У одбојкашком класику квалитет и искуство на нашој страни

Још два корака деле одбојкаше Србије од одбране титуле првака Европе. Најпре ће екипа Слободана Ковача, данас од 21 час, морати да преброди полуфинални дуел против подмлађене и незгодне Италије, како би се нашла у ситуацији да се поново бори за злато, са бољим из дуела Пољска – Словенија.
д
Фото: ЦЕВ

Имали су „орлови“ после одлично одигране утакмице против Холандије три дана одмора и прилику да се што боље припреме за „азуре“. Преселили су се наши после четвртфинала у Катовице, где ће у дворани Сподек одиграти још два дуела, надамо се онај за прво место, а не треће. Самопоуздања не мањка у редовима српске селекције, а убедљива победа у претходном сусрету била је енергетска ињекција у екипи, с обзиром на то да су пре тога играло са доста осцилација.

Тактика за Италију је спремна, највећа опасност прети од искусног дизача Ђанелија, који игра разноврсно, као и два млада примача Микелета и Лавија. Имају наши противници и мана, а то су проблеми на пријему, па ће „орлови“ покушати сервисом да направе превагу.

– Италијани имају знатно подмлађен тим у односу на претходну сезону. Играо сам против доста играча из ове поставе, а са Ђанелијем и у тиму и знам колико је квалитетан, као и млади Микелето, који  има тек 19 година, али је и висок 2.15 метара. Без обзира на младост, Италијани су јак, квалитетан тим, чим су дошли до ове фазе. На нама је да покажемо да смо квалитетнији  – поручио је једна од наших ударних игала Урош Ковачевић. 

Нимало лак посао не очекује ни примач Немања Петрић, који истиче да мора да се приступи максимално  озбиљно овом дуелу, у ком је, по његовом мишљењу, квалитет на страни српског тима.


Подрашчанин рекордер

Средњи блокер Марко Подрашчанин одиграће данас 55. утакмицу на европским првенствима у националном дресу и постаће рекордер по броју мечева за нашу земљу на овом такмичењу. Он ће надмашити бројку од 54 дуела, коју је до сада делио са Андријом Герићем и Николом Грбићем. Ово је Подрашчанину седмо европско првенство у каријери.

Седам победа више

Наша репрезентација  играће 12. пут у полуфиналу првенстава Европе од 1995.Од тада једино  није учествовала у борбама за медаље 2009. и 2015.Наш национални тим је  до сада 17 пута играо на првенствима Европе са Италијом  и забележио 10 победа. Последњи дуел Србија и Италија су имале пре 10 година у финалу ЕП у Бечу, када је наша репрентација  освојила титулу.


– Ово је једна нова Италија, са доста младих играча, новим тренером и јако добром енергијом, што је и показала на првенству. Још ако додамо резултат са Олимпијских игара у Токију, који није био оно што су очекивали, сигурно је да нас чека противник жељан доказивања и доброг исхода. Приказала је Италија лепу игру у групној и нокаут фази и заслужено је у полуфиналу. Озбиљан је ривал, иако је са новом саставу. Имају искусног дизача Ђанелија, уз ког је неколико младих звезда, као што су примач Микелето и нови либеро Балазо, који су заиста феноменални. С друге стране је, међутим, Србија, актуелни европски првак и верујем да имамо квалитет да се супроставимо и Италији и  верујем и ривалу у финалу – нагласио је Петрић.

Пласман у финале доноси и карту за Светско првенство, које се одржава у Русији од 26. до 11. септембра следеће године. Знамо да се наши одбојкаши неће задовољити само местом међу две најбоље екипе шампионата, него ће одбрана титуле бити врхунац ове сезоне, у којој су пропустили Олимпијске игре.

К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести