Игор Беретић: Пажљиво негујемо таленте

Игор Беретић је био успешан као пливач, добре резултате наставио је да ниже и као тренер у Војводини.
Igor Beretic sa plivacima/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/ Игор Беретић са репрезентативцима уочи одласка на ЕП

Као награда за врхунски рад стигло је и признање, Управни одбор Пливачког савеза једногласно је одлучио да му укаже поверење као селектору националног сениорског тима. На тој функцији наследио је Дејана Пејиновића, који је отишао у турски Галатасарај. Војводина је применила неку врсту мађарског система рада са пливачима, готово коплетна  репрезентација је у једном клубу.

- Скоро да је комплетна репрезентација у Војводини. од звучнијих имена Иван Ленђер, Ања Цревар, Велимир Стјепановић и Андреј Барна нису у новосадском клубу. Од када сам преузео први тим Војводине, 2009. године, руководим се истом филозофијом - да се што квалитетнијим радом привучем младе људе у један клуб где могу да тренирају заједно, спарингују и друже се, јер бити добар сениор не подразумева само квалитетан процес рада, већ и социјализацију на тренингу – рекао је Игор Беретић пред пут на Европско првенство у малим базенима.

Колико су добри услови за рад у Новом Саду?

- Највећи проблем су нам  термини у 50-метарском  базену на Спенсу.Апелујем на Градска управа за спорт и начелник за спорт, који су јако коректни према нама и наклоњени нашем клубу, да добијемо два сата у  50-метарском базену у јутарњем термину, јер сат и по је мало. Колико год се Савез сада стабилизовао са буyетом не можемо са четири, пет припрема годишње од по 10 дана да компензујемо осталих 300 дана када радимо код куће само по сат и по у 50-метарском базену у јутарњем термину. Поподне радимо на Сланој бари и веома смо захвални управнику базена Војиславу Јовановићу који нам увек излази у сусрет, али то је 25-метарски базен, а на светским и европским првенства и на Олимпијским играма плива се у 50-метараским базенима.

Војводина је један од најбољих, ако не и најбољи клуб у земљи, како сте дошли до тог статуса?

- Добром визијом и системским радом. Наиме, када сам завршио пливачку каријеру преузео сам јуниорску и сениорску екипу Војводине и ево осам година уз помоћ колега, Управног одбора и осталих људи у клубу успели смо да постигнемо то што имамо данас. А то је да направимо квалитетан подмладак и да талентоване пливаче пажљиво негујемо од кадетског до сениорског узраста – да заправо обезбедимо дугорочни развој. Самим тим смо успели да привучемо пливаче као што су Чаба Силађи и Вук Ћелић да постану чланови нашег клуба. Такви пливачи желе да раде у добрим условима, са добрим тренером и добром екипом.

Почиње Европско првенство у малим базенима у Копенхагену?

- Из Војводине наступају Чаба Силађи, Себастиан Сабо, Урош Николић и Вања Муртин, док смо морали да повучемо пријаву за Вука Челића. Имао је тежи облик стомачног вируса и десетак дана није пливао дисциплине у којима је требало да наступи - 1500 и 400 метара краул, а то су дисциплине које не праштају ни дан одсуства са базена. Поред ових пливача, у Копенхагену ће наступити и Андреј Барна, Иван Ленђер и Јована Богдановић. У штафети 4х50 метара краул наступиће Сабо, Барна, Ленђер и Николић, а за састав штафете на 4х50 метара мешовито ћу се одлучити петог дана такмичења. На основу такмичарских постигнућа видећу кога ћу ставити да плива леђно, да ли Сабоа, Шорка или Ленђера, јер сва тројица добро пливају 50 метара леђно.


Преко 700 пливача у Копенхагену

На Европском првенству у Копенхагену ће наступити преко 700 пливача и пливачица. Такмичења почињу данас и трајаће до 17. децембра.

Пре подне су квалификације (9.30), а поподне полуфинала и финала (17).


Од кога се највише очекује на Европском првенству?

- Од Чабе Силађија и Себастиана Сабоа. Чаба је дошао у марту месецу у клуб и није имао неке веће амбиције, јер је већ много урадио, али како је кренула сезона и резултати добио је нову вољу за рад. Помогао је много и мој психолошки приступ, а прија му и група за рад. То су све квалитетни сениори са којима успешно може да ради и у базену, а и да поприча по завршетку тренинга. Ту је и млада нада Кристијан Лакатош.

Да ли се на ове исте пливаче и пливачице рачуна и за Европско првенство у великим базенима?

- Да, они ће бити окосница репрезентације. Очекујем да се наметну још неколико младих пливача, а првенствено ту мислим на Кристијана Лакатоша и Алексу Бобара. Квалитетни су и добро раде, млади су и надам се да ће успети да ухвате прикључак са сениорским тимом. Прва и друга сениорска година за пливаче су најтеже, јер долазе из категорије у којој су били доминантни а треба да наступају са од пет до осам година старијим такмичарима. Тада обично и долази до проблема, али ћемо Савез и ја урадити све како бисмо им олакшали, пошто они представљају будућност српског пливања. Морамо да водимо рачуна о младим пливачима – истакао је Беретић.

Г. Маленовић

Ања прескаче мале базене

Талентована Ања Цревар неће се такмичити у Копенхагену.

- Прескаче мале базене, јер жели да се што боље припреми за Европско првенство у великим базенима на лето у Глазгову. Била је много оптерећена такмичењима прошле сезоне, наступала је на европском и светском првенству за јуниоре и на светском првенству за сениоре. То је изразито густ програм за младу пливачицу, која је 2000. годиште. Морала је да се мало одмори, јер она треба да траје и да буде наследница Нађе Хигл. Не смемо дозволити да изгори – каже Беретић.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести