Џудисти Цемента из Беочина после четири године у Суперлиги

Знају џудисти Цемента из Беочина како је такмичити се у Суперлиги, јер су тамо провели половину своје 40–годишње историје.
Dzudisti Cementa/Privatna arhiva
Фото: Џудисти Цемента са шампионским пехаром

Из елитног ранга изашли су 2014. и сада су се после четири године у Првој лиги вратили на познати терен и то искључиво сопственим снагама, јер цео састав чине Беочинци.

– Овај тим смо градили четири године. Када смо изашли из Суперлиге одлучили смо да направимо своју екипу, да чекамо док деца порасту и онда да се вратимо. План је да трајно останемо ту, са својим снагама и надамо се да ће тако и бити. Сви до једног члана су из Беочина и једини смо клуб који није имао појачање. У екипу, наравно, треба улагати, па се надамо и помоћи и од општине, предузећа Лафарж и још неких фирми из Беочина – истакао је тренер Андрија Мумовић. 

Фото: Владимир Костић и Андрија Мумовић у посети „Дневнику“

Према његовим речима, све је почело на Летенци овог јула, када се искристалисао план за повратак у елиту. 

– Ово нам је, иначе, јубиларна година у којој славимо четири деценије постојања. Сами смо себе частили уласком у Суперлигу, а то је и био план, да се у години јубилеја вратимо у елиту. Имали смо добре припреме летос на Летенци, ту смо стартовали, да кажемо, целу причу око повратка. Помогао нам је директор фирме Лафарж из Беочина Димитрије Књегињић да и финансијски изгурамо припреме и њему дугујемо велику захвалност. Екипа не може да се направи одмах, то је процес који ми радимо четири године, а финиш је почео у јулу на Летенци где смо створили физиономију тима и отприлике знали ко ће у коју категорију. 

До титуле су Беочинци дошли пошто су у финалу турнира Прве лиге у Београду савладали Омладинац из Степановићева 6:4. Победнички тим чинили су: капитен Владимир Костић у категорији +90 кг, Стефан Аничић (до 90кг), Борислав Аџић (до 81кг), Филип Шкамла (до 73кг) и Велимир Косовић (до 66кг). У екипи су били и Вук Петковић, Вељко Кнежевић, Срђан Антељ, Дамир Кајић, Марко Матијевић, Лука Миљић, Урош Раловић, Никола Микец, Јован Стојановић, Стефан Јурковић и Срђан Домазетовски.

Мумовић води младу екипу са професором Владиславом Трајановским, уз велику подршку председника клуба Дражена Пролића, а заслуге иду и на рачун Морине Шефки, који је до фебруара био тренер у клубу. Беочинци имају 251 члана, који су ове сезоне остварили одличне резултате.

– У појединачном програму имамо девет првака државе у свим узрасним категоријама. Капитен Владимир Костић је двоструки првак државе, за јуниоре и млађе сениоре до 23 године. У 2018. учествовао је на Европском првенству у Софији где је био седми и на Светском првенству на Бахамима, где је, нажалост, у првом колу изгубио од Руса Кемала Каитова и није имао репасаж.


Олимпијска норма

Један од планова Цемента за наредни период јесте и обезбеђивање карте за највеће спортско такмичење на свету.

– Пробаћемо да повратимо олимпијску норму у Беочин. Последњу је узео садашњи председник општине Митар Милинковић, који је учестовао на Играма у Барселони 1992. и четири године касније у Атланти – истакао је Мумовић. 


Џудисти Цемента имају добре услове за рад у својој сали у оквиру спортског центра, али Мумовић истиче да су проблем финансије.

– Може се рећи да смо хендикепирани у односу на суперлигашке екипе, буџет нам је бар пет пута мањи. Не може се без новца у Суперлиги, морају да се одраде квалитетне припреме, мора се улагати целе године у момке, да иду на европске купове, да се искале како би били конкурентни. Знамо шта је Суперлига, били смо 20 година ту, тако да знамо где идемо и шта нам је чинити. Имамо годину дана да се припремимо за такмичења у елитном рангу.

Управо због недостатка финансијских средстава Беочинци нису успели пре неколико година да крунишу највећи успех у својој историји.

– Пласирали смо се у Куп шампиона Европе у Ротердаму 2013, али нисмо отпутовали јер тадашња локална самоуправа није препознала тај успех. Отишла је Црвена звезда и узела бронзу – подсећа Мумовић. 

Тренер Цемента напомиње да тренутна млада екипа има потенцијала.

– Капитен Костић је излазна година јуниора, Аничић је такође јуниор, а најстарији нам је Аџић као млађи сениор са 22 године. Остали су кадети. Ове сезоне смо имали пех и били смо хендикепирани за једног од бољих кадета Вељка Кнежевића. Пукли су му лигаменти и морао је на операцију, а он је једини кадет у земљи који је узео сениорску државну медаљу.

У следећој години Цемент обележава још један јубилеј.

– Одржаће се 10. Трофеј Беочина, на којем ће учествовати око 500 такмичара из десет земаља и то је један од најлепше организованих турнира у нашој земљи – казао је Мумовић.    

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести