Бициклиста Ласло Павлик: За десет година прешао више од 450.000 километара

Иако се бициклизам у  општини Темерин не може поредити са успесима екипа и појединаца у боксу, џудоу, рукомету, фудбалу, стоном тенису и каратеу - овде се са поносом памти учинак спортске легенде,  бициклисте Ласла Павлика, државног репрезентативаца, првака Југославије, који је за десет година професионалне каријере  прешао  више од 450 хиљада километара на бициклу.
РТС/Ласло Павлик и у осмој деценије редовно вози бицикл
Фото: РТС/Ласло Павлик и у осмој деценије редовно вози бицикл

Његов отац Јанош Павлик је у своје време био најмаркантнија личност војвођанског бициклизма. Први пут је учествовао на тркама још 1926. године, а са краћим прекидима такмичио се скоро три деценије. Крајем тридесетих година прошлог века на трци “Око Мађарске” у јакој конкуренцији освојио је 17. место међу појединицима и био је најзаслужнији што је репрезентација Југославије била боље пласирана од Италије, Француске  и обе екипе домаћина. Освојио је 1937. првенство Краљевине Југославије, а исте успехе имао је и у ФНРЈ. Од бицикла се није одвајао све до 1994. године.

-Дивио сам се успесима, резултатима и неуморном раду мог оца као возача и као тренера – каже  син Ласло.  - Био сам активан спортиста у СД Партизан у Темерину. Веровали или не,  више су ми се допадали бокс , рвање и гимнастика, а ето отишао сам међу бициклисте. 

Јанош Павлик је 1961. организовао бициклистичку школску трку  од Темерина до надаљске раскрнице и назад. Наговорио је сина да учествује, он је пристао и победиои од тог тренутка је кренуо са озбиљним тренинзима.  Како није имао премца у Темерину и околини Ласло Павлик прелази у БК Војводина и најављује сјајну каријеру. Сваки дан бициклом је прелазио етапу од Темерина, Бечеја, Србобрана до Новог Сада, а добро се сећа се и етапа тренинга Темерин – Аранђеловац (у оба правца 360 км), Темерин – Смедерево 300 км.  Већ 1963. на трци Кроз Југославију осваја треће место.Преласком у београдски Партизан до изражаја су дошли његово умеће, снага, таленат и упроност. У дресу Партизана освојио је више титула првака Југославије,  као њихов члан постигао је запажене успехе и на међународним тркама.  Пуних 10 година (1962-1972) био је члан репрезентације Југославије, а број победа и освојених трофеја не може ни да наброји, како на домаћој тако и на међународној сцени.  

Истиче да није све у тркама и победама, већ у дружењима и бројним пријатељствима. Радо се сећа пријатеља, клупских и репрезентативних другова: Чубрића, Газдића, Валенчића, Болдижара, Шкерла, Билића, Кувеље, Сретеновића, Јожефа Шулца…

Ласло је 1972. године, после десетогодишњег успешног бављења бициклизмом, завршио са такмичњеима и уз  помоћ неуморног оца организује трке у Темерину.  Неколицина Темеринаца је настваило путем Јаноша и Ласла Павлика: Јожеф Варга млађи, Ференц Нађ, Ђерђ Хевизи и други, као бициклисти Војводине.

У осмој је деценију живота, али овај необично младолики Темеринац се током пролећа, лета и јесени   свакодневно може видети  на бициклу, који му је  донео спортску славу,  популарност, али не и  материјалну сатисфакцију.

-Замислите како сам се лепо осећао као младић из Темерина на припремама у Крањској Гори, Јахорини, Опатији, Будимпешти, Алжиру, на домаћим и иностраним путевима, када вас дочекују и поздрављају девојке, обожаватељке, поклоници нашег спорта.  Срећан сам што ме другови из репрезентације и моји Темеринци не заборављају. Био сам на прослави рођендана мог великог пријатеља Радоша Чубрића 2014. и три године касније, који је на моју велику жалост након тога преминуо. Сврстали су ме у спортске легенде, био сам на бројним такмичењима, стекао много пријатеља... Шта човек више  да  пожели – пита Ласло Павлик, пензионер који се баш не може похвалити зарадом од бициклизма, али може успешном каријером и дивним успоменама.

Миле Милојевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести