Јован Странић државни рекордер

Пионир новосадског Атлетског клуба Војводина Јован Странић оборио је државни рекорд у бацању кладива на Првенству Србије у Сремској Митровици.
Jovan Stranić i Mirko Zeljković/Privatna arhiva
Фото: Јован Странић и Мирко Зељковић/Приватна архива

Ученик искусног стручњака Мирка Зељковића до титуле је дошао најбољим резултатом икада у нашој земљи од 64,89 метра, чиме је за скоро шест метара, справом од 4 кг, надмашио претходни рекорд стар 13 година од 59,12, који је поставио Марко Николић из Јагодине.  

– Ово је велики успех за Јована. Његов претходни лични рекорд је био 58 метара. Он је већ две године у мојој групи, а претходно је прошао пионирску школу у Војводини – истакао је Зељковић, који поред великог доприноса краљици спортова и даље у деветој деценији живота ради са младим талентима.

Странић јесте велики потенцијал о чему говоре и резултати у другим бацачким дисциплинама, за које је његов тренер стручњак.

– Добар је и куглаш, али и у бацању диска, где је убедљиво био првак државе даљином 55,59 метара, што је јако добро за овај узраст и у последњих десет година код нас ниједан пионир није толико бацио – истакао је Зељковић.

Прекаљени тренер је оставио велики траг у српској атлетици. Радио је са Саром Саватовић, која је у бацању кладива током њиховог заједничког рада 10 пута обарала јуниорски државни рекорд. После је и у сениорској конкуренцији избила на врх листе најбољих српских резултата. Његова пуленка била је и Наташа Ђаковић, која је остварила добре резултате у бацању кладива у млађе јуниорском узрасту, као и у пионирском, где је и даље рекордерка Србије са 48,00 м. Зељковић и сада има добру групу младих нада, које предводи Странић, рођен 2004. године. 

– Јован има добре предиспозиције, висок је 191 центиметар, тежак 95 килограма, веома је талентован и обећава пуно. Марко Марић је, такође, потенцијал у кладиву, а баца и диск. Добре резултате имају и девојке 2005. годиште, талентоване Марија Рнић, у бацању кугле и копља, где има јако добар избачај, и Наташа Сибинчић у бацању кладива.

Оно што тренутно отежава рад Зељковића са његовим ученицима јесте недостатак места за тренинг, јер су уклањањем помоћног терена поред стадиона “Карађорђе” остали без бацалишта.

– Када је о лоше време и киша не можемо да бацамо на Клиси јер је вода на терену. Тренутно немамо где да бацамо, али смо успели да упркос томе остваримо ове добре резултате, који су плод великог рада – казао  је Мирко Зељковић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести