Светска лига: „Орлови“ без полуфинала

Одбојкаши Србије претрпели су и дуги пораз на финалном турниру Светске лиге и није обезбедила прилику да брани прошлогодишње злато.
odbojkasi tim
Фото: FIVB

 

 

Поново су Французи били бољи ривал, у даху освојили два сета, тиме обезбедили место у полуфиналу, а наше момке избацили с турнира.

Тада су се опустили, боља је била друга постава Србије која је изборила тај-брејк у којем није имала снаге да начини комплетни преокрет. У делу меча који је имао важност, у прва два сета, „Орлови“ су били веома слаби и нису ни у једном сегменту игре личили на себе, а готово да

може да се каже да ниједан играч није задовољио ниво одлучујућих борби на завршном турниру реномираног такмичења.

Боље су почели Французи и повели 4:2, али се на први одмор отишло с предношћу нашег тима (8:5) после неколико одличних сервиса и напада Ковачевића, а уследио је блок Лисинца за 9:5, али после неколико несмотрености наших момака и брзог изједначења, Грбић је затражио тајм-аут.

Појачали су Французи ритам и преузели контролу над резултатом (14:12), у нашем тиму Петрић је ушао уместо Ковачевића и на кратко донео изједначење блоком на Енгапету. Иако су Французи грешили са сервиса, „Орлови“ су имали слабу организацију напада и то их је коштало заостатка 16:19.

Играли су „Галски петлови“ веома брзо, чврсто у блоку и пољу и журили ка вођству. Поново је Грбић прибегао изменама, променио је дијагоналу и увео Атанасијевића и Буцуљевића.

Само на тренутак је наш тим запретио, али је све сервисе слао на либера Гребењикова, врсног примача, што је Французима донело брзе нападе и уз мало среће су повели.

Почела је наша репрезентација други сет у истом саставу као и први и од почетка се видело да мало шта функционише и уследиле су измене. Мењао је Грбић, али Французи су већ били максимално разиграни и предност им је константно расла, били су сигурни, снажни и без грешке док у српском тиму није било расположеног појединца.

Сервиси Француза су били силовити, наш пријем у благом расулу и на другом обавезном одмору било је чак 16:8 за тим који је највише показао у овогодишњој Светској лиги.

Трудио се Атанасијевић да на свежину нешто уради, а с два блока му се придружио Подрашчанин и донео нешто боље тренутке нашој екипи и прилазак на 13:19. Заиграли су „Орлови“ поново на мах, с неколико добрих сервиса смањили заостатак на прихватљива три поена 19:22, али је ту био крај јер је Француска рутински сет привела крају и угасила све наде Србије.

Остатак меча је био само формалност јер је било јасно да је наш тим остао без шанси за пролаз у полуфинале.

Са потпуно промењеном поставом је наш тим почео трећи сет, док су Французи остали у најјачем, али видно „издувани“ јер су решили питање проласка у полуфинале и Србија је диктирала темпо и водила 10:5 када је Тили посегао за изменама како би одморио главне играче за идуће мечеве.

Углавном преко Атанасијевића је Србија одржавала раније стечену предност до другог обавезног одмора (16:11). Опустила се рука нашим момцима, Атанасијевић је добром серијом сервиса покренуо Србију до освајања сета и смањења резултата.

Немања Петрић је био веома расположен почетком четвртог сета и водио наш тим до вођства, али су Французи асовима Клевеноа преузели минимално вођство.

Поново су заблистали Петрић и Атанасијевић и наш тим је после неколико добрих одбрана и контри повео 16:11 и најавио одлуку о победнику меча у тај-брејку.

Када је наш тим дошао до огромне предности, француски селектор вратио је стартере како би их припремио за тај-брејк јер је само победа на овом мечу „Галским петловима“ гарантовала прво место у групи и лакшег ривала у полуфиналу.   

Боље је Србија почела одлучујући сет, повела 5:3, али је на промени страна било 8:5 за Французе. Одиграли су пуном снагом када је требало, предвођени Линелом и Енгапетом, те све вратили на меру из уводна два сета овог сусрета.

Без проблема су меч привели крају, обезбедили прво место у групи и сусрет са Канадом у полуфиналу у ком су фаворити.

М. Ристић

К група

Србија – САД 1:3

Француска – САД 3:2

Србија – Француска 2:3

1. Француска 2 2 0 6:4 4

2. САД 2 1 1 5:4 3

3. Србија 2 0 2 3:6 1

Ј група

Бразил – Канада 3:1

Канада – Русија 3:0

Бразил – Русија 3:2

1. Бразил 2 2 0 6:3 5

2. Канада 2 1 1 4:3 3

3. Русија 2 0 2 2:6 1

У полуфиналу (субота) ће играти: Бразил - САД од 20.05 и Француска – Канада од 22.40 часова.

Србија – Француска 2:3 (21:25, 20:25, 25:17, 25:18, 11:15)

КУРИТИБА: Фудбалски стадион „Арена де Баишада“, гледалаца: 14.526, судије: Зенович (Русија), Турси (Бразил).

СРБИЈА: Околић 3, Ковачевић 2, Катић 4, Петрић 18, Шкундрић (л2), Ивовић 5, Јововић 1, Буцуљевић 2, Атанасијевић 18, Лубурић 3, Мајсторовић (л1), Подрашчанин 4, Лисинац 2, Крсмановић 8.

ФРАНЦУСКА: Гребењиков (л1), Клевено 7, Тоњути 2, Линел 8, Енгапет 14, Ле Ру 11, Бризар 4, Боје 21, Ле Гоф, Бултор 1, Куске, Т. Росар 3, Д. Росар (л2), Шињениз 5.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести