ДАНЕ БАСТА, ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ЗА СПОРТ И ОМЛАДИНУ, О СВЕ ВЕЋЕМ УЛАГАЊУ У СПОРТ Сразмерно улагањима и медаље лепше сјаје

Следећи опредељење државног руководства и Покрајинска Влада све више новца улаже у спорт.
1
Фото: Dnevnik.rs

Циљ јест да се нашим спортистима омогуће оптимални услови за постизање што бољих резултата, али и да се што више деце бави спортом. Први поглед, али и сваки наредни, сведочи о томе да се уложено полако враћа. Крајем августа други ребаланс буџета у овој години АП Војводине утврђен је у износу од 122,9 милијарди динара и већи је за 6,2 милијарде у односу на претходни ребаланс. У поређењу са почетним буџетом за 2023. годину, који је износио 108,5 милијарди динара, обим покрајинског буџета повећан је за више од 13 одсто, односно за 14,4 милијарде динара. Између осталог, ребалансом су опредељена додатна средства за улагање у спорт и спортске објекте.

– Морам да истакнем да никада до сада за спорт није било издвојено толико средстава, како у буџету за ову годину, тако и у његовом ребалансу – казао је за „Дневник” Дане Баста, покрајински секретар за спорт и омладину. – Износи у бројкама сведоче о томе у периоду од 2020. године, када сам постао покрајински секретар. Наиме, укупана улагања Секретаријата за спорт и омладину 2020. године износила су 247,6 милиона динара, а ове године је то 977,34 милиона динара. Само за спорт 2020. године улагања секретаријата су била 139,8 милиона, а ове 380,5 милиона динара. Растао је у овом периоду и буџет за омладину где је 2020. издвојено 20 милиона, а сада 52 милиона, као и за улагања у спортску инфраструктуру где је са 87,9 милиона буџет порастао данас на 544,9 милиона динара. Наравно, када су у питању наши спортисти никада није довољно. Они су наши најбољи амбасадори и стварно заслужују сваки динар који се у њихов развој улаже. Пуно смо урадили, доста тога нас још чека, имамо план и програм за даље. Сигуран сам да ћемо и у наредну годину ући са великим буџетом на радост свих.


Спортски таленти и млади тренери

До 2011. године Покрајински секретаријат за спорт и омладину новчано је награђивао спортисте из Војводине који су освајали медаље на Олимпијским играма, светским и европским првенствима у категоријама сениора, јуниора и кадета. Од 2012. године заживео је пројекат „Спортски таленти Војводине” који траје већ 12 година.

– До сада је, са овом годином, укупно стипендирано 842 талентованих спортиста и 159 младих тренера. Међу њима су и позанти спортисти: Адриана Вилагош, Ласло Ђере, Виктор и Мате Немеш, Симо Болтић, Марко Драгосављевић, Тамаш Кајдочи, Ања Цревар, Мартин Мачковић... У овом, 12. пројекту стипендирамо 106 младих спортиста и 23 тренера. Од стипендираних спортиста девет је у Развојном програму Олимпијског комитета Србије, и зато добијају нешто већи износ стипендија. Ове године је опредељено 20 милиона за талентоване спортисте и 7 милиона динара за младе тренере – истакао је Баста.


Како је растао буџет Покрајиснког секретаријата за спорт и омладину, тако се повећавао и број пројеката у које је улагано. Број стипендиста, такође.

– Ми смо ове године, пре ребаланса, подржали 557 пројеката у области спорта. Та цифра није коначна. По некој мојој процени, одобрићемо још око 200 пројеката, само за спорт. Из године у годину смо повећавали број стипендија, па тако ове године стипендирамо 106 младих перспективних спортиста од 14 до 20 година. Заиста смо презадовољни.

Баста је истакао да је за највећи конкурс „Дорпинос развоју спорта“, који Секретаријат расписује сваке године, издвојено 65,.61 милиона динара почетком ове године и подржано је 257 пројеката.

– У ребалансу је Покрајинска влада за овај конкурс издвојила 90 милиона и то је за нас историјски потез. Новац ћемо да распоредимо на све градове и локалне самоуправе. Гледаћемо да помогнемо клубовима где има највише потребе за новчаним средствима. Надам се да су се сви клубови којима је потребна наша подршка пријавили на овај конкурс који је био отворен од 4. до 20. септембра. Урадићемо све што је потребно како бисмо побољшали услове за бављење спортом у свим градовима и општинама у Војводини.

Фото: vojvodina.gov.rs

Ту је и други важан конкурс, који Секретаријат расписује након ребаланса, а који се односи на унапређење, изградњу, одржавање и опремање спортске инфраструктуре.

– Конкурс смо расписали на 170 милиона динара, а подсетићу да смо 2020. за инфраструктуру издвојили 87,861 милиона динара. Ову годину завршавамо са 544,9 милиона динара. Покрајинска влада је, повећавањем буџета за наш Секретаријат, показала да жели да улаже у спорт. Додуше, и ми у Секретаријату смо били активнији и допринели свему томе, тако да сада можемо да реализујемо неке капиталне пројекте. Некада смо улагали по два-три милиона динара за реконструкцију неког малог терена, а сада можемо да уложимо знатно више средстава по пројекту и урадимо крупне ствари. Ове године реконструишемо паркет у малој сали Спенса. Протекле године смо, између осталог, реконструисали паркет ЦФК у Врбасу, уложили смо доста средстава и у халу Мостонга у Сомбору. Веома смо задовољни и у наредном периоду наставићемо да улажемо истим темпом у спорт и у спортску инфраструктуру. Гледамо да свака општина буде заступљена, а у току је реализација 58 пројеката које су локалне самоуправе предложиле на претходном конкурсу. Нисмо запоставили ни омладински сектор. Ту је расписан конкурс на 10 милиона динара. Ове године смо у овом сектору већ подржали 154 пројекта.

Фото: vojvodina.gov.rs

Приметили смо и неколико занимљивих конкурса од почетка године до данас у чијој су основи важне теме, а Сектератијат их расписује из године у годину.

– Још у фебруару смо расписали све наше конкурсе. Један од њих је конкурс за Афирмацију школског и универзитетског спорта. И тај конкурс из године у годину увећавамо, па је ове године опредељено осам милиона динара и подржано је 39 пројеката. За конкурс „Афирмација жена у спорту“ издвојили смо десет милиона динара и подржали 96 пројеката. Као и сваке године финасирамо и посебне програме покрајинских спортских савеза. За ове намене издвојили смо знатно више средстава него у претходним годинама. Имамо и конкурс за Учешће и организацију међународних спортских манифестација а издвојено је 30 милиона и подржано 48 пројеката.

Једна од великих манифестација је „Тур де Фрушка”.

– То је промоција бициклизма, али и Фрушке горе, Новог Сада, Ирига и Врдника. Ту је и Челенyер у баскету 3х3 који подржавамо заједно са Градом Новим Садом и Министарством спорта. Ту су још многе манифестације које помажемо. Желео бих овом приликом да честитам свим нашим фантастичним спортистима Ивани Вулети, Новаку Ђоковићу, нашим кошаркашима, баскеташима, одбојкашицама, рвачима и свима који светом проносе име наше државе, али и Војводине, одакле су и потекли многи врхунски спортисти. Дичимо се резултатима које је Секретаријат постигао, направили смо озбиљан искорак - закључио је Дане Баста.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести