Српски одбојкаши из најјаче групе опет у најјачу

НОВИ САД: На најбољи могући начин су одбојкаши Србије завршили надметање у првој фази Светског шампионата победом над Русијом, готово свима недодирљивом селекцијом у протекле две године.
EPA-EFE/ANNAMARIA LOCONSOLE
Фото: EPA-EFE/ANNAMARIA LOCONSOLE

Био је то још један одбојкашки класик за историју који ће се дуго памтити, како по важној победи, тако и по игри који су пружили наши одбојкаши достојној планетарог шампиона.

Извукли су Руси све најбоље из наших момака, а осебно велики ризик и успех са сервиса (14 асова и 14 сервис решака), али и игру у поља која је на тренутке подсетила на азијске екипе. Лутрија петог сета донела је Србији четврту победу у првој фази и уз један пораз од Америке (2:3) наши момци имају велику шансу за пласман на финални турнир.

Наши одбојкаши јуче отпутовали у Варну на мечеве друге фазе, али  се још сумирају утисци велике победе над Русијом.

- Било је право задовољство играти с мојим друговима утакмицу с Русијом. Све што смо имали бацили смо на терен, јер победити Русију је јако тежак задатак. У минуле две године они су репрезентација која је готово била непобедива. Заслужили смо успех јер је сваки играч дао максимум, а имао сам неки осећај да ћемо победити. Можда су нас мало потценили, мислили су да ће лакше с нама изаћи на крај, видело се то по њиховим лицима, али борили смо се и у сет  лутрији имали више среће. Ипак, то је одбојка, искористили смо све шансе, а Лисинац је сервисима “развалио” противника. Желимо да наставимо у истом ритму – рекао је Урош Ковачевић.

Србија ће у другој фази, у Х групи, играти с Пољском, Француском и Аргентином и поново се намеће став да је та група најквалитетнија од свих, као што је то био случај и у првој фази. Први меч играће Србија с Французима сутра од 16 часова, екипом која јој објективно не лежи, али с игром као против Русије нема непобедивих.

Селектор  Никола Грбић рекао је да је сасвим свеједно ко је с друге стране мреже и да је најбитније да се ниво наше игре подиже из меча у меч.

- Нисмо желели да се бавимо никаквим калкулацијама и апсолутно је небитно ко нем је ривал у овој фази такмичења. Остали су најбољи, а ако хоћемо да будемо најбољи, морамо да побеђујемо. Најважније је да напредујемо, то је оно чему смо се надали када је Првенство почињало. Русија је можда најзрелији кандидат за злато, а победили смо је и зато сада имамо права да се надамо најбољем. Ипак, нема еуфорије, остаћемо чврсто на земљи, али се надам да на овом таласу можемо до Торина – рекао је Грбић.

Некада један од најбољих организатора игре на свету, а сада предводник нешег одбокашког јата истиче да је заједништво оно што је довело до велике победе и пласмана у другу фазу Светског шампионата.

- Честитао сам момцима већ неколико пута, стварно су дали максимум и заслужили успех. Право је задовољство тренирати ове момке, све што смо тражили од њих, све су пренели на терен и дошла је велика победа. Гинули су једни за друге, свако на терену и ван њега дао је допринос и увек сам говорио да је то једини начин да репрезентција буде међу најбољима на свету. Заједништво је нешто што дође времено, сви су подредили индивидуалне квалитете тиму и то за сада даје резултате – истакао је Грбић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести