Олимпијски комитет добро радио

Наш прослављени кошаркаш, освајач европских, светских и олимпијских одличја и потпредседник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Жарко Паспаљ,

уз шефа наше мисије у Рију Дамира Штајнера присуствовао је трибини “Олимпизам и успеси Србије на ОИ у Рију” у Новом Саду. Декан Факултет за економију и инжењерски менаyмент ( ФИМЕК) проф. др Драган Солеша, где је трибина одржана, је истакао да је од ове школске године факултет започео серију трибина и гостовања угледних уметника, спортиста, јавних личности, а у циљу промовисања друштвено одговорног понашања.

- Кренули смо са Нелетом Карајлићем, сада је гостовао прослављени кошаркаш Жарко Паспаљ, а све са циљем како млади људи могу да постигну успех, не само у домену спорта, већ и у домену уметности, науке, културе. То је нешто што је веома потребно младим људима, на првом месту нашим студентима – казао је Солеша.

Студенте и присутне посетиоце на трибини је интересовало, између осталог, шта је за Паспаља значио успех кошаркашког тима у Атини 1995, како је текао његов кошаркашки пут, шта је све потребно да би се организовале Олимпијске игре, како се припрема за тај најважнији догађај, да ли врунски спортисти могу да буду промотери по школама, као и о каријери после спорта. Жарку Паспаљу је много у одговору на важна питања помогао Дамир Штајнер.

Искористили смо прилику и  поставили неколико питања, пре свега о Олимпијском комитету, прослављеном кошаркашу.
- Драго ми је што су се студенти укључили са својим питањима, јер како је време одмицало трибина је прерасла у опуштену конверзацију – рекао је Жарко Паспаљ.

Олимпијски комитет, на челу са Владом Дивцем, завршио је успешно циклус од осам година, пошто је у Рију освојено осам одличја, највише у нашој историји.
- Испада да се на крају рад ОКС-а мери кроз постигнуте резултате и освојене медаље, али ту има много више. За ових осам година урађено је много ствари које су утицале да се постигну ти резултати. Али, видели смо и у Лондону и Рију да се дешавало да и поред одличних резултата који су постизани до тада неки спортисти нису супели да остваре очекивано. То конкретно нема везе са ОКС-ом, али на крају испадне да има. Срећан сам што имамо одличну групу младих људи у ОКС која јако добро ради. Са много енергије су урадили и пројекте за Лондон и за Ријо. Добро функционишемо и са свим савезима и са свим спортским организацијама. Сада долази неко ново време, избори, па ћемо видети како ће бити убудуће – рекао је Паспаљ.

Било је разних прича око кандидатура за наследника Влада Дивца, те писама ФСС и КСС да би требало да се измени седам чланова у члану 35 Статута ОКС који говоре о критеријумима за новог председника.
- Ствари нису спорне, али мени мало смета што после десет година од када је то правило уведено, а уведено је пре нашег доласка, нико се није сетио то да мења. Те ставке из члана 35 су по мом мишљењу нормалне за човека који треба да буде шеф кровне организације врхунског спорта, јер он треба да има одређена искуства и заслуге. Мало је безвезе што се то сада дешава, што нико до сада није нешто предложио по том питању. Нама не смета да се кандидује било ко то може да испоштује, или пак ако има нешто против то можемо сви ми да променимао, али за то мора објективно да постоји нека већина и предлог, а то сада не постоји. То је на нивоу неких новинарских наглабања, тако да је то неозбиљна прича за овако озбиљан ниво функционисања једне организације као што је ОКС – напоменуо је Паспаљ.

Г. Маленовић

Кандидати за председника ОКС

Закључена је прва фаза изборног процеса у Олимпијском комитету.
У датом року за функцију председника пристигле су кандидатуре за Ивана Тодорова кога је за ову функцију кандидовало укупно 26 чланова ОКС, Митра Мркелу за кога је кандидатуру доставио Фудбалски савез Србије и непотпуном документацијом подржало Удружење за медицину спорта Србије, и Божидара Маљковића кога је номиновао Атлетски савез Србије. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести