Ф1: Хамилтон у Абу Дабију победом ставио тачку на шампионску сезону

Британски возач Луис Хамилтон у болиду Мерцедеса победио је у трци за Велику награду Емирата у Формули 1 у Абу Дабију и на најбољи начин ставио тачку на шампионску сезону.
hamilton, tanjug ap
Фото: Luis Hamilton, foto: Tanjug (AP Photo/Hašan Ammar)

Хамилтон је одвозао још једну изузетну трку у Абу Дабију и дошао до 73. тријумфа, чиме је, у последњој трци, на најбољи могући начин завршио фантастичну сезону у којој је остварио 11 победа. У раној фази је отишао да узме ултрамеке гуме, вратио се као шести, а у наставку само чекао да му се отвори пут ка првом месту. То се, пошто су се смењивали Валтери Ботас и Данијел Рикардо на врху, догодило двадесетак кругова пре краја и од тада се није освртао. 

Он је већ раније обезбедио пету титулу у каријери, чиме се изједначио са чувеним Хуаном Мануелом Фанђом, а сада је испред остао само Михаел Шумахер са седам наслова. Луиса је у Абу Дабију бодрио велики пријатељ Вил Смит који је био гост Мерцедеса.

Фото: FoNet

"Пресрећан сам, хвала свима на подршци током целе године. Била ми је част и привилегија да се тркам против Себастијана. Познајем га још из млађих дана, из Формуле 3, он је возач који је увек давао све од себе. Много је притиска и не судите себи на основу својих грешака. Знам да ће се следеће године вратити јачи", рекао је Хамилтон после трке. 

Фото: FoNet

Друго место у Абу Дабију освојио је возач Ферарија Себастијан Фетел, а трећи је завршио Макс Ферштапен из екипе Ред була. Првих 10 комплетирали су Рикардо, Ботас, Карлос Саинс, Леклер, Серхио Перес, Роман Грожан и Кевин Магнусен. 

"Хамилтон је заслужио да буде шампион. Ово је била тешка година. Покушао сам све до последњег круга, а он је контролисао трку. Више бих волео да смо се тесно борили за победу. Покушаћемо да им будемо конкурентни наредне године“, рекао је Фетел. 

Фото: FoNet

Трка у Абу Дабију памтиће се и по удесу Ника Хулкенберга, који се у певом кругу после контакта са Грожаном двапут преврнуо и болид му се запалио, али је срећом, прошао без повреда.

На овој трци двоструки шампион Фернандо Алонсо се опростио од Формуле 1 (завршио на 11. месту), Кими Раиконен је због квара мотора одустао од последњег наступа за Ферари, док је Рикардо завршио своју епизоду у Ред Булу. 

Фото: Kimi Raikonen, foto: FoNet

Хамилтон и Фетел су направили "почасну гарду" за Алонса, а затим су сва тројица направили "крофне" на стази. 

"Било ми је задовољство што сам се тркао са овим шампионима. Осећам се привилеговано. Хвала свима у Фомули 1. Увек ћу бити фан овог спорта", рекао је Алонсо.

Фото: Fernando Alonso, foto: Tanjug (AP Photo/Luca Bruno)

Хамилтон је иначе оборио рекорд Формуле један са 408 бодова, а као и претходних сезона, Мерцедес је убедљиво освојио титулу у конкуренцији конструктора. Фетел је остао други, Раиконен трећи упркос одустајању, четврти је Ботас, испред Ферштапена.

Фото: Tanjug (AP Photo/Kamran Jebreili)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести