Европске игре: Зорана Аруновић поново златна

МИНСК: Српска стрељачица Зорана Аруновић је одбранила титулу шампиона Европских игара ваздушним пиштољем.
Zorana Arunović/Streljački savez Srbije
Фото: Стрељачки савез Србије/Зорана Аруновић

Другог дана Европских игара у Минску Аруновићева је убедљиво тријумфовала у финалу ове дисциплине и српском спорту донела другу медаљу на ЕИ у Минску. У суботу је, заједно са Дамиром Микецом, у миксу ваздушним пиштољем освојила сребро.

Микец је, попут Аруновићеве, у појединачном такмичењу мушкараца ваздушним пиштољем данас бранио злато из Бакуа 2015. У Минску је у јакој конкуренцији успео да дође до финала, али не и до медаље и заузео седмо место.

И остали наши представници у појединачним такмичењима ваздушним пиштољем су били надомак финала. Бобана Момчиловић Величковић је у конкуренцији дама заузела 10. место, са 572 круга, колико је погодила и осмопласирана Гркиња Ана Коракаки. Гркиња, светска шампионка, је прошла даље због већег броја „унутрашњих“ центара (погодила је 19 центара, шест више од Бобане Момчиловић Величковић).

У мушким квалификацијама Димитрије Гргић је заузео 11. место. „Скупио“ је 578 кругова, један мање од резултата који је водио у финале.

Аруновићева је средином финала ушла у борбу за прво место. Највећи конкурент за злато била јој је Ана Коракаки. Смењивале су се у вођству, на крају је Зорана Аруновић, светска вицепрвакиња из Чангвона 2018, тријумфовала са 241,2 круга. Гркињу је оставила 1,3 круг иза себе и тако јој се реванширала за Светско првенство. Резултат наше репрезентативке је и нови рекорд Европских игара, јер ово су прве Игре по новим правилима (24 хица у финалу).

Бронза је припала искусној Антонаети Боневој (Бугарска).

Титулу у мушкој конкуренцији освојио је светски вицешампион Артем Черноусов (Русија), коме је ово друга најсјајнија медаља у Минску, јер у суботу је био члан победничког микса Русије пиштољем.

Ваздушни пиштољ, жене: 1. Зорана Аруновић (Србија) 241,2, 2. Ана Коракаки (Грчка) 238,9, 3. Антонаета Бонева (Бугарска) 218,1, 4. Виталина Бацарашкина (Русија) 198,0, 5. Олена Костевич (Украјина) 176,6... Квалификације: 1. Клаудија Бреш (Пољска) 578 (21 центар, 96 круга последња.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести