Вемић: Војводина на три корака до нове титуле

Одбојкаши Војводине НС семе пласирали су се у треће узастопно финале плеј-офа, а чак 11. у последњих 15 сезона.
milos vemic, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Пут преко Црвене звезде у полуфиналу и четири утакмице довео је Новосађане на праг одбране титуле. После прве два утакмице полуфиналне серије било је 1:1, а онда је Воша два пута заредом савладала највећег ривала на гостујућем терену и дошла на корак до новог највреднијег пехара у и овако препуним клупским витринама.

Показала је Војводина све што има, од бравура на терену, до чињенице да има дугу клупу и много квалитетних играча подређених колективу. Засијали су у четвртој утакмици искусни џокери Милош Вемић и Чедомир Станковић, нешто краће, и Звезда није могла да испарира расположеном ривалу.

Разговарили смо са Вемићем о оном што је прошло и ономе што следи у трци за новом титулом.

Како сте видели четврту утакмицу полуфинала?

- У главама је свима било само да се избегне пета утакмице јер би у том случају било изузетно тешко, пре свега психолошки. Поново смо потврдили, како мојим, тако и Станковићевиом уласком, па и игром са два коректора, да имамо дужу клупу од ривала ,која често буде превага. Ипак, мислим да морамо још да подигнемо ниво форме и да играмо боље ако желимо нову титулу– рекао је  Вемић.

Клупски челници, с председником Драгољубом Збиљићем на челу, створили су феноменалне услове за рад и захтевају резултат у континуитету, што поштујем и разумем такав став

Дешавају вам се успони и падови, шта учинити да до њих не дође у финалу?

- Да ли је то већ ствар замора и потрошње материјала, јер играли смо утакмице у великом делу сезоне на свака три дана, тешко је рећи. Ритам среда-субота, с путовањима, није лак. Једноствано, морамо да нађемо неки модел игре који ће бити стандард и да се испод тога не сме. Имамо квалитет за то, а предстоји нам финале који је увек прича за себе и које из играча извуче све најбоље. У четвртој утакмици полуфинала нам се није десило оно што се десило у трећој, а то је велики број грешака и на том сегменту морамо да порадимо. У тренуцима када се ломе сетови, неопходно је одиграти паметно и наћи најбоље решење, а не главом кроз зид. Потребни су нам поени из пријема сервиса, не смемо  да дозволимо ривалу на начини успену серију, мисли да ту можемо да напредујемо.

Да ли је пласман у финале олакшао ситуацију у борби за пехар?

- Лакнуло је свима због проласка у финале, али нема простора за опуштање или славље, већ данас почињемо с припремама за финале. Трећу сезону узастопно Воша игра финале и то представља велику обавезу за све нас. Прошле сезоне је, с психолошке стране, било лакше јер се нападала титула, сада је другачије - треба да се одбрани. Тога смо сви свесни, зато је неопходно да овај период искористимо најбоље могуће и да учинимо све да у последњој серији одбранимо предност домаћег терена.

У полуфиналној серији завршена је овосезонска непобедивост на домаћем терену. Да ли и даље смтрате мали Спенс као пресдуни сегемент за финале?

- На домаћем терену играмо боље него у гостима и много нам прија мала сала Спенса. Предност домаћег терена није пресудна, некада ни не постоји, ево два пута смо заредом добили Звезду у Београду. Прва два меча финала су на нашем терену, а онда су две на страни и веома је битно понети неку залиху, али финале ће бити прича за себе.

Трећу сезону узастопно Воша игра финале, и то представља велику обавезу за све нас. Прошле сезоне је, с психолошке стране, било лакше јер се нападала титула, сада је другачије – треба да се одбрани

Како гледате на велику паузу између полуфинала и финала?

- Мало је неугодно, четвртфинале и полуфинале су се брзо одиграли и ту смо морали да темпирамо форму. Сада предстоји пауза и тешко је припремити екипу, нема много простора за појачан рад. Финиш је сезоне и треба и мало одмора и освежења, али сам сигуран да наш тренер добро зна шта ћемо и како у овом мини припремном периоду. Имаћемо 11 дана простора да се спремимо за финале и да максимално спремни уђемо у борбу за пехар.

Делује да у екипи  и око њега влада велики прити-сак резултата. Да ли је то тако?

- Осећам увек притисак, чак и када изађем из стана па комшије крену да ме задиркују како смо неку утакмицу изгубили, или када одем на факултет где је иста ситуација. С притиском човек мора да се избори и то никада не сме да буде оправдање за евентуални неуспех. Играње у овако великом клубу то тражи од играча, пристисак је да мора да се побеђује. Када сам играо у Немачкој две године, пристисак је био много већи, захтевано је да се сваки меч добије без изгубљеног сета. Е, то је озбиљна пресија. Све се сводило на Фридрихсхафен и Берлин и тај сет количник је одлуичивао ко ће бити први пред плеј-оф.Клупски челници, на челу с председником Драгољубом Збиљићем,створили су феноменалне услове за рад и захтевају резултат у континуитету, што поштујем и разумем такав став. Надам се да ћемо успети да се изборимо с тим и да ћемо посао у финалу  одрадити најбоље могуће.

Веома сте исксуни и на притиска сте навиклу, каква је ситуација с младим играчима?

- Неки млађи играчи још увек нису свесни озбиљности притиска па можда и због тога не показују  све што знају и могу. Има и оних који у том сегменту боље функционишу. Но, сви веома добро знају шта нам предстоји и колико је теже одбранити него освојити титулу. Пре годину дана жеља је била да се врати титула у Нови Сад, а сада је треба сачувати. Сматрам да је то њима већи притисак него овај из окружења. С тим ћемо се најлакше изборити добром игром и неопходно да је јединствени и уверени у успех одрадимо посао који нам предстоји – поручио је Милош Вемић, један од џокера у тиму актуелног шампиона.

Марко Ристић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести