Балкан куп: Најбоља српска нордијка Ања Илић запажена на Палама

САРАЈЕВО: Сезона у зимским дисциплинама се полако ближи крају. Још само неколико недеља остало је до завршетка такмичења у Светском купу и у осталим “лигама”. Тако је и у нордијским дисциплинама на свим нивоима. Код оних најбољих, након отказа завршнице у руском Тјумену од стране Светске скијашке федерације, остао је још само један викенд.
s
Фото: Privatna arhiva

Што се Балкан купа тиче, такмичења које највише интересује наше нордијце, након трка на Палама, остаје још да се снаге одмере у Румунији и на завршном викенду у Турској.

Разлога за задовољство има у редовима наше репрезентације. Најбоља српска нордијка, Ања Илић, била је запажена у Републици Српској, у два дана освојила је два пута друго место у трци на 5км.

Оба пута боља од ње била је Румунка Тимеа Лоринц а место на најнижем степенику  победничког подијума, оба такмичарска дана, заузела је још једна Румунка Делија Реит. Првог дана Илићева је за победницом каснила 13 а другог 32 секунде. У конкуренцији сениорки на Палама су биле и младе, седамнаестогодишње, Исидора Ћуповић и Емилија Бућић, заостаци су били велики за најбољима али за њих као и за остале наше младе такмичаре треба имати стрпљења, време ради за њих.

Код мушкараца, у трци на 10км, видели смо апсолутну доминацију такмичара из Румуније. Оба дана места на подијуму било је само за представнике те земље. Распоред је био исти, прво место припало је искусном Паулу Папенеу, друго Раулу Попи а треће Флорину Долхаскуу.

Похвалићемо и наше најмлађе нордијце. У конкуренцији до 14 година, у трци на 5км, Ламија Салихагић из Сјенице била је најбоља, док је код дечака тог узраста Андрија Тошић био други. На Палама су се такмичили и дечаци и девојчице млађи од 10 година. Некима је то био први међунардони наступ и одмах су забележени добри резултати. У конкуренцији девојчица, у трци на 1500м, победила је Јелена Јоксимовића а Лана Тошић је била друга.

До краја сезоне остало је да се трке одрже у Румунији и након тога заршни викенд у Турској. Очекиванаја су велика, код сениорки води Ања Илић и веома је близу остварења циља, победе у Балкан купу за сезону 2021/22.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести