали исцеђено и разочарано?

- Отишли смо на ЕП са другачијом жељом. Можемо да нађемо милијарду разлога зашто је требала да буде медаља, а на крају је нисмо освојили. Ипак, мислим да то све и није било толико страшно, да се не би наставила наша сарадња. Међутим, кажу да момцима треба неко нови, да их размрда. Ако се тако наставе ствари, онда ћемо сваку годину-две имати новог селектора. Само се надам, ако је то решење, да ћемо се радовати и новим медаљама!

О будућности српске репрезентације, Ковач каже:

- Све време смо имали и неку врсту Б репрезентације на припремама. То су момци који су на почетку нове сезоне већ носиоци игре у својим клубовима. Млади Урош Николић је чак стигао и до Вероне. Моја идеја је била да наредну Лигу нација играмо са баш том, младом екипом. Иако неко каже да немамо добре младе играче, ја мислим да су итекако интересантни и да треба да добију шансу. Будућност имамо, видећемо да ли ће то и други увидети и наставити тим путем.

Ако тај неко буде Слободан Бошкан, да ли ће Ковач бити на располагању за неки савет?

- Не треба причати колико смо Бошкан и ја добри пријатељи и колико ми је било жао што Боле, својом одлуком, није био уз репрезентацију и ове године. Опет, драго ми је што се и у Војводини пуно тога ради, као и у репрезентацији. Биће ми задовољство да се чујем са Болетом. И само с њим… Са људима из Савеза немам више о чему да причам.

И. Ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести