Српски касачки дерби: Исак Њутн најбржи у Србобрану

СРБОБРАН: Коњички клуб “Вранац” из Србобрана јуче је био домаћин великог догађаја, с обзиром да је бачком градићу плодних ораница одржан јубиларни, 90. Српски касачки дерби.
srbobran konji SUS
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Част да организују овакав спектакл Србобранци су добили с обзиром да су и они у години јубилеја, јер КК “Вранац”, основан 1947. године, слави 70 година постојања. Уз то, ваља подсетити на велику традицију србобранског коњичког спорта: прва трка на тамошњем хиподрому је одржана 1924. године, а главни организатор беше Ђока Дунђерски, брат у чувеној песми Лазе Костића (Санта Мариа делла Салуте) опеване Ленке. Прва послератна трка одржана је на Петровдан 12. јула 1947.

На србобранском хиподрому јуче се окупило преко 1.000 љубитеља коња и коњичког спорта, иако је било изузетно топло (37 степени). Цене улазница су биле симболичне (200 динара) наспрам  коњичког спектакла који је уприличен, мада је било и духовитих коментара.

„Јел иде и пиво за те новце?“, упитао је један Србобранац.

Гледаоци су заузели позиције махом под багремима који окружују хиподром. Ту је и дефиле лепих младих дама и једног младића у црвеним одорама са шеширима на глави, које су јахале липицанере. Возачи на сулкама загревају коње и све је спремно за прву трку за сва грла до три године старости.

Трка је кренула, велики облак прашине остаје иза коња који су јурнули да истрче 2.100 метара. Дивна слика за око и душу љубитеља ових племенитих животиња која нас подсећају на нека лепа, прохујала времена. Врло узбудљив финиш, и неизвесност до последњих метара донела је првог победника: прва кроз циљ је прошла  Фатима Б.О. а возач у сулкама је Марко Гајић.

Након паузе коју обавезно прати прскање стазе водом, на ред је дошла друга трка, коју је добио Iago D’ Amore, возача Бранислава Мукића. У трећој трци победило је грло Доли С. Г. возача Саше Грујића, а награде је доделио др Срба Петров, доајен коњичког спорта  у Србији.

Полако се приближавала главна трка, 90. Српски касачки дерби. А каква је трка у питању најједноставније је објаснио судија, гос’ н Мирко Субин:

„Коњ може да добије сто других трка, али ово је трка свих трка!“ 

Старт је кренуо, прашина се дигла као никада до тада, а након 2.600 метара први кроз циљ пролази – Исак Њутн (Isaac Newton A.T.) возача Марка Славича млађег. Касачки дерби има новог шампиона!  

Д. Кнежић

Фото: Слободан Шушњевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести