Џудисти Омладинца из Степановићева остварили историјски успех

Највеће џудо село у Србији, тако зову Степановићево (око две хиљаде становника и 140 ученика у Основној школи „Алекса Шантић”), има чиме да се поноси.
Dzudo klub Omladinac Stepanovicevo/DZK Omladinac
Фото: Џудисти Омладинца на турниру Прве лиге Србије у Београду/ЏК Омладинац

Клуб Омладинац учинио је ово мало место у Бачкој, надомак Новог Сада, познатим по овом борилачком спорту и после дуго година постојања, од 1965, остварен је историјски успех, џудисти из Степановићева први пут су се пласирали у Суперлигу. 

– На турниру Прве лиге Србије, одржаном на Сајму спорта у Београду, обезбедили смо финале и самим тим и пласман у елитни ранг. У финалу смо изгубили од Цемента из Беочина 6:4, који је освојио титулу. Меч је био изванредан, онако како може, они поведу 1:0, ми дођемо до 1:1, изједначимо и на 2:2, па је уследио пети, одлучујући меч. Ако сам од некога морао да изгубим нека сам изгубио од Беочина – рекао је гост “Дневника” Ненад Симић, тренер и председник Омладинца, бивши џудиста.

На радост свих поклоника џудоа у Степановићеву њихов клуб следеће године такмичиће се међу 12 најбољих у земљи.

Фото: Ненад Симић/Џудо клуб Степановићево

– За Суперлигу ћемо морати да се појачамо, јер не желимо да будемо само учесници. План нам је да се што дуже задржимо у највишем рангу. Мислим да у Србији ни у једном спорту не постоји мања средина која има суперлигаша.

Са Симићем ради и млади и перспективни тренер Никола Проданов, који се више не такмичи због повреде рамена, а у новој улози се одлично сналази. Резултат доброг рада су и бројне медаље ове сезоне.

– Освојили смо девет државних медаља у свим узрасним категоријама, од полетараца до сениора. У ризници су се нашла три злата, четири сребра и две бронзе. На то смо додали и 14 одличја са државних школских такмичења, шест у основим и осам у средњим установама. Колико ја знам, од 1995. смо сваке године узимали макар једну медаљу на државним смотрама.

Клуб има више од 70 чланова, око 50 их је из Степановићева, а остали долазе из Змајева и Равног Села. Основали смо секције и у Руменци и Равном Селу и са њима имамо око 100 џудиста (тренер Симић)

Падали су пред Омладинцем ове сезоне противници из Руме, Краљева и Београда. Пут ка елитном рангу био је отворен за џудисте из Степановићева. Таленти се кале у одличним условима у џудо сали, коју су добили пре 30 година од Месне заједнице на коришћење, док се такмичења организују у школској сали.

- Клуб има више од 70 чланова, око 50 их је из Степановићева, а остали долазе из Змајева и Равног Села. Основали смо секције и у Руменци и Равном Селу и са њима имамо око 100 џудиста. Осим код сениора, у осталим категоријама смо имали репрезентативце. Кроз историју су кадети освојили две титуле на Првенству Балкана, једну сребрну и две бронзане медаље, док смо 2015. године имали и седмопласираног на европском првенству. 

Омладинац прати репрезентативне програме за све узрасне категорије и има подршку од разних структура.

– Захваљујемо се Управи за спорт Града Новог Сада, која је препознала рад и квалитет клуба и сваке године нам обезбеђује финансијска средства. Велику подршку имамо од Месне заједнице и Основне школе “Алекса Шантић”, а одлично сарађујемо са Џудо савезом Србије и Џудо савезом Војводине – истакао је Ненад Симић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести