Кајакаш Страхиња Драгосављевић за „Дневник” објаснио како је пред циљем упао у воду и остао без одбране европске титуле (ВИДЕО)

Кајакаш Страхиња Драгосављевић био је на надомак тога да донесе Србији једину медаљу и то златну, на Европском првенству за јуниоре и млађе сениоре у Португалији.
kajak
Фото: Европски кајак/Принтскрин/Јутјуб

Репрезентативац из Бачке Паланке, који је прошле сезоне у Београду, са 15 година, по-стао најмлађи првак Старог континента у дисциплини једносед на 200 метара, упркос више изазова током најкраће деонице, хитао је ка одбрани титуле.

И док су коментатори гласно изговарали његово име као „већ виђеног” победника, пошто је за пола чамца био испред најближих ривала, десио му се пех – Драгосављевић je испао из кајака, тик пред циљем. Упркос томе, он је преко разгласа проглашен новим-старим шампионом Европе, али је после жалбе Украјинаца дисквалификован.

– Као прво, јако сам лоше стартовао. Потом ми је код трећег завеслаја испало весло, па сам се враћао у трку. Упркос томе, успео сам да преузмем вођство и будем на челу до краја – описује за „Дневник” трку за одличје данас 16-годишњи Страхиња Драгосављевић.

Доказао је талентовани Бачкопаланчанин, рођени брат Марка Драгосављевићa, трофејног кајакаша, да је и даље најбржи спринтер у Европи, али за то му овог пута није следовала награда.

– Дувао је јак ветар у прса и тада се нагнемо напред да нас не би одбацивао уназад. С обзиром на то да сам морао и да се враћам у трку после старта, дао сам све од себе, пред крај сам једва и издржао и у задњем завеслају ми је рука мало упала у воду, а и ја за њом. Било је то на десет центиметара до циљне линије и чамац је без мене прошао кроз циљ, што је значило дисквалификацију – објаснио је Драгосављевић.

Остаје, наравно, жал за медаљом, али млади кајакаш је задржао позитиван став и после овог пеха.

– Немам одличје, да кажем сувенир, са овог такмичења, али сам показао да сам најбржи и макар сам направио највећи шоу. И најбољи су губили трке. Не желим да ме ово спотак-не. Хтео сам да одбраним титулу и да следеће године пробам да узмем и трећу у низу, што ниједном јуниору на 200 метара није пошло за руком. Ово јесте било јако тешко, требало ми је два дана да се све слегне, али прегурао сам све, како бих рекао, шампионски. Осим овог, ка­ко сам ка­же, ве­ли­ког шо­уа ко­ји је при­ре­дио, Страхиња је за­пао за око ко­мен­та­то­ри­ма већ у ква­ли­фи­ка­ци­ја­ма, ка­да је ис­под дре­са но­сио ма­ји­цу са зна­ком Су­пер­ме­на. Тим име­ном су га и представљали по­сле.

– Та ма­ји­ца, ина­че вла­сни­штво мог тре­не­ра Си­ма Бол­ти­ћа, нај­ви­ше ми је од­го­ва­ра­ла и обу­као сам је за пр­ву тр­ку. По­сле сам од­лу­чио да је но­сим у фи­на­лу, а на­ста­ви­ћу и на сле­де­ћим такмичењима да обла­чим ма­ји­це с тим зна­ком – ја­сан је Страхиња Драгосављевић, ко­ји је се­би већ оси­гу­рао занимљив надимак у ка­ја­ка­шком све­ту.

Спреман за Олимпијске наде

Већ по повратку са ЕП у Португалији, у среду је Страхиња Драгосављевић наставио да тренира. Очекују га Олимпијске наде у Познању, почетком септембра.

– Још ове сезоне имам право да се такмичим на овој смотри и желим да се опростим од ње с медаљом. Пре две године то ми је било прво веће међународно такмичење и освојио сам сребро у једноседу и бронзу у четверцу, а прошле злата у тим дисциплинама – рекао је Драгосављевић.

 

Кри­сти­на Бу­гар­ски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести