Алекса Лончарев из Зрењанина бициклизам заменио картингом

Зрењанинац Алекса Лончарев је студент Рударско – геолошког факултета у Београду, а спортом се бави дуги низ година.
Aleksa Lončarev/Privatna arhiva
Фото: Приватна архива/Алекса Лончарев

Испрва је тренирао бициклизам, шест година, и као члан зрењанинске Цикломаније је освајао медаље на разним такмичењима. а после повреде кичме повукао из овог спорта. Онда се, након опоравка, посветио картингу. Данас је један од свега тројице Зрењанинаца који се бави овом спортском дисциплином, поред Алексе Милошева и Ненада Бечејца. У претходном периоду је вредно тренирао, а од ове године почео је да се такмичи за Аутомобилски картинг спортски клуб „Фокус” из Бајине Баште, с обзиром на то да у родном Зрењанину за сада не постоји клуб. Од тада, овај момак, рођен 3. јуна 1996. године, не силази са постоља . У четири такмичарске трке, у колико је до сада наступао, увек је освајао неки од пехара.

- Картингом сам, више рекреативно, почео да се бавим 2014. године. Онда сам прошле године купио возило и почео сам да тренирам за актуелну сезону. Иако сам имао доста пехова, што у претпоследњој, што у последњој трци, ова сезона за сада није прошла без пехара – прича Алекса Лончарев. “.

На међународној трци у Јагодини, услед пренадуваних гума на возилу, Алекса је проклизавао на стази. Догодило се и то да га је један од такмичара изгурао на траву. Међутим, упркос свим недаћама, Алекса се није предавао и наставио је да вози да би,  завршио као трећепласирани у трци у којој су учествовали и картинг возачи из Србије, Бугарске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

- Искрено се надам неком бољем пласману у следећој трци. А очекујем да ће то бити прво место. Даћу све од себе – поручује Алекса. 

Он очекује да ће следеће године набавити новије и боље картинг возило и да ће кренути путем европске зоне. А крајњи циљ му је да постане професионални аутомобилиста, попут Душана Борковића који му је један од узора.

- Картингу ме је привукао адреналин. Можда људима који ово посматрају са стране то не изгледа тако, али је заиста моћан доживљај возити картинг. Убрзање од нула до сто километара у овим возилима може се постићи за свега четири секунде. С друге стране, не бих га сврстао у ризичне спортове – објашњава Алекса.

Он наводи да једанпут седмично или једном у две недеље тренира на стазама у Мото центру Ада Хуја, у Кули, Јагодини и Аутокомерц картинг центру у Београду. Овај упорни младић не одустаје од својих снова.

- Очекује ме Аутокомерц трка у Београду, а идуће године планирам да учествујем у тркама у централноевропској зони, у Италији, Мађарској и Швајцарској. А животни циљ ми је, да као и наш Борковић, наступам у ТЦР или ВТЦЦ  европским шампионатима – наводи Алекса Лончарев.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести