Јевремовић: План непромењен, Београд домаћин ЕП за јуниоре

БЕОГРАД: „Припреме за Европско јуниорско првенство у веслању иду по плану и како сада стоје ствари шампионат ће се одржати у Београду 26. и 27. септембра”, изјавио је генерални секретар Веслачког савеза Србије (ВСС) Небојша Јевремовић.
Jevremovic Nebojsa/Veslacki savez Srbije
Фото: Веслачки савез Србије/Небојша Јевремовић генерални секретар

"Првобитним планом било је предвиђено да шампионат буде одржан 30. и 31. маја, али због тадашње ситуације у целој Европи такмичење је одложено и у сарадњи са Европском ви Светском веслачком федерацијом померено за крај септембра. Надамо се да ће, ако ситуација буде повољна у целој Европи, а поготово у Србији, такмичење бити одржано. Ми смо добили апсолутну подршку свих надлежних у нашој земљи - Владе Републике Србије, Министарства спорта, Секретаријата за спорт града Београда и надамо се, да ће, ако ситуација у Београду и у Србији крене набоље, ово веома значајно међународно такмичење бити одржано у поменутом термину", рекао је Јевремовић.

Према његовим речима, припреме теку својим током, без проблема, с обзиром на то да су Београд и Србија веома искусни у организацији оваквих такмичења.

"Морам да подсетим да смо ми у ову причу кренули још 2003. године, са Светским првенством за млађе сениоре, које је одржано на Ади Циганлији јула месеца, у оквиру купалишне сезоне. Следило је потом Светско првенство за студенте 2008, Светски куп 2012, Европско сениорско првенство 2014, па два Светска купа - 2017. и 2018. године. Дакле, ми имамо веома уигран тим који се бави организацијом великих такмичења. Друга ствар је што су кроз ова одржана такмичења сви веслачи у свету схватили шта пружа стаза на Ади Циганлији, која је једна од најбољих и најрегуларнијих на свету"

Такође, Београд има сјајну инфраструктуру и препознат је као један од најбољих организатора спортских такмичења на свету.

"Понуда хотела је сваке године све богатија, цене хотела у Београду за спортска такмичења су јако добре, тако да сви учесници такмичења су веома срећни када дођу у нашу земљу. На крају крајева, то је резултовало тиме да прошле године, у септембру месецу, Београд, односно Србија и Веслачки савез, добију организацију Светског првенства у веслању 2023, што је једна круна свега онога што може да се организује на Ади Циганлији што се тиче веслања. То такмичење биће пре свега квалификационо такмичење за Олимпијске игре у Паризу, окупиће око 2.500 учесника - такмичара, тренера, техничког особља, који ће боравити десетак дана у Београду"

Јевремовић напомиње да ће на шампионат доћи око 10.000 гостију из иностранства.

"Генерална проба за сениорско СП биће 2022. година, када ћемо организовати Светски куп. Свега тога не би било да немамо апсолутну подршку државе Србије и Министарства омладине и спорта, јер ово је један скуп, огроман пројекат, који практично без такве врсте помоћи не би могао да се реализује. Наравно, ту је и град Београд, који нам пружа све услове као домаћин, уз Јавно предузеће "Ада Циганлија", које нам сваки пут излази у сусрет. Ми се надамо да ћемо до тада завршити и реконструкцију веслачко-кајакашког комплекса на Ади Циганлији, што је један од приоритета, јер то треба да буде легат који ће остати иза овог великог такмичења и који ће пружити још боље услове свим оним наредним генерацијама које ће се бавити овим нашим спортом".

Генерални секретар ВС С истиче да такмичари из целог света не крију да воде да долазе у Београд.

"Сви знамо да, када причамо са странцима који долазе у наш град, они осете ту позитивну енергију коју наш град даје, и гостопримљивост и све оно што ми као народ пружамо - да тако кажем - отворено срце. Ми у свим овим досадашним искуствима нисмо имали апсолутно ниједну примедбу било ког учесника, сви су се осећали веома угодно. Они који су имали прилике да обиђу наш град, чак и ноћни живот - а то су они који су или техничко особље или тренери - одушевљени су том енергијом коју носи наш главни град. Ја се надам да ћемо, када прођу ове ванредне околности, поново имати прилику да се гледамо овако очи у очи, без маски и да ћемо имати прилику да пружимо свим нашим гостима прави ужитак и прави утисак боравка у Београду".

Он истиче и да ће све заштитене мере у ситуацији када је светска пандемија корона вируса бити поштоване.

"Апсолутно се припремамо и постоји сценарио како ће се одвијати то такмичење. Он је прописан од међународних федерација, прописан је и од наших здравствених правила, које прописује Влада Србије. Ми имамо веома искусан медицински тим који нама покрива тај медицински део такмичења и који ће ове године бити појачан и са епидемиолозима и са свима онима који су потребни да би биле покривене све оне тачке које је неопходно да буду покривене. Ако остане слична ситуација маске ће бити обавезне за све учеснике. Такмичари у оквиру регатног центра ће морати да носе маске, али наравно, на самим тркама маске се неће носити. Веслање је иначе доста безбедан спорт, чак и у ово време, јер се активност одвија напољу и увек постоји дистанца између веслача".

Како је истакао Јевремовић сви такмичаро ће се тестирати пре доласка на Првенство.

"Ту постоје и остали прописи који ће тада владати - видећемо да ли ће бити услов да сви странци морају да буду тестирани пре него што дођу на такмичење; постоје здрвствене процедуре - мерење температуре, надзора, одговорности вођа сваке репрезетнације за њихове чланове... тако да се надам да ћемо бити у прилици да организујемо ово такмичење. Да вам кажем - смисао бављења спортом јесу такмичења и веслање је један од спортова који ове године треба да има одржана Европска првенства у свим категоријама (сениори, млађи сениори и јуниори). Пошто су отпале Олимпијске игре, Светска првенства за јуниоре и млађе сениоре, ово је прилика за све оне који ове године тренирају да могу да имају неки циљ у сезони и да наставе даље своје каријере".

Публика је важан део сваког веслачког такмичења, али...

"Ми ћемо се водити прописима који буду важили у том тренутку. Највише бисмо волели да можемо да одржимо такмичење пред публиком, да напунимо трибине, да људи са плаже, из кафића, могу да прате веслачке трке. Али, ово су таква времена да морамо да се прилагођавамо и да практично одржимо такмичење у складу са прописима који важе", нагласио је Јевремовић.

На питање где и како се припремају српски веслачи у условима пандемије, Јевремовић каже:

"Почели су са припремама, наравно. Имали смо период полицијског часа, односно ванредног стања у Србији, када су поштовани сви прописи. Али, као што сам рекао, веслање је доста безбедан спорт чак и у овим временима и сви наши веслачи се припремају у нашим тренинг центрима, а то су Сребрно језеро, Београд и Смедерево у овом тренутку. Сви вредно раде и претходни викенд смо имали и тренинг трке на Палићком језеру, уз поштовање свих мера. Наши најбољи веслачи су проверили своје тренутно стање и форму и колико су спремни. Од идуће недеље настављају се припреме ван Београда, углавном у нашем центру на Сребрном језеру"..

Такмичења у Купу Србије биће добра увертира за Европски шампионат.

"На Ади Циганлији сезона ће се наставити практично почетком септембра. Оно што нас очекује, то је у августу - требало би да се одржи Треће коло Омладинске лиге у Зрењанину. У контакту смо са са градом Зрењанином и помоћником градоначелника Симом Салапуром и пратимо ситуацију и надамо се да ћемо имати прилику да средином августа организујемо такмичење за наше најмлађе веслаче на језеру о овом лепом граду. После тога следи регата на Палићу, то је Куп Србије, и онда практично креће интернационална сезона са Балканским шампионатом у Румунији и Европским првенствима".

Главни циљ, без дилеме, су Олимпијске игре у Токију.

"Када се припремате четири године за нешто што је пред вама и практично три или четири месеца пред најзначајнију спортску манифестацију на свету се деси то да она буде одложена за годину дана, наравно - долази до преокрета. Сви планови су морали да буду промењени, тако да смо сада у једној другачијој ситуацији. Трудимо се да пружимо потпору свим сениорима да наставе да врхунски тренирају и да буду у врхунској форми, што мислим да се одвија добро. С друге стране, ми с оптимизмом очекујемо наредну годину - ипак постоји још годину дана припрема, тако да се надам да ћемо тада у Токију имати можда још боље резултате него што би били ове године", закључио је Јевремовић и позвао све дечаке и девојчице да, уколико могу, тренирају веслање.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести