Олимпијско село без алкохола, ван њега под ГПС контролом

ТОКИО: Олимпијско село је традиционално место за смештај и забаву хиљаде младих спортиста и особља, али то неће бити случај на Олимпијским играма у Токију, чије отварање би требало да буде за нешто више од шест недеља у околностима пандемије ковид 19.
olimpijada tokio
Фото: Nastasja Pisarev

Ово ће бити Олимпијске игре без навијања са тестирањем и вакцинацијом које ће имати приоритет над забавом и такмичењима, а још није познато да ли ће конзумирање алкохола бити дозвољено у селу у којем ће бити смештено 11.000 олимпијских спортиста и 4.400 параолимпијаца, преноси АП.

Извршни директор Организационог комитета ОИ у Токију Тошихиро Муто, рекао је данас да ће можда бити тешко спровести забрану алкохола по собама спортиста, али да је могуће да ће у јавним просторима у селу важити таква правила.

Токио и већи део остатка земље тренутно су под ванредним стањем због ковида 19, и барови и ресторани се раније затварају и забрањују продају алкохола.

Ова мера на снази је до 20. јуна и није познато да ли ће бити продужена, али многи становници Јапана не би били срећни да виде спортисте како се забављају у селу док је та могућност забрањена локалном становништву.

„Још увек нисмо јасно одлучили о политици алкохола, а та одлука се очекује до краја овог месеца“, рекао је Муто.

Јапански званичник је нагласио и да ће спортисти, особље, као и новинари и други повезани са Играма морати да потпишу сагласност која омогућава организаторима да користе ГПС за праћење кретања на Олимпијским играма путем паметних телефона.

"Није циљ да стално надгледамо нечије понашање, али ако буду постојали проблеми, путем ГПС функције лако ћемо ући у траг свим њиховим активностима", саопштио је Муто.

Спортисти ће бити изоловани у селу и очекује се да тамо све време бораве, или ће бити у сличним условима на местима где буду одлазили или тренирали.

Сви остали који долазе у Јапан на Олимпијске игре биће два пута тестирани пре одласка од куће и по доласку у Јапан, а мораће да дају сагласност за ограничавање кретања током првих 14 дана и поднесу свој план активности током боравка.

Испитивања јавног мњења су показала да је, у зависности од тога како се формулише питање, од 50 до 80 одсто Јапанаца против одржавања Олимпијских игара у Токију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести