Светско првенство: Србија без медаље, бронза за Американце

Одбојкаши Сједињених Америчких Држава освојили су бронзану медаљу на Светском првенству које се игра у Италији и Бугарској, пошто су у мечу за треће место победили реперезентацију Србије са 3:1.
srbija sad, fivb
Фото: ФИВБ

Други пораз на шампионату од истог ривала наишао је у неугодном тренутку, када је требала да се крунише добра игра на мондијалу. Успели су наши момци да поведу, али су одмах пали, а када су изгубили веома тесни трећи сет, поново су клонули духом и није било спаса.

Наша репрезентација брзо је заборавила пораз у полуфиналу и свом снагом кренула у двобој за бронзу, слобода на сервису, али и игра с мало грешака донеле су Србији замах и контролу над утакмицом. Атанасијевић је био расположен од почетка и вукао екипу, а тек после две грешке Американаца, „Орлови“ су повели са труи поена предности средином сета (17:14). Претио је противник у неколико наврата, али се укључио и блок Србије када је било потребно. Ипак, напали су Амери сервисом и контрама Андерсона и Смита вратили егал у завршници (19:19). Једна добра одбрана донела нам је два поена вишка, а то је наш тим задржао до освајања првог сета и последњег поена Александра Атанасијевића.

После изједначеног почетка, две грешке Србије и напади Расела донели су Американцима осетно вођство (12:7), али им се повредио једна од најбољих играча Тејлор Сандер. Ипак, то се није осетило на њиховој игри, али је наш тим „потонуо“ и наставио да греши, без идеје у нападу. Зато је Грбић променио дијагоналу, ушли Костић и Лубурић и то када је заостатак био огроман (9:16). Нешто касније ушао је и Ковачевић, вратио се и Сандер, а само се чекао крај сета јер је предност Американаца константно расла до изједначења.

Два добра блока Подрашчанина донели су Србији уводну предност (4:2), али је Америка узвратила блоковима на Атанасијевићу и направила серију 7:1, за преокрет. Ангажовала се наша репрезентација и вратила се у егал (11:11), али не задуго јер је с три узастопна ас сервиса Метју Андерсон поново донела осетну предност Американцима (15:11). Србија се није предала, на сервисе Лубурића је направила серију 5:0 и дошла до минималне предности на другом обавезном одмору у трећем сету. Ишла је серија на серију, а ушло се у неизвесну завршницу. На грешку Лисинца, узвратио је грешком Расел, а онда се активирао Петрић и успешно нападао. Имала је Србија три сет лопте (једну контру), али их није реализовала. Играло се поен за поен с тим што је Холт асом преокренуо стање и дао предност Американцима. На петој сет лопти, страшно је одсервирао Андерсон, а потом искористио контру за вођство Американаца у сетовима.

Фото: FIVB

Изједначена игра на обе стране одржала се поново док на сервис није дошао Андерсон и још једном иницирао серију 5:0 Американаца и вођство 15:11. Нису САД имале помоћ повређеног Сандера који је ипак играо, али то Србија није користила и наставили су се проблеми на пријему и у нападу. Чинило се да нашим момцима понестаје снага, што је било веома чудно када се зна да су Американци играли готово читаво првенство са истом поставом. Решетали су нашу репрезентацију Андерсон и Холт, а нису помогле ни измене половине наше поставе јер је Америка повела 20:14. Ту предност су без проблема задржали и освојили бронзану медаљу.

М. Ристић

Србија – САД 1:3 (25:23, 17:25, 30:32, 19:25)

ТОРИНО: Хала „Пала Алпитур“, гледалаца: 12.500 , судије: Турси (Бразил), Шабан (Египат).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 2, Катић, Петрић 10, Крсмановић 1, Ивовић 11, Јововић, Атанасијевић 7, Лубурић 12, Мајсторовић (л), Подрашчанин 8, Росић (л), Лисинац 5, Костић.

САД: Андерсон 29, Расел 16, Сандер 9, Џендрик, К. Шођи, Мекдонел, Кристенсон 5, Холт 14, Печ, Ленглоа 1, Ејверил, Смит 11, Вотен (л), Е. Шођи (л).

Фото: FIVB

Грбић: Момци су заслужили медаљу

Селектор српских одбојкаша Никола Грбић рекао је да је четврто место на свету својеврстан успех, али да је његова екипа залагањем и борбом заслужила медаљу.

"Мислим да је четврто место на свету својеврстан успех јер да нам је неко пре првенства рекао да ћемо бити међу четири, мислим да бисмо сви оберучке прихватили. Оставили смо иза себе екипе као што су Русија, Италија и Француска. Имамо много разлога да сви будемо поносни. На велику жалост, нисмо завшрили такмичење са медаљом, момци су залагањем и борбом то заслужили", рекао је Грбић у Торину. 

Одбојкашка репрезентација Србије остала је без медаље на Светском првенству пошто је у утакмици за треће место изгубила од селекције САД са 3:1 у сетовима. 

Грбић је навео да су одлучили детаљи. 

"Ствари би се другачије одвијале на терену да смо повели са 2:1. То је лоше утицало на нас јер се видело са стране да је сувише тежак био тај изгубљени трећи сет. Нисмо имали хладноћу у одлучујућим моментима, можда мало нисмо имали среће, мало храбрости да завршимо тај трећи сет у нашу корист", казао је Грбић. 

По његовим речима, селекција САД је заслужено победила. 

"Американци су заслужили да победе. Жао ми је што се понављам, да су наши противници заслужили да нас победе, али је то једноставно чињеница и не могу да побегнем од тога", рекао је Грбић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести