У сусрет светским шампионатима: Момци крећу са Америма, а девојке са Доминиканкама

Светско првенство за одбојкаше игра се од 9. до 30. септембра у Бугарској и Италији.
odbojka Foto: Yotube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Утакмице ће се играти у Софији, Варни, Русеу, Барију, Болоњи, Фиренци, Милану и Торину. Одбојкаши Србије играће у Групи Ц у Барију са САД, Русијом, Аустралијом, Камеруном и Тунисом.

Прву утакмицу на турниру Србија ће играти 12. септемба од 20.30 против селекције САД. У другом колу, дан касније у исто време против Камеруна, а затим јој предстоји слободан дан. Такмичење наставља  15. септембра од 17 часова против Туниса, а дан касније од 20.30 играће против Аустралије. После другог слободног дана, наша репрезентација ће у последњем колу играти  18. сепембра од 20.30 часова против Русије.

Фото: Srećko Lisinac, foto: FIVB

У Групи А играју Аргентина, Белгија, Доминиканска Република, Италија, Јапан и Словенија. У Групи Б су Бразил, Канада, Кина, Египат, Француска и Холандија, док у Групи Д играју Бугарска, Куба, Финска, Иран, Пољска и Порторико.

Пласман у другу фазу избориће по четири екипе.

Систем такмичења на Светском првенству одбојкаша је такав да се до последњег меча прве фазе неће знати састави група друге фазе. Србија може у другој фази да игра у Милану, Болоњи, Софији или Варни. У другој фази играће 16 екипа подељених у четири групе, док ће се у трећу фазу такмичења пласирати победници четири група и две најбоље другопласиране.

Тих шест екипа биће подељено у две групе, одакле ће по две најбоље из обе групе играти у полуфиналу.       

Светско првенство за одбојкашице  игра се од 29. септембра до 20. октобра у Јапану. Одбојкашице Србије играће у Групи Д у Хамамацуу са Бразилом, Доминиканском Републиком, Порториком, Казахстаном и Кенијом. Прву утакмицу на турниру играју против Доминиканске Републике 29. септембра.. У другом колу, 30. септембра,сасатају се са Кенијом, док ће им дан касније противник бити Бразил. После слободног дана, 3. октобра,играће против Казахстана, а упетом колу, дан касније, против Порторика.

Фото: Tijana Bošković, foto: FIVB

У Групи А у Јокохами играју Јапан, Холандија, Немачка, Аргентина, Мексико и Камерун. У Групи Б у Сапороу су Кина, Италија, Турска, Бугарска, Куба и Канада, а у Кобеу у Групи Ц играју САД, Русија, Азербејџан, Јужна Кореја, Тајланд и Тринидад и Тобаго.

Пласман у другу фазу избориће по четири селекције из све четири групе.

По три првопласиране селекције из Е и Ф избориће пласман у трећу рунду такмичења, а утакмице ће се играти у Нагоји. По две првопласиране екипе из те две групе играће у полуфиналу.

М. Р.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести