Како до бољег имунитета? Решење је трчање, брзо ходање...

БЕОГРАД: Подизање имунитета грађана, посебно оних старијих од 65 година, биће изузетно важно кад се заврши пандемија корона вируса, а један од најбољих начина да се имунитет ојача јесу рекреација, брзо ходање и трчање, каже оснивач Београдског тркачког клуба Верољуб Змијањац.
dzoging trcanje
Фото: pixabay.com

"Трчање и уоппште спорт на отвореном треба да представимо као решење за болести, дијабетес, срчане проблеме, свака физичка активност јесте ризик у време пандемије, али истовремено и решење за имунитет. Најосетљивији су људи који имају слаб имунитет и у том смислу, рекреација, излазак напоље, боравак на чистом ваздух,у су решење", истиче Змијањац.

Трчање, како истиче, никако није привилегија младих људи, напротив, све је више старијих који се прикључују тркачком покрету.

"Мој отац трчи, каже да је полиција била изненађења када су га видели како џогира у време које је превиђено за шетњу старијих од 65. Ми у клубу имамо неколико људи старијих од 65, сви су прошле године добили бесплатну стартнину на БГД маратону. Позивамо све старије људе да се укључе, не морају да трче, може и нордијско ходање или џогинг, трчање на пет километара, све до маратона", навео је он.

За време ванредног стања рекреативцу нису стајали, користили су сваки тренутак да изађу на стазу, а након дозволе Владе за тренинге на отвореном, враћају се редовним активностима 7. маја.

"Поштоваћемо све инструкције које смо добили од Министарства, тренинзи ће бити организвани у више мањих група, са различитим терминима, тренинзи на 15 минута. Оно што јесте мало проблем је што људи воле да трче у групама, али сад ће морати да се поштују два метра ограничења", истиче Змијањац.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести