Српским одбојкашицама једино медаља по укусу на финалу Гран прија

Одбојкашице Србије отвориће овогодишњи финални турнир најбољих шест репрезентација у Гран прију, а први сусрет у групи с Американкама показаће могу ли наше девојке да стигну до трећег одличја у овом такмичењу.
Brankica Mihajlovic
Фото: Бранкица Михајловић, фото: Фото: ФИВБ

Завршиле су Србија и САД на прве две позиције групну фазу надметања и, уз Кину и Бразил, главне су фавориткиње за најсјајније одличје.

Наша репрезентација је од почетка до краја групне фазе била водећа селекција, претрпела је свега два пораза (један минимални) и зато има право да се нада најбољем, а девојке су сложне у оцени да је злато примарни циљ. С репрезентацијама с којима је сада у групи, није се наш тим састајао у групној фази, али добро знају у нашем табору шта и ко их чека с друге стране мреже. Прва је на списку Америка, тим који је претрпео велике измене, али систем који гаји Карч Кираљи није се мењао.


Бошковићева: Спремне смо

Тијана Бошковић, коректор нашег националног тима, прихвата улогу фаворита у данашњем мечу с Американкама.

„Свака екипа је до финалног турнира дошла заслужено и с највишим циљевима. Мислим да смо фавориткиње у сусрету са селекцијом САД, јер је наш тим претрпео мале измене, али то никако не значи да ћемо то олако схватити и да не очекујемо велику борбу. Добро смо се спремиле за први меч, тактика је на месту и пробаћемо одмах да наметнемо ритам и стил игре и да зауставио њихове брзе нападе“, рекла је Бошковићева.


„Може да се очекује тешка и неизвесна утакмица, слично као на Олимпијским играма, упркос томе што су екипе промењене. Иако је њихов тим претрпео велике промене, играју истим стилом, тако да очекујем да се сусретнемо с истим проблемима као и раније. Американке играју изузетно брзо и по томе су препознатљиве, као и по доброј игри у одбрани и малом броју грешака. Ипак, имамо своје адуте, мислим да смо нападачки и блокерски квалитетнији, тако да, уколико ривалке испратимо у осталим елементима, можемо да се надамо победи. Утакмица има резултатски значај, не пресудни, јер се не испада ако се изгуби, али би било лепо финални турнир започети тријумфом“, рекао је Зоран Терзић, селектор репрезентације Србије.

Једна од најбољих играчица досадашњег дела Гран прија сигурно је наша Бранкица Михајловић, а она, као и све девојке, жели златно одличје.

„Американке су нам добро познате, играле смо с њима полуфинале у Рију, али треба рећи да им је тим умногоме измењен и да им фали пола екипе од прошле године. Мораћемо само да се адаптирамо на нова лица јер играју исто као и раније. Најважније је да у сусрет уђемо максимално фокусиране, а за ових десет дана припрема у Кини, имале смо прилику да се одморимо и да се психофизички припремимо за све што нас очекује. Задовољна сам до сада учињеним у Гран прију, имале смо свега два пораза и имамо велико право да се надамо једној од медаља, а желимо златну“, истакла је Михајловићева.

М. Р.

Програм турнира

Ј група: Србија – САД (сутра, у 9 часова), САД – Италија (четвртак, 9),  Србија – Италија (петак, 9).

К група: Кина – Бразил (сутра, 13.30), Бразил – Холандија (четвртак, 13.30), Кина – Холандија (петак, 13.30).

Полуфинала су на програму у суботу од 9 и 14 часова, а у недељу ће се играти за треће место од 9, а финале од 14 часова по нашем времену.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести