Ф1: Ферстапен први, лош Мерцедес у Хокенхајму

Возач Ред Була Макс Ферстапен, освојио је прво место на Великој награди Немачке у Хокенхајму.
Maks Ferstapen/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП/Макс Ферстапен

Он је по други пут у сезони био први, после освајања ВН Аустрије, и трећи пут се попео на постоље, овога пута тако што је искористио грешке колега и успео да слави после једне од најтурбулентнијих трка у скоријој историји Формуле 1.

Макс је трку почео на другом месту, иза Луиса Хамилтона који је трку завршио на 11. месту и остао без поена.

Одмах иза Ферстапена нашао се Фетел, а иза њега Дани Квјат из Торо Роса, те Ленс Строл из Рејсинг Поинта, Карлос Саинц из Мекларена, Александер Албон из Торо Роса, Кими Раиконен из Алфа Ромеа, Антонио Ђовинаци из Алфе Ромео, Роман Грожан и Кевин магнусен из Хаса.

Код бројних инцидената истакао се Фераријев Леклер, који је у једном тренутку излетео са стазе и завршио трку, док је био на другом месту, одмах иза Хамилтона.

Његов клупски колега Фетел је стартовао на 20. позицији али завршио на другој, највише захваљујући бројним испадањима у којима су учествовали Рикардо, Перес, Норис, Хулкенберг и Ботас...

Валтери Ботас је био близу новог постоља и наставка доминације Мерцедеса, услед Хамилтонових грешака, али је и он на крају изгубио контролу над возилом око 8 кругова пре краја и потпуно уништио болид, те завршио трку.

Финцу се катастрофа десила на малтене истом месту на којем је Хамилтон испао са стазе, али се Британац тада вратио на исту и наставио трку.

Хамилтон је, уједно, током трке добио казну од пет секунди због неправилног уласка у пит лејн, коју је одрадио, а мало му је фалило да добије још једну казну због преспоре вожње.

Један од трагичара је био Нико Хулкенберг, који се борио за прво постоље у каријери. Он је био у одличној позицији, имао је друго место, али се он, као и малтене већина учесника трке, окренуо и завршио трку пре времена.

Хамилтон и даље води у генералном пласману са 223 бода, испред Ботаса са 184 и Ферстапена са 161.

Наредна трка вози се 4. августа на Хунгарорингу у Мађарској.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести