Аруновићева и Микец стрелци године, Доневић најуспешнији тренер у 2017.

Зорана Аруновић и Дамир Микец изабрани су за најбоље стрелце Србије у 2017, док је најуспешнији тренер прошле године Драган Доневић.
prvaci evrope miks pistolj arunovic mikec (1)
Фото: Зорана Аруновић и Дамир Микец, фото: ССС

Одлуке о избору најуспешнијих донео је Управни одбор Стрељачког савеза Србије, на основу предлога Стручне комисије. Свечано проглашење биће одржано 23. јануара у Клубу „Петица“ на београдској Ади Циганлији.

По правилнику, најуспешнији такмичар и такмичарка се одређују на основу једног највишег пласмана на међународним такмичењима по следећем реду: Олимпијске игре, Првенство света, Европско првенство, Финале Светског купа, Светски куп.

Најзначајнија такмичења минуле године била су два европска првенства - ваздушним оружјем у Марибору и малокалибарским оружјем у Бакуу.

Аруновићева, која је током последњег прелазног рока прешла из Црвене звезде  у Олимпик 011, је на Европском првенству ваздушним оружјем освојила златну медаљу пиштољем. Притом је постигла светски рекорд финала – 246,9 кругова, резултат који вероватно још дуго неће бити надмашен. Примера ради, Зоранино остварење из Марибора је за више од пет кругова боље од светског рекорда у мушкој конкуренцији који држи Јапанац Тамајуки Мацуда (241,8).

Дамир Микец (Полицајац), такође стрелац пиштољем, је био други је на ЕП ваздушним оружјем у Марибору, а сребром се окитио и на ЕП малокалибарским оружјем у Бакуу.

Аруновићева и Микец су прошле године заједно стигли до титуле шампиона Старог континента. У Марибору су одбранили златну медаљу у миксу ваздушним пиштољем.

Обоје су имали успеха и на финалу Светског купа у Њу Делхију. Микец је освојио злато и велики Кристални глобус за тријумф малокалибарским пиштољем, а Аруновићева је „погодила“ бронзу  МК пиштољем. Најбољи стрелци прошле године су на европским шампионатима освајали одличја и у екипној конкуренцији. Мушки тим Србије (у коме су уз Микеца гађали Димитрије Гргић и Душко Петров) је малокалибарским пиштољем „убио“ европско злато, а ваздушним бронзу. Женска екипа (Зорана Аруновић, Бобана Величковић, Јасмина Миловановић) се окитила шампионском круном на ЕП ваздушним оружјем.

Драган Доневић (Партизан), од прошле недеље шеф стручног штаба репрезентације, је звање најуспешнијег тренера понео пре свега због резултата постигнутих као учитељ Андрее Арсовић, која се ове године као и 2016. окитила Кристалним глобусом за тријумф  ваздушном пушком на финалу Светског купа. Арсовићева је у пару са Милутином Стефановићем освојила европско злато и сребро на финалу Светског купа у миксу ваздушном пушком.

Усвојене су и ранг листе најбољих клубова и стрелаца по категоријама и оружју (бодују се резултати на националним првенствима и финалима Купа и великим међународним такмичењима) .  Листе ће бити коначне после 6. јануара. Тада истиче рок за евентуална питања и примедбе, али битне промене не треба очекивати.

Признање за најбољи клуб иде крагујевачком „Чика Мати“, чији стрелци су на овогодишњим првенствима државе и финалним турнирима Купа Србије освојили много појединачних и екипних медаља, а  имали су и успеха и на међународној сцени. „Чика Мата“ је, као и Микец и Доневић, одбранио трофеј за најуспешнијег освојен 2016.

Првопласирани стрелци на ранг листама по оружју и категоријама

Пушка

Сениори:  Милутин Стефановић („Чика Мата“). Сениорке: Андреа Арсовић (Партизан). Јуниори: Лазар Ковачевић (Јагодина 92). Јуниорке:  Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790). Млађи јуниори: Ђорђе Савић (Око соколово). Млађе јуниорке: Теодора Вукојевић („Чика Мата“). Кадети: Ђорђе Савић (Око соколово). Кадеткиње: Милица Ристић („Чика Мата“). Пионири: Марко Ивановић („Чика Мата“). Пионирке: Марија Белчић (Металац).

Пиштољ

Сениори: Дамир Микец (Полицајац). Сениорке: Зорана Аруновић (Црвена звезда/Олимпик 011). Јуниори: Бранко Машановић (Полицајац). Јуниорке: Леа Алексић (Нови Београд Ушће). Млађи јуниори: Петар Адамовић (Смедерево). Млађе јуниорке: Катарина Марицки („Живко Релић Зуц“).

Кадети: Златомир Марковић (Земун Центар). Кадеткиње: Јелена Тодоровић („Алекса Дејовић“).

Ранг листа клубова

1. „Чика Мата“ (Крагујевац), 2. Полицајац (Београд), 3. Црвена звезда (Београд), 4. Партизан (Београд), 5. Нови Сад 1790... (рангиран је 31 клуб).

 

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести