ИСТОРИЈСКИ УСПЕХ СРПСКОГ ЧЕТВЕРЦА НА ЕП У КАЈАКУ Бронза у режији идеалне комбинације

Колико је само коцкица потребно да се сложи да би се дошло до добитне комбинације и успеха, показао је кајакашки четверац Србије, који је на Европском првенству, у оквиру Европских игара у Кракову, освојио бронзу.
1
Фото: Европска кајак и кану федерација

То је била прва медаља у олимпијској дисциплини на 500 метара за наш кајак, прва после 11 година у четверцу (бронза на 1.000 м на ЕП у Загребу 2012). 

Анђело Џомбета (27) из Новог Сада, Марко Новаковић (34) из Бечеја, Стефан Врдољак (23) из Сремске Митровице и Владимир Торубаров (30) из Плавне код Бача, уклопили су се идеално, а у чамцу седе управо овим редоследом. Посада је склопљена у јуну 2022. године и после само месец дана заузела је осмо место у финалу ЕП у Минхену, што је био показатељ да има велики потенцијал.

Марко Новаковић, најстарији и најтрофејнији члан четверца, олимпијац из Лондона 2012. и Рија 2016, освојио је пету медаљу на ЕП. Двоструки је првак Старог континента и има још два сребра, док је, поред титуле светског шампиона, на тој смотри узео и три бронзе. Сада се први пут окитио одличјем у четверцу.

– Ова медаља нам је свима била потребна после толико година поста, како нама такмичарима, тако и тренерима и целом кајаку. Веровали смо да можемо до доброг резултата, али ипак је то била велика непознаница, јер имамо мало трка иза себе у овој комбинацији. Био је то, по мени, савршен тренутак за успех. Поготово ми је драго због Анђела и Стефана, који су млађи чланови посаде – рекао је Новаковић.

Фото: К. Бугарски


Троје освајача медаља из ККК Војводина

Србија је на Европском првенству у Кракову освојила медаље у пет дисциплина. Чланови Кајак-кану клуба Војводина из Новог Сада били су на висинизадатка. Милица Новаковић је у Српску Атину донела сребро и бронзу и то у великом повратку после порођаја, а Владимир Торубаров и Анђело Џомбета, уз тренера Уроша Митјева, део су добитне комбинације у четверцу. Марко Новаковић је члан ККК Бечеј, а Стефан Врдољак Вала из Сремске Митровице. Марко Драгосављевић, такође, двоструки освајач бронзе у Пољској је у Таркету из Бачке Паланке, а његов партнер из двоседа Ервин Холперт из КК Сомбор. 


Владимир Торубаров је најискуснији у веслању четверца. Олимпијац из Рија 2016, има светску бронзу из Москве 2014 (К-2 1000), а у Кракову је освојио прву медаљу на европским шампионатима.

– Било је питање времена када ће се у овој дисциплини формирати посада која може да направи резултат. Када смо је уклопили, знали смо колико вреди и колико нам недостаје да се унапредимо да бисмо ове сезоне, која је најбитнија, изборили норму за Олимпијске игре у Паризу 2024. У идеалном тренутку смо освојили медаљу која нам је дала још већу мотивацију за даље – навео је Торубаров.

Он је додао да је пресудни тренутак био када се четверац подмладио.

– Дошли су Анђело и Стефан, два млада такмичара, који су жељни резултата и нас двојицу искуснијих су својом енергијом мотивисали за то да још увек можемо да узимамо медаље. Ја сам веслао у више посада и све до овог момента никада нисмо били 100 одсто сигурни да је то добитна комбинација. Када се то све склопило, с још два добра тренера, резултат је медаља на европском и нећемо ту стати – објаснио је Торубаров. 


Отклонили сумње

 Са четверцем раде тренери Урош Митјев (Торубаров, Џомбета и Врдољак) и Ђурица Левнајић (Новаковић).

 – Разлог што је био пост у освајању медаља, јер у једном тренутку није био добар систем да се направи смена генерација. Када смо убацили Анђела с Марком и Владом, нису сви имали разумевања за то, али се то брзо показало као добар потез. Исто је било и са Стефаном. До априла и националног изборног такмичења, све сумње су биле на његовом терету. Он је до овог четверца увек био шљокер, на првом месту у чамцу, ми смо га убацили у трећу "рупу", самим тим му тотално променили функцију, али видели смо да то успева и резултат је очигледан – појаснио је Митјев.


Анђело Yомбета, задужен за веселу атмосферу у четворочланом тиму, дошао је до првог одличја на великим такмичењима.

– Први пут смо сви имали добар осећај и једва смо чекали да одемо у Краков. Могу слободно да кажем да смо и знали да ћемо имати запажен резултат и осећали смо да можемо до медаље. Бронза је јако значајна за све нас и ово је само корак до следећег циља, светског првенства и норме за Париз – истакао је Yомбета.

Стефан Врдољак, прошле године вицешампион Европе у четверцу за млађе сениоре, преселио се јесенас у Нови Сад.

– Видели су да имам потенцијал, звали су ме да пробамо ову комбинацију и одмах је све кренуло стварно добро. За ових годину дана сам од искуснијих научио више него у последњих 15 у кајаку – рекао је Врдољак, који се брзо прилагодио новој улози у четверцу, с обзиром на то да је сео у трећу „рупу”. 

Четверац ће, као и до сада, тренирати у Бечеју, а сада је циљ Светско првенство у Дуизбургу, од 23. до 27. августа.

– У финалу је девет чамаца, а седам европских узима норму за Олимпијске игре. С обзиром на то да смо сада освојили медаљу у тој најјачој конкуренцији мислим да ће нам норма бити само успут, односно да имамо више циљеве – поручио је Владимир Торубаров.

Кристина Бугарски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести