Кајакаши Војводине већ неколико недеља вредно тренирају: Сениори најбољи, деца будућност клуба

Доба короне је већ увелико иза кајакаша новосадске Војводине, који на све начине тренинзима на води покушавају да надоместе оно што су пропустили током првог дела сезоне, када су морали да све активности сведу на кућне услове.
kkk vojvodina 2
Фото: ККК Војводина

- Чим је стигло обавештење да можемо да изађемо на воду и да се вратимо тренажном процесу, то смо и урадили. Корона, срећом, није толико утицала на процес рада, колико на крајњи циљ, такмичења. Током ванредног стања, нашим такмичарима смо поделили целокупну опрему (справе, тегове, тренажере...) да могу у кућним условима да наставе са радом. Имали смо неколико репрезентативаца који су се вратили из Турске са припрема, па су морали 28 дана да проведу у карантину. Ми смо се побринули да им обезбедимо какве-такве услове да трениирају код куће - рекао је председник ККК Војводина Бора Сибинкић.

Према Сибинкићевим речима, због познате ситуације, ова сезона ће се у многоме разликовати од претходних, пошто ће бити продужена до октобра, а не као до сада до августа или евентуално до септембра. Додатну неизвесност у тренажном процесу ствара још увек неусвојен предлог календара такмичења.


Захвалност граду

Како смо сазнали од председника Боре Сибинкића, рад ККК Војводина је знатно олакшан захваљујући градским челницима.

- Пријатно смо изненађени да у изузетно тешким околностима за цело друштво Управа за спорт града Новог Сада је недвосмислено стала на страну спортиста и заслужује све похвале. У целој држави буџети се смањују, док су челници града Новог Сада одлучили да клупски буџети остану онако како је и било предвиђено. Ми ћемо се трудити да останемо на истом резултатском нивоу или да будемо још бољи - нагласио је Сибинкић.


- Надамо се да ће прва такмичења кренути у јулу и то у млађим категоријама. Управо, наше определење је да ове година изведемо што већи број деце на такмичење, јер сматрамо да је то будућност нашег клуба и нешто на чему правимо темеље ККК Војводина. Наш подмладак је ушао у озбиљан процес рада. Посебно се поносимо великим бројем деце у школи кајака, односно мини-кајака, коме смо тежили годинама уназад и тек сада смо постигли оно што смо желели.

Сибинкић сматра да је дошло право време да се све наде улажу у млађе категорије и да се искористи потенцијал који поседују најмлађи чланови клуба, да деци омогуће да се баве кајаком и да им дају што више знања да успеју у својим амбицијама.


Жеља још две визе за ОИ

У ККК Војводина су поносни на дугу клупску традицију учествовања на олимпијским играма, што је њихов председник искористио и ову прилику да то нагласи.

- ККК Војводина још 1968. године имала је из својих редова олимпијца Радована Божина, потом 1996. то је био Петар Сибинкић, 2012. Антонија Нађ, 2016. Владимир Торубаров, док Милица Старовић има квоту за ОИ у Токију. Врло често наши чланови доносе светске и европске медаље у Нови Сад, а највећа жеља је олимпијска медаља. Очекујемо да се Милици на ОИ у Токију придруже Владимир Торубаров и Анђело Џомбета. Они ће имати прилику да освоје олимпијску норму на светским куповима и доолимпијским квалификацијама следеће године у посадама К2 1000 и К1 1000, а ми им то од свег срца желимо - рекао је Сибинкић.


- Ми имамо најбољи сениорску екипу у држави, коју предводе Милица Старовић, Владимир Торубаров, Анђело Џомбета, ту су и новопечени сениори, који су остварили солидне резултате на великим јуниорским такмичењима попут Димитрија Новаковића (9. ЕП), Милице Поповић (6. ЕП и 9. СП), Војина Рудовића (финалиста ЕП) и Луке Алавање (финалист млађе сениоског ЕП). Овом приликом извојио бих и оне који су стасали за репрезентацију Србије Реља Радовић, Милош Пећић и Едвард Перлаки. За целокупан рад у клубу од сениора до оних најмлађих задужен је тренерски трио Петар Татар, Урош Митјев и Коља Рапајић.

Ове године, како ствари стоје, неће бити јуниорског и млађе сениорског ЕП.

- Зато ће бити такмичење олимпијских нада, на које ће поред 15,16 и 17-годишњака, организатори (Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска) те регате укључити и 18-годишњаке. Ове године домаћин, изузетно јаке регате, биће Сегедин. Тако ће и јуниори имати јако такмичење. Волео бих да се деси и ЕП у октобру у Румунији, где очекујемо да наши такмичари поново заблистају.

Богатство једног клуба се мери бројношћу њених чланова, а за ККК Војводина је то постао велики проблем.

- Иако имамо одличне услове за рад, постојећи капацитети за рад зими су постали мали, самим тим недостаје нам још опреме, пошто ми деци купујемо и обезбеђујемо комплетну опрему - нагласио је Бора Сибинкић.      

Јово Галић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести