Александар Петровић припрема будуће шампионе у Кини

Новосадски професор физичког васпитања и кајакашки тренер Александар Петровић, један је од тројице тренера странаца које је Кина ангажовала после неуспеха на олимпијским играма у Лондону и Рио де Жанеиру.
aleksandar petrovic
Фото: Александар Петровић, фото: Приватна архива

Поред Петровића, у Кини ради и Рус Александар Никоноров, који је био главни тренер енглеске репрезентације на последњим двема Олимпијским играма где је “Горди Албион” освајао златне медаље.

Први резултати Александра Петровића су већ видљиви. Почетком прошлог месеца, на Светском јуниорском првенству у Румунији, Кинези су освојили три златне медаље. Прву је освојила девојчица Ма Јанан у кануу једноклеку, другу Мен Хуан и Ли Ћи у кануу двоклеку, као и дечаци Ли Хо Зенг и Чен Ван Хуа у кајаку.

Фото: Privatna arhiva

Након успеха на Светском првенству Петровић је стигао на кратак одмор у Нови Сад, где је својевремено тренирао ККК Војводину, када се посебно истицала златна Антонија Нађ.

„Успех младих Кинеза није случајан. Напорно смо радили годину дана, селећи се с краја на крај огромне Кине. Зиму смо провели у провинцији Ји Нан, на висини од 1.400 метара, а када су дошле врућине, вежбали смо на северу, у Инер Монголији“, објашљава Александар Петровић.

„Ово наводим као илустрацију одлучности са којом Кинески кајакашки савез подржава спорт. Кинези улажу огроман новац у спорт, кајакаши имају сјајне услове. На располагању су им најбољи спортски центри, лабораторије и биохемијска испитивања, смештај је одличан, а опрема врхунска.“

Фото: Privatna arhiva

Петровић је изузетно задовољан условима у којима ради, али и како се Кинези опходе према тренерима.

„Лепо је када уживате поверење, какво је нама тренерима дато у Кини. Али, то није случајно. Сва тројица тренера потписали смо да гарантујемо да ће наши такмичари освојити злато у Токију. Одличја јуниора показују да смо на добром путу који до ОИ још води преко Азијских игара, која су догодине, светског сениорског и јуниорског првенства, као и три светска купа у Европи. Наравно да ће то бити велики испити“, објашњава Петровић.

Кинези озбиљно раде. Осим што тренира јуниоре, Александар Петровић у спортским центрима, свака два месеца, држи курсеве за будуће кинеске тренере кајака.

Александар Петровић својевремено је био истакнути кајакаш, а кајаком се бавио у сремскомитровачком Валу и новосадској Војводини. Тренерским послом је почео да се бави пре двадесетак година. Тренирао је браћу Сибинкић, Бору и Петра, Антонију Нађ и Владимира Торубарова. Током интернационалних такмичења, запазили су га Кинези, који су га ангажовали за њихов национални тим.

С. Р. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести