Атлетичар Војводине Никола Мујановић испунио норму за ЕП

Да вреди, упркос бројним препрекама, бити истрајан у ономе што волите да радите показао је атлетичар новосадске Војводине Никола Мујановић.
САС/ Никола Мујановић
Фото: САС/ Никола Мујановић

Он је пре неколико дана на Првенству Србије у вишебоју, у скоку увис забележио 2,17 метара.Тиме је испунио норму за Европско првенство за млађе сениоре које ће се од 13. до 16. јула одржати у Финској. Граница коју је било потребно прећи да би се обезбедила виза за овај шампионат је била 2,15 м. 

Ученик тренера Феђе Камасија је поправио апсолутни лични рекорд. У дворани му је био 2,13 м од 2019. године, а на отвореном 2,14 м, који је скочио претходне сезоне.

– Овај резултат смо и очекивали. Остварио га је после две године стагнације и драго ми је што никако није одустајао током тог периода – рекао је Камаси за Мујановића.


Да се понови Ђер

Никола Мујановић је последње велико међународно такмичење имао 2018. године, када је на Европском првенству за млађе јуниоре у мађарском Ђеру освојио бронзу (2,10 м).

– Најважније је да је сада остварио циљеве за зиму, али и да је дошао до норме за Првенство Европе за млађе сениоре. На претходном, 2021. у Талину злато је „вредело” 2,20 метара, а сребро и бронза 2,17. Тако да је циљ и висок пласман и медаља када одемо на шампионат – истакао је Феђа Камаси.


Никола је сада последња година у конкуренцији млађих сениора.

– Стално се мувао око личног рекорда и сада је коначно успео да помери најбољи резултат каријере. Ово је тек почетак онога што следи, може још боље и на лето очекујем да скаче 2,20 метара и да тако најави улазак у сениорску категорију. Преболео је овај прелазни период из млађих конкуренција, али је имао доста пехова. Повредио је стопало 2019. године, 2020. је била корона и отказана су такмичења, па се није остварио као јуниор када је био прави тренутак за то – појаснио је Камаси.

Мујановић је добро одрадио ову сезону у дворани, у којој га очекују још државно сениорско првенство и шампионат Хрватске, на ком ће се такмичити у седмобоју. Поред скока увис, на пометуном Првенству Србије у вишебоју, Никола је поправио личне рекорде и на 60 метара, 60 метара преко препона, 1.000 м, скоку удаљ, скоку мотком и бацању кугле, а и у седмобоју.

– Очекивао сам сваке године да скочим лични у вису, али се увек нешто немило дешавало, повреда, па ми је прошле сезоне у последњем покушају пукла спринтерица, пех за пехом. Био сам спреман за боље остварење и био је ред више да скочим овај резултат. Ово јесте одскочна даска и што се тиче мотивације, јер видим да се тренинг исплати, да не радим „у празно” и велики је подстицај. Рано сам испунио норму за европско и сада могу целе сезоне лакше да се припремам за то – поручио је Никола Мујановић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести