У Италији и Бугарској почиње Светско првенство за одбојкаше

Италија и Бугарска биће домаћини Светског шампионата за одбојкаше које почиње данас и трајаће до 30. септембра.
EFE/Stanislaw Rozpedzik
Фото: EFE/Stanislaw Rozpedzik

Домаћини ће своје мечеве одиграти данас, Италија с Јапаном, а Бугарска с Финском (обе утакмице од 19.30), док ће остали сусрети првог кола такмичења по групама бити на програму у среду 12. септембра.

Играће се у Фиренци, Барију, Асађу, Болоњи у Италији, те Варни, Софији и Русеу у Бугарској, док ће финални турнир бити одржан у Торину, а премијери меч ће Италијани одиграти у римској хали „Форо италико“.

На предстојећем Светском шампионату титулу бране Пољаци који су на свом терену освојили злато пре четири године. Уз домаћина Италију, највеће шансе за врх победничког постоља имају Руси који су раније ове године доминантно освојили премијерно издање Лиге нација.

Помало изненађујуће, Французи су слабије котирани, пре свега због повреде најбољег играча Ервина Енгапета, мада се очекује да буде са екипом, па и да заигра ако то буде потребно у другој фази шампионата.

Као и раније, када се Италијани нешто питају око организације планетарног шампионата, систем такмичења је измењен у односу на претходно. Учествују 24 репрезентације, подељене у четири групе, а најбоље четири из група ће остварити пласман у другу фазу. Преносе се број победа и освојени бодови, а у трећу фазу пролазе победници новоформираних група, као и две најбоље другопласиране. Уследиће систем као на Лиги нација, тачније финални турнир где ће бити направљене две групе по три репрезентације, а после игре свако са сваким, најбољих двоје из обе групе ће се унакрсно састати у полуфинале. Тако да ће, шампион света, као и треће пласирани за 20 дана морати да одиграју 13 утакмица!

С обзиром на то сазнање, као најбитнија ствар намеће се број расположивих играча свих репрезентација и готово је сигурно да ће екипа са највише квалитетних појединаца имати највеће шансе. Још када је обављен жреб, Ц група је понела име „Група смрти“ где ће о највишем пласману одлучивати Русија, САД и Србија, док је нешто „лакша“ Б група са Бразилом, Француском и Канадаом. Највећа енигма је заправо Д група, где су домаћини Бугари, али лако може да се деси да ће Пољаци или Иранци остварити све победе у групи. Номинално најслабија група је А, случајно су тамо домаћини Италијани, а највећи такмаци су им Белгија и Словенија.

Репрезентација Србије, после добрих игара и пласмана на финални турнир Лиге нација, има добре шансе да далеко догура, а посебно су томе допринела издања у припремним утакмицама с Французима. Ипак, наш селектор Никола Грбић верује да нам шансе варирају од непроласка у другу фазу, па до пласмана на финални турнир и освајња првог места. „Орлови“ ће премијерни меч играти са Американцима и тај сусрет може да буде одлучујући за каснији расплет јер свака победа и бод у првој фази имаће огромну важност касније. За сада, сви наши играчи су спремни и здрави, а то је први предуслов за високе домете до којих ће, надамо се, доћи.

М. Ристић

 

Руси

први фаворити

Као и пред свако велико такмичење, светски букмејкери изнели су своја предвиђања о коначном пласману. Највеће шансе да освоји златну медаљу дају се Русима (квота 4), а прате их домаћин Италија са коефицијентом 5, САД са 6, Бразил 7, Француска 8, Пољска 15. Србија је седми фаворит са квотом 17.

Следе Иран са 25, Канада 30, Белгија 35, Бугарска 40, Аргентина 50, Словенија 75, Холандија 100, Аустралија 200, Јапан 300, Финска и Кина 400, Египат 800 и на зачељу је Куба са квотом 1.000.

 

А група

Аргентина

Белгија

Доминиканска Р.

Итлија

Јапан

Словенија

Б група

Бразил

Канада

Кина

Египат

Француска

Холандија

Ц група

Србија

Аустралија

САД

Камерун

Русија

Тунис

Д група

Бугарска

Куба

Финска

Иран

Пољска

Портрико

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести