Бах: Нећу да доливам уље на ватру, одлагање ОИ није споменуто

ЛОЗАНАЖ: Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах одбацио је нагађања о томе да ли ће ширење коронавируса утицати на одржавање Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију.
olimpijske igre pixabay
Фото: Pixabay.com

Бах је на конференцији за новинаре у Лозани рекао да на седници Извршног одбора МОК у Лозани није било споменуто одгађање или отказивању Олимпијских игара у Токију, упркос томе што је јапанска министарка Сеико Хасхимото изјавила да би Игре могле бити одлозене због избијања коронавируса.

"Ми смо спортска организација и следимо савете Светске здравствене организације. Нећу да доливам уље на ватру разних нагађања" рекао је Бах.

На питање хоће ли МОК променити своје планове ако Светска здравствена организација прогласи пандемију, Бах је поновио да "не жели учествује ни у једној таквој врсти пуких нагађања."

Од коронавируса, који се појавио у Кини крајем прошле године, више од 3.000 људи је преминуло, док је више од 100.000 људи широм света заражено.

Због тога је низ спортских догађаја отказан, а коронавирус је утицао и на квалификациона такмичење за Токио 2020.

"Ово је изазов, али морам рећи и да сам поносан на олимпијски покрет и велику солидарност коју су сви до сада показали да реше те изазове", рекао је Бах и открио како би се "расподела квота " могла применити за спортове који су најтеже погођени коронавирусом.

"Можда ћемо морати да се посаветујемо у вези с расподелом квота ако би дошло до случаја да су спортисти спречени да учествују у квалификацијама. Ако се такви случајеви појаве, мораћемо наћи праведно решење. То поштено решење на крају може да буде повећање квота за ограничен број спортиста", закључио је Бах.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести