Игор Беретић, тренер пливача Војводине: Нови Сад има најбоље услове за рад

Игор Беретић је до краја старе године обављао функцију селектора пливачке репрезентације наше земље, а онда је постао председник Стручног савета Пливачког савеза Србије. Иначе, он је тренер првог тима ПК Војводина, једног од пет клубова, који су реконструкцијом затвореног базена у СПЦ Војводина и надградњом и реновирањем базена у СЦ Сајмиште, коначно добили врхунске услове за рад.
1
Фото: Г. Маленовић

Дуго, готово две године, новосадски пливачи били су без 50-метарског базена, а познато је колико је тренирање у великим базенима важно за добре резултате.

У минулој, олимпијској години, како каже Беретић, остварени су максимални резултати.

– Имали смо седам такмичара на Олимпијским играма у Токију и успели смо да прогурамо пројекат – штафета. То је велики успех за Србију. Пливање и атлетика стварају спортску технологију, они су заслужни због напретка теорије спортског тренинга. Наша федерација је са буyетом од 200.000 евра на годишњем нивоу парирала реперезенетацијама које имају буyет осам, десет или 20 милиона. Уз такав буyет смо са штафетом 4х100 краул ушли као други на Европско првенство у Будимпешти, а завршили га као седми и квалификовали се директно на Олимпијске игре. И на ОИ је та штафета за 40 стотинки промашила финале оставивши иза себе Јапан, Немачку, Холандију, Грчку, Швајцарску, савезе који су финансијски много моћнији од нас. Зато сам презадовољан оствареним резултатима у минулој години. Како ми напредујемо тако и ниво улагања расте. Ми смо са малим буyетом и фанатстичним момцима, са виртуозним ставом мојих колега и мене успели да испратимо најјаче федерације на свету – рекао је Игор Беретић за “Дневник”.


Акценат на Барни и краул штафети

Главни акценат, поред Ање Цревар, ставља се на Андреју Барни и штафети 4х100 краул.

– Надам се да ће штафета остати у истом саставу: Стјепановић, Барна, Николић и Аћин и да ће они бити наша предводиница и да ћемо успети да их изанимирамо до Париза, јер, ипак, залазе у зреле пливачке године. Са Андрејом Барном смо подесили све, он је завршио програмирање у роботици у САД. Преко ОКС, МОС и Савеза успели смо да га испорштујемо, да не мора да ради већ може мирно да тренира. И остале момке из штафете ћемо да подржимо. Надам се да имамо и неколико квалитетних јуниора, попут Нине Станисављевић и Уроша Живановића, који ће моћи да у наредном периоду дођу до А олимпијске норме, а о медаљама ћемо мало касније причати – закључио је Беретић


Реконструкцијом базена на Спенсу и Сајмишту новосадски пливачи добили су много боље услове за тренинг.

– Имамо тренутно најбоље услове који постоје у нашој држави. Годинама уназад био је проблем пливати у 50-метарском базену. Сада можемо да спорводимо тренажни процес три и по сата пре подне и три сата по подне у олимпијском базену. То нико нема у Србији. Ово је одлична ствар пошто сада имамо довољно стаза и термина.

Једна генерација старих пливача је испраћена, а Беретић верује да ће успети да до ОИ у Паризу сачувају све оне који су се добро претставили у Токију.

– Са оваквим условима већ у Лос Анђелесу 2028. моћи ћемо да остваримо број олимпијаца које смо имали у Токију. Неће нам бити лако, јер смо, ипак, били 22 месеца без базена. Сада ћемо полако да омасовљујемо и из те масовности ћемо, уз ове добре услове, успети. Чека нас рад, али много је лакше да успете када имате одговарајуће базене. Потребно нам је време, пливање је тежак и захтеван спорт и ништа не може да се уради преко ноћи.

Поред доброг резултата мушке штафете и Ања Цревар је узела сребро на Европском првенству у 25-метарком базену у Казању.

– Свака медаља с великог такмичења, уз лимитиране количине средстава, је огроман успех. Ања је живот посветила пливању. Она је фантастичан спортиста, тренирала је код неколико врхунских тренера. Одличан је потез био да се врати из Шпаније и оде у Бањалуку код нашег тренера Горана Граховца, који има одличне услове и који јој је посвећен. У врло кратком периоду стигао је резултат. Европско првенство у 50-метарском базену и ОИ нису прошли онако како су планирали она и њен тренер из Шпаније. Ања се онда одлучила за промену која је за три месеца уродила плодом. Можемо само да будемо поносни – нагласио је Игор Беретић.

 Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести