Ф1: Луис Хамилтон освојио историјску титулу

На Великој награди Турске Луис Хамилтон освојио је прво место, други је кроз циљ прошао Серхио Перез, а трећи Себастијан Фетел.
Фонет/АП/Луис Хамилтон
Фото: Фонет/АП/Луис Хамилтон

До овог дана Михаел Шумахер је био најбољи возач Формуле 1 свих времена, једини са чак седам титула, али од сада тај рекорд дели са Луисом Хамилтоном, новим/старим шампионом "најбржег циркуса на свету".
 

Хамилтон је у трку ушао тек са шестог места, али је киша врло брзо учинила своје: Хамилтонов клупски колега, Валтери Ботас, који је могао да спречи у данашњем освајању титуле да је освојио осам бодова више од британског аса, доживео је пех већ у првој кривини - окренуо му се болид, па је он са деветог пао на 18 место.

Неки возачи су прилично брзо прешли на "средње" гуме, међу њима и поменути Ботас, а за то време Хамилтон је одвезао најбржи круг, што му је само учврстило позицију која га је водила ка историји (најбржи круг доноси додатни бод).

Ботас је полако почео да се "пење", а онда је и Луис Хамилтон, недуго после Ђовинацијевог кобног излетања, доживео драму: умало да удари Ветела, због чега је изгубио ритам, па га је Александер Албон обишао.

Једноставно, отказале су му кочнице. 

Фото: Фонет/АП/Луис Хамилтон

Албон је притом читаву збрку, а и одласке неких возача у пит-стоп, искористио да поведе, поставши тако први возач под тајландском заставом који је био на челу једне Ф1 трке.

А док се Хамилтон мучио и јављао "да је превише спор" свом тиму, Ленс Строл и његов колега из Рејсинг Поинта, Серхио Перез, преузели су вођство. Притом се Ботас све више мучио, "склизнувши" на 17. место што је његовом "саиграчу" из Британије сасвим одговарало.

Валтери Ботас се четврти пут окренуо на стази и више не може да угрози браниоца трона.

Потом се и Алекс Албон окренуо на стази, што је изазвало мању панику "око њега" - али не код Хамилтона: искористио је ту ситуацију да се пробије на треће место, иза двојице пилота Рејсинг поинта.

Тада је шампион показао колико је и његов тим бољи од поменутог РП-а.

Када им је Луис Хамилтон "дисао за вратом", Строл и Перез, као и њихова екипа, ушли су у серију грешака а Енглез је избио на прво место, а онда Ботаса обишао за читав круг.

Кроз циљ је прошао као први, за историјску, седму титулу којом се изједначио са легендарним Михаелом Шумахером, чији је претходни рекорд од 91 Ф1 победе оборио још у трци за Велику награду Португала.

Други је кроз циљ прошао Серхио Перез, трећи Себастијан Фетел, и то у последњи час престигавши колегу из Ферарија, Шарла Леклера, а потом су се пласирали Карлос Саинц млађи, Макс Ферштапен, Алексндер Албон, Нандо Норис, Ленс Строл, Данијел Рикардо... Док је Ботас завршио тек као 14.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести