Арсовићевој и Стефановићу сребро на старту финала Светског купа

ЊУ ДЕЛХИ: Већ првог дана финалног турнира Светског купа у Њу Делхију, српски стрелци су освојили одличје.
miks puska arsovbic stefanovic (1)
Фото: Андреа Арсовић и Милутин Стефановић, фото: ССС

Андреа Арсовић и Милутин Стефановић окитили су се сребром у такмичењу миксева ваздушном пушком. Ово такмичење је први пут било у званичном  програму финала СК. Арсовићева и Стефановић, европски прваци у миксу, су се на победичком постољу нашли између стрелаца Кине.

На финалном турниру учествовало је осам тимова, по четири најбоља са светских купова у Њу Делхију и Габали. Стефановић и Арсовићева су се за Њу Делхи квалификовали освајањем бронзе у Габали.

Систем такмичења био је другачији него на досадашњим надметањима мешовитих парова. До је сада сваки стрелац у квалификацијама гађао по 25 дијабола. По осам најбољих парова улазило је у полуфинале, у коме су миксеви били подељени у две групе. Победници група су се на крају у директним дуелима борили за злато, а другопласирани за бронзу.

У Њу Делхију је испробан нови систем у коме је свако гађао по 40 дијабола, а у финале је улазило пет тимова. Систем надметања у финалу је у Њу Делхију био исти као и у појединачној конкуренцији – по принципу испадања, које је почело од 17. серије, да би такмичење било завршено 24. дијаболом, коју испаљују стрелци из најбоља два пара.

У квалификацијама су одскочила два кинеска пара, док је у прилично изједначеној „трци“ за остала три места у финалу српска екипа заузела треће место и постала једини представник Европе међу пет најбољих. Уз кинеске и српски тим у завршној борби за медаље учествовали су и парови Индије и Ирана.

Финале је донело велику борбу за злато. Кина 1 је најбоље почела, али средином финала на прво место су избили Арсовићева и Стефановић. Кинези су се касније вратили на челну позицију, али са врло малом предношћу над српском екипом. Тандем стрелаца из Кине је злато обезбедио тек на крају. За шампионски тим гађали су млади 20-годишњи стрелци Мингјанг Ву и Бухан Сонг, који су се недавно појавили на светској сцени.

"Током целог финала добро смо се држали, водили равноправну борбу са одличним Кинезима, на крају нам је измакло злато, али и сребро је велики успех. Одбранили смо част Европе. Припреме су уродиле плодом, јер озбиљно смо тренирали за Светски куп. Андреа и ја смо одлазили на припреме у Крагујевац, Милутин је гостовао код нас у Партизану", рекао је тренер репрезентације и Андрее Арсовић Драган Доневић.

У среду, другог дана финала Светског купа Србију ће представљати Милутин Стефановић кога очекује ојединачно такмичење ваздушном пушком.

Микс ваздушна пушка, финале: 1. Кина 1 (Мингјанг Ву/Бухан Сонг) 499,8, 2. Србија (Андреа Арсовић/Милутин Стефановић)  496,8, 3. Кина 2 (Менгјао Ши/Генченг Суи) 430,3, 4. индија 387,4, 5. Иран 345,9. Квалификације: 1. Кина 2 837,3, 2. Кина 1 835,4, 3. Србија 829,8... За финале 827,7 кругова...

Г. М.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести